Βασίλης Πριμικίρης: ΗΠΑ Η κατάρρευση ενός μύθου

     ΗΠΑ  Η κατάρρευση ενός μύθου

  Τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α της 6 ης του Γενάρη εκ των πραγμάτων συγκλόνισαν τον κόσμο! Η κατάληψη της αμερικάνικης γερουσίας από τους ακροδεξιούς ρατσιστές και ξενοφοβικούς οπλοφόρους του Τραμπ στην κυριολεξία σμπαράλιασαν τον μύθο που καλλιεργήθηκε επί πολλές δεκαετίες για την υπεροχή της αμερικάνικης “αστικής δημοκρατίας”.

 Για πολλούς οι ΗΠΑ ήταν και είναι φυσικά η γη της επαγγελίας, του εύκολου πλουτισμού, όπου όλοι οι θεσμοί λειτουργούν άψογα ή σχεδόν άψογα και οι πολιτικές κομματικές αντιπαραθέσεις στην χώρα αυτή δεν είχαν ούτε μπορούσαν να έχουν καμιά σχέση με τις Κοινωνικοπολιτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις σχεδόν όλων των άλλων χωρών. Για όλους αυτούς τους αφελείς και όχι μόνο οι ΗΠΑ ήταν ο ναός της αστικής δημοκρατίας που λειτουργεί άψογα, το παράδειγμα για όλες τις χώρες του καπιταλιστικού συστήματος. Στην χώρα αυτή οι αναφορές στις ταξικές αντιθέσεις δεν μπορούσαν να έχουν καμιά θέση και οι πολιτικές δυνάμεις που θα επεδίωκαν να τις εκφράσουν δεν είχαν καμιά σχέση, ενσωμάτωση  και ανοχή στο όλο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ. Φυσικά δεν θα μπορούσε να έχει καμιά ελεύθερη δράση ο “αντεθνικός” λαϊκισμός της αριστεράς και πάνω απ όλα οι “μιασματικές” απόψεις του σοσιαλισμού και της  κομμουνιστική ιδεολογίας που προωθεί την κοινωνία της ισότητας και της ευημερίας για όλους.

 Στις 6 του Γενάρη το απόγευμα των Θεοφανίων όμως πολλά εκατομμύρια πολίτες που λόγο και του κλεισίματος από την πανδημία ήταν καρφωμένοι στις τηλεοράσεις τους, έπεσαν στην κυριολεξία από τα σύννεφα με τα γεγονότα που έφθαναν από την Αμερική. Δεν μπορούσαν να μην παραξενευτούν πρώτα απ΄ όλα από τον θρήνο και τον οδυρμό της μεγάλης πλειοψηφίας των τηλεοπτικών σχολιαστών των συστημικών ΜΜΕ απ΄ αυτό που συνέβαινε στην Μέκκα του καπιταλισμού από την εισβολή των οπλοφόρων οπαδών του Τράμπ, του εν ενεργεία ακόμα προέδρου της χώρας. Μιας χώρας που ηγείται πολιτικά οικονομικά και προπαντός στρατιωτικά όλου του λεγόμενου δυτικού καπιταλιστικού κόσμου. Μέχρι χθες οι ειδήσεις που έφθαναν στα μάτια  και τα αυτιά της μεγάλης πλειοψηφίας της ανθρωπότητας από την υπερδύναμη του κόσμου, ήταν οι ιμπεριαλιστικές της επεμβάσεις στην Λατινική Αμερική, στην Μέση ανατολή, στα Βαλκάνια και σε κάθε γωνιά του πλανήτη φυσικά για το “καλό” τους. Για παράδειγμα τα δικά μας παπαγαλάκια των ΜΜΕ  του “ ελεύθερου κόσμου”  φούσκωναν πάντα τον μύθο της αστικής αμερικάνικης δημοκρατίας που λειτουργούσε σχεδόν άψογα! Τώρα όμως δεν ήξεραν τι να πουν.  Όλοι αυτοί υποστήριζαν πάντα ότι οι πολίτες στις ΗΠΑ ευημερούσαν εκτός από λίγους έγχρωμους και ελάχιστους περιθωριακούς “αναρχο-κομμουνιστές” που ότι και να γίνονταν προβληματικό σ΄ αυτή την χώρα την ευθύνη την είχαν πάντα αυτοί γιατί αυτοί ήθελαν πάντα το κακό του έθνους και της ενότητάς του . Ποτέ δεν παρουσίασαν την χώρα αυτή με το πραγματικό της πρόσωπο  με τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, με τον τεράστιο πλούτο και την τεράστια φτώχεια!

 Σήμερα όμως δεν ήταν τα γνωστά μιάσματα του περιθώριου που υπονόμευαν την αμερικάνικη δημοκρατία και αυτό δεν μπορούσε να κρυφθεί με ψέματα αλλά ο ίδιος ο εν ενεργεία ακόμα πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι ο ίδιος ο Τράμπ που καταγγέλλει ανοικτά για εκλογική νοθεία το σύστημα και κινητοποιεί τους δικούς του χωρίς βέβαια να μπορεί να μας πει ποιο είναι αυτό το σύστημα που προσπαθεί να του κλέψει την εκλογική του νίκη και για το λόγο αυτό κινητοποιεί τους οπαδούς του, απειλεί τα θεσμικά όργανα του κράτους ακόμα και ανώτατα στελέχη του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού κόμματός του.

  Οι πολιτικά ανεγκέφαλοι και τραμπούκοι του Τραμπ, του προέδρου της “καλύτερης αστικής δημοκρατίας” του κόσμου μπαίνουν μέσα στο Καπιτώλιο στην έδρα σύμβολο της γερουσίας και του έθνους λες και είμαστε στην κοινοβουλευτική έδρα κάποιας χώρας της Αφρικής ή της Ασίας! Είναι οι οπαδοί του Τράμπ που δημιουργούν την κατάρρευση για μια ακόμη φορά του αστικοδημοκρατικού μύθου, αναγκάζοντας τα διάφορα δημοσιογραφικά φερέφωνα του συστήματος  σε όλο τον κόσμο να ψελλίζουν  κατηγορίες για πρώτη φορά ενάντια στον Πρόεδρο που δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα χαρακτηρίζοντας τον μέχρι χθες πλανητάρχη ακόμα και ψυχοπαθή… Οι γερουσιαστές φεύγουν κυνηγημένοι από την πίσω πόρτα για να γλυτώσουν και από τα επεισόδια, έχουμε 4 μέχρι τώρα νεκρούς. Η αστυνομία του κράτους ομοσπονδιακή και μη πριν  από λίγο καιρό είχε δολοφονήσει  εν ψυχρό το δήθεν μαύρο κλεφτρόνι ή χρήστη ναρκωτικών ουσιών πατώντας τον στο λαιμό. Εκεί το σιδερένιο χέρι της αμερικάνικής “δημοκρατίας” λειτούργησε  κανονικότατα και με τον νόμο για ορισμένους δικούς μας δημοσιογραφίσκους της πεντάρας. Για τα χθεσινά δραματικά γεγονότα στην καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος  όπου το οπλισμένο χέρι της αστική δημοκρατίας μόνο στο τέλος έδειξε κάπως την πυγμή του και αυτό μετά το μήνυμα του προέδρου Τραμπ, είχαμε πλήρης αφωνία!

  Είναι γεγονός οι μύθοι εύκολα κατασκευάζονται έλεγαν οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες  αλλά και εύκολα διαλύονται και ξεχνιούνται.

Πριμικιρης Βασίλης