Δέσποινα Σπανού: Ο Προϋπολογισμός του 2021, τα πραγματικά στοιχεία και η θύελλα που έρχεται

Ο Προϋπολογισμός του 2021, τα πραγματικά στοιχεία και η θύελλα που έρχεται

Της Δέσποινας Σπανού

Η Ελλάδα μπήκε στην υγειονομική κρίση και στις οικονομικές συνέπειες αυτής, μετά από 10 χρόνια μνημονίων, που κατέστρεψαν την οικονομία και διέλυσαν την κοινωνία.

Η ΝΔ αξιοποίησε την προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ, με την υπογραφή του 3ου μνημονίου, την απογοήτευση του κόσμου που ήλπιζε για το καλύτερο, και κέρδισε τις εκλογές του 2019, με το αφήγημα της ανάπτυξης και της υπεράσπισης της μεσαίας τάξης.

Το όλο αφήγημα βέβαια ήταν ένα μεγάλο ψέμα.

Ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, με βάση τους μνημονιακούς νόμους και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο στόχος από την αρχή ήταν η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε τομείς, που δεν είχαν ακόμα ιδιωτικοποιηθεί, πχ Υγεία, που προετοίμαζαν την μετατροπή των Δημόσιων Νοσοκομείων σε ΣΔΙΤ (δεν προχώρησε λόγω πανδημίας), Παιδείας (οι αλλαγές της κ. Κεραμέως εξυπηρετούν την ενίσχυση της Ιδ. Παιδείας), κ.α. Η ενίσχυση δηλαδή, γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρήσεων με αντίστοιχη περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τάχα για την ενίσχυση της οικονομίας.

Η πανδημία ανέτρεψε κάποιους σχεδιασμούς αλλά δεν ανέτρεψε τις γενικότερες επιλογές της κυβέρνησης, αντιθέτως τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν εμμονή, που σε συνδυασμό με το παρατεταμένο lock down οδηγούν σε καταστροφή.

Παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης και πλήρους παραποίησης της πραγματικότητας τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης που το 2019 ήταν 180,5% του ΑΕΠ, το 2020 θα φτάσει το   208,9% του ΑΕΠ, πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο ήταν όταν μπήκαμε στα μνημόνια.

Η ύφεση που η κυβέρνηση προέβλεπε στην αρχή της Πανδημίας ότι θα φτάσει από 0%-4% (Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ προέβλεπε 14%), έφτασε σύμφωνα με τον προϋπολογισμό στο 10,5% και μάλλον το έχει ξεπεράσει.

Τώρα προπαγανδίζουν ανάπτυξη για το 2021 4,8% (πριν μερικούς μήνες μίλαγαν για 10%), ο ΟΟΣΑ όμως προβλέπει 0,9%,  που όμως ούτε αυτό θα επιτευχθεί, διότι ο υπολογισμός δεν είχε λάβει υπ’ όψη το συνεχιζόμενο και μέσα στο 2021 lock down, άρα το πιθανότερο είναι ότι και το 2021 θα έχουμε καθαρή ύφεση.

Το 2020 όχι μόνο δεν θα υπάρχουν «πρωτογενή πλεονάσματα», όπως έχουν δεσμευτεί τα μνημονιακά κόμματα, ύψους 7,4 δις, αλλά εκτιμώνται πρωτογενή ελλείμματα ύψους     11,1 δις.

Προβάλλουν την υπόσχεση των κονδυλίων στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 32 δις. Αυτά όμως θα διοχετευτούν σε ιδιωτικές επενδύσεις, πράσινη ενέργεια, ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων κ.α.,  δηλαδή ωφελημένοι από αυτά θα είναι κυρίως μεγαλοεπιχειρηματίες και επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αντιθέτως για τον λαό και τις κοινωνικές δαπάνες υπάρχουν μόνο περικοπές, πχ στον Πολιτισμό, στην Ανάπτυξη, στην Υγεία (μείον 572 εκατ. εν μέσω πανδημίας), στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Ναυτιλία, στην Δικαιοσύνη κ.α, με μόνη εξαίρεση τις δαπάνες για την Άμυνα που αυξάνονται από 3.921 εκατ. σε 5.496 εκατ. το 2021 λόγω αγοράς εξοπλισμού από Γαλλία και ΗΠΑ.

Σημαντικότατη είναι η μείωση των κοινωνικών δαπανών, ενώ αυξάνονται μόνο οι φόροι (3.571 εκατ. περισσότεροι φόροι για το 2021), ενώ μειώνονται:

  • 1978 εκατ. λιγότερα για συντάξεις (αυτά που λέει ο υπουργός κ. Βρούτσης για ικανοποίηση συνταξιοδοτικών αιτημάτων διαψεύδονται απολύτως από τα νούμερα),
  • 971 εκατ. λιγότερα στον ΟΑΕΔ
  • 820 εκατ. λιγότερα για επιδόματα ανεργίας (η μείωση του επιδόματος ανεργίας, προβλέπεται και από το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη,
  • 242 εκατ. λιγότερα για φάρμακα (που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Η κυβέρνηση προβάλλει τις μέχρι τώρα παροχές σε επαγγελματίες και μισθωτούς λόγω του lock dawn, οι οποίες όμως είναι ασήμαντες σε σχέση με το πλήγμα που έχουν υποστεί.

Εργαζόμενοι χάνουν την δουλειά τους ή μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και αναγκάζονται να επιβιώσουν με 534 ευρώ και μειωμένο δώρο, ενώ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις ίδιες ανάγκες, σε λογαριασμούς, διατροφή, δάνεια.

Οι δε ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι είναι σε αναστολή ή με περιορισμένη δραστηριότητα (lock dawn, click away κλπ.) εξακολουθούν να υποχρεούνται σε καταβολή ενοικίου 60%, ασφαλιστικών εισφορών, δημοτικών τελών και στοιχειωδών λειτουργικών εξόδων, χωρίς κανένα έσοδο, κατάσταση που θα συνεχιστεί και το 2021.  Η διαφημιζόμενη από την κυβέρνηση μείωση ενοικίου κατά 80% αφορά μόνο επιχειρήσεις, που είναι σε αναστολή και μόνο για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2021.

Οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, όπως προκύπτουν από τον προϋπολογισμό, που μειώνει τις δαπάνες για την ανάπτυξη, είναι η ενίσχυση μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι βασικοί παραγωγικοί τομείς της χώρας και η κοινωνία παραμένουν στα τάρταρα.

Σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος οικονομικής ανόρθωσης, που θα ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες και θα αναβαθμίζει τα εργασιακά δικαιώματα. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να παλέψει η Ριζοσπαστική Αριστερά με την ανασυγκρότησής της και με την συμβολή της στην ανάπτυξη λαϊκών αγώνων.

Η Δέσποινα Σπανού είναι υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας.