Δ. Στρατούλη: Αντιλαϊκός ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2020

0

Φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, φοροεπιβαρύνσεις στον λαό

Ο κρατικός προϋπολογισμός Βουλή για το 2020, που εγκρίθηκε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου από την κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ στη Βουλή, αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την προσήλωσή της στη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων καθώς και την σταθερή κατεύθυνση της στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Παρά την επικοινωνιακή διαχείριση και τα ψέματα εκ μέρους των στελεχών της κυβέρνησης, που υπόσχονται μειώσεις και ελαφρύνσεις φόρων για όλους, η αλήθεια είναι ότι οι φοροαπαλλαγές αφορούν κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού προβλέπονται αυξήσεις φόρων, μέσω διαφόρων τρόπων, και μειώσεις κοινωνικών δαπανών.

Οι πρόσθετες μειώσεις φόρων και φοροελαφρύνσεις κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις φτάνουν περίπου στα 650 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθεί κατά 325 εκατομμύρια ευρώ, ο ΦΠΑ που αφορά την λαϊκή κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 470 εκατομμύρια και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης κατά 88 εκατομμύρια ευρώ.

Το μοναδικό κονδύλι φόρων που μειώνεται είναι η φορολογία των επιχειρήσεων, που υποχωρεί στα 4 δισ. ευρώ, από 4,5 δισ. ευρώ το 2019, λόγω της «δραστικής μείωσης των συντελεστών», όπως με κομπασμό αναφέρει η ίδια η έκθεση του προϋπολογισμού.

Μεγάλες μειώσεις θα υπάρξουν στις κοινωνικές παροχές και στα κονδύλια για υγεία, παιδεία και κοινωνική μέριμνα.

Επίσης οι υποσχέσεις για αυξήσεις στις συντάξεις δεν προκύπτουν από τον προϋπολογισμό, αφού το σχετικό κονδύλι όχι μόνο δεν είναι αυξημένο αλλά αντιθέτως είναι μειωμένο κατά 192 εκατομμύρια σε σχέση με πέρσι!

Συνολικά ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει την σκληρή λιτότητα των προηγουμένων κυβερνήσεων για τον λαό, ενώ ενισχύει τις φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα ο κρατικός προϋπολογισμός αποδεικνύει την ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης στις ιδιωτικοποιήσεις. Πέραν του «εμβληματικού» Ελληνικού, ο προϋπολογισμός προδιαγράφει ως «στόχο» για το 2020 την υποχρέωση του κρατικού μηχανισμού να αποδέχεται το 60% των «προτάσεων» για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, επιβάλλοντας στις κρατικές υπηρεσίες να απαντούν θετικά στην πλειοψηφία των σχετικών αιτημάτων που κάνει το μεγάλο κεφάλαιο για «νέες επενδύσεις» με τις οποίες θωρακίζει και αυξάνει τα κέρδη του.

Ο μόνος δρόμος είναι η ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων, που μπορεί να φέρουν την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και την χάραξη μιας νέας πορείας για το λαό και τον τόπο με ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη.