Δημήτρης Στρατούλης: Αυτό, που σήμερα χρειάζεται, είναι ένα Αριστερό Μέτωπο

Δημήτρης Στρατούλης

στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

π. Βουλευτής και Υπουργός

 Αυτό, που σήμερα χρειάζεται, είναι ένα Αριστερό Μέτωπο

 Η συζήτηση, που πρόσφατα άνοιξε, για την ανάγκη συγκρότησης αντιδεξιού μετώπου, δεν έχει πραγματική προγραμματική βάση. Αποτελεί μόνο ένα επικοινωνιακό εργαλείο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για αναζωπύρωση του διλημματικού δικομματισμού και μέσω αυτού την επαναφορά του στην κυβέρνηση.

Πως μπορείς να καλείς σε αντιδεξιό μέτωπο, όταν εσύ μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισες και εν συνεχεία ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφάρμοσες το 3ο μνημόνιο, που περιλάμβανε όχι απλά δεξιές αλλά υπερδεξιές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές; Κι όταν ισχυρίζεσαι, χωρίς καμία αυτοκριτική, ότι μέσα από τέτοιες πολιτικές βγήκε όρθια η κοινωνία;

Πως μπορείς να καλείς σε αντιδεξιά προοδευτική συνεργασία, όταν οι πολιτικές που προτείνεις ως προγραμματική βάση της κινούνται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων, που ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είχες αναλάβει μέχρι το 2060 έναντι των δανειστών της χώρας, για συνέχιση με άλλους τρόπους μνημονιακών πολιτικών, που είναι πιο δεξιές και από τη Δεξιά;

Με ποια πολιτική αξιοπιστία καλείς για αντιδεξιό μέτωπο, όταν με τις δεξιές μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοσες ως κυβέρνηση, ανάστησες πολιτικά τη Δεξιά και ξαναέφερες τη ΝΔ στην κυβέρνηση για να τις εφαρμόσει πιο αυθεντικά;

Πως μπορείς να καλείς σε αντιδεξιό μέτωπο, όταν στα γεωστρατηγικά θέματα και στις διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας μονομερώς στα πλαίσια του ευωατλαντισμού συμφωνείς με τη ΝΔ;

Επομένως, μία τέτοια πρόταση ψευδεπίγραφου Αντιδεξιού Μετώπου δεν αφορά τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεν ωφελεί το λαό.

Είναι, βέβαια, διαφορετικό θέμα, η προώθηση κοινών πολιτικών πρωτοβουλιών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης, πλην ακροδεξιάς, όταν οι αυταρχικές και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ παίρνουν άγριες αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές μορφές, όπως η αντισυνταγματική γενική απαγόρευση των πορειών για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τέτοιες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και θεμελιωδών λαϊκών δικαιωμάτων είναι χρήσιμες και αναγκαίες για το λαό. Δεν έχουν, όμως, σχέση με γενικότερη πολιτική συνεργασία με αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, που δεν μπορεί να υπάρξει.

Αυτό αφορά τις ηγεσίες τους και όχι τους ψηφοφόρους τους, που προέρχονται από λαϊκά στρώματα, με τους οποίους θέλουμε και πρέπει να συμμετέχουμε από κοινού στους κοινωνικούς αγώνες για την απόκρουση των αυταρχικών  και αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

Αυτό που ο λαός και η νεολαία χρειάζονται σήμερα – και που πραγματικά λείπει –  είναι να βρουν στήριγμα κι αποκούμπι σ΄ ένα ευρύτατο πολιτικό μέτωπο των δυνάμεων της ανυπότακτης Αριστεράς.

Μόνο ένα τέτοιο Αριστερό Μέτωπο μπορεί να ασκήσει πραγματική κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση, να στηρίξει αποτελεσματικά τους λαϊκούς αγώνες για την ακύρωση και ανατροπή των αντικοινωνικών κυβερνητικών πολιτικών. Για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής, της εργασίας, των εισοδημάτων, των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, που συνθλίβονται από την κυβέρνηση της ΝΔ, που αξιοποιεί την υγειονομική και οικονομική κρίση, για να περάσει χωρίς αντιστάσεις τις αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της με πρωτοφανή αυταρχισμό και καταστολή. Αυτό είναι, που μπορεί και πρέπει, ταυτόχρονα, να προβάλλει μία εναλλακτική πρόταση προοδευτικής φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Αναδημοσίευση από “ΤΑ ΝΕΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ