Απόψεις πάνω στο προτεινόμενο σχέδιο Πισσαρίδη που αφορά τον πρωτογενή τομέα
Με το προτεινόμενο σχέδιο Πισσαρίδη προτάσσεται κάτι αντίστοιχο που είχε προταθεί με παλιότερη μελέτη που είχε εκπονήσει ο ΟΟΑΣΑ που σαφώς κινείται εκτός των πραγματικών αναγκών του πρωτογενούς τομέα.
Το Νεοφιλελεύθερης κοπής σχέδιο δεν θα μπορούσε παρά να κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος και στο πρωτογενή τομέα, ανατριχιαστικές απόψεις, ευημερία των αριθμών και το βασικότερο, η ευνόηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και μεγαλοαγροτών που στη ουσία θα συρρικνώσουν ακόμη πιο πολύ την μικρομεσαία αγροτιά.
Με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των απασχολούμενων στο πρωτογενή τομέα ήταν 513800 άτομα το 2008 για να μειωθεί το 2019 σε 426400 άτομα. Έχουμε λοιπόν να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
Παρατήρηση 1η
Βλέπουμε από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα τελευταία χρόνια την συνεχή συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα και ξεκινώντας από το 1970 η συμμετοχή του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ να ανέρχεται σε 20,7% και το 2019 η συμμετοχή του πρωτογενή τομέα να έχει συρρικνωθεί θεαματικά στο 3,7%.
Επίσης από τους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε σταθερές τιμές ανέρχεται στα 5,9 δις το 2008 για να φθάσει μετά από 11 χρόνια στη αναιμική άνοδο 7,39 το 2019.
Παρατήρηση 2η
Μια σειρά από παραδοσιακά προϊόντα φθίνουν, υπάρχει έλεγχος για μη αύξηση των στρεμμάτων όπως αμπέλια και τα τεύτλα, καπνά τείνουν να εξαφανισθούν, ενώ με την παραγωγή ζάχαρης μετά το κλείσιμο των τριών εργοστασίων θα έχει σαν αποτέλεσμα την εισαγωγή ζάχαρης από την Γερμανία.
Παρατήρηση 3η
Προϊόντα που με κόπο απόκτησαν Προστατευόμενη ονομασία (ΠΟΠ, ΠΓΕ) όπως φέτα, ελιά Καλαμάτας, που με διάφορες διεθνείς συμφωνίες με Καναδά, Ν. Αφρική που υπέγραψε η Ε.Ε χάνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΠΟΠ, ΠΓΕ που έχει η χώρα μας και αποκτούν το δικαίωμα ανταγωνίστριες χώρες που ανεξέλεγκτα πλέον μπορούν να εισάγονται με την ίδια ονομασία.
Παρατήρηση 4η
Με ανεξέλεγκτες εισαγωγές και με ελληνοποιήσεις χτυπήθηκαν μια σειρά Προϊόντα όπως πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, διάφορα φρούτα από διάφορες χώρες. Συγκεκριμένα με τις ειδικές προτιμησιακές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ε.Ε ευνοήθηκαν οι εισαγωγές για να κτυπηθεί η ντόπια παραγωγή και τα ελληνικά προϊόντα να σαπίζουν στα χωράφια.
Παρατήρηση 5η
Δεν ασκήθηκε ποτέ μια σοβαρή αγροτική πολιτική κάνοντας χρήση το δικαίωμα επιβολής προστατευτικών δασμών προκειμένου να προστατευθεί η ντόπια παραγωγή.
Παρατήρηση 6η
Είμαστε 3η στο κόσμο στο λάδι με ετήσια παραγωγή 300000 τόνους το χρόνο που το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στη κατηγορία του Έξτρα Παρθένου που είναι ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα και λόγω της ύπαρξης ενός ιδιότυπου καρτέλ και διάφορα κυκλώματα.
Χωρίς τυποποίηση σε ποσοστό 70%, χωρίς ένα φορέα εξαγωγής αποτελούμενο από το δημόσιο, τους συνεταιρισμούς και την αυτοδιοίκηση αδυνατεί να πάρει την ανάλογη υπεραξία που ταυτόχρονα θα αυξήσει το αγροτικό εισόδημα κάτι που το σχέδιο Πισσαρίδη πουθενά δεν το προβλέπει.
Παρατήρηση 7η
Η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας είναι επιθυμητή αλλά λόγω του μεγάλου όγκου των μικρομεσαίων αγροτών με μέσο όρο τα 46 στρέμματα που οπωσδήποτε αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να επενδύσει κάποιος στο πρωτογενή τομέα.
Παρατήρηση 8η
Η Αχίλλειος πτέρνα του πρωτογενή τομέα είναι η ΕΜΠΟΡΙΑ που η έκθεση Πισσαρίδη δεν το αγγίζει καθόλου διότι προφανώς ευνοεί τους επιχειρηματικούς ομίλους καθώς επίσης όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις δεν το άγγιξαν ποτέ.
Παρατήρηση 9η
Η μη ύπαρξη Αγροτικής Τράπεζας στερεί από τους αγρότες ένα φθηνό χρηματοδοτικό εργαλείο και αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο για τον εκσυγχρονισμό του Πρωτογενή τομέα, πράγμα που δεν μπορούν οι υπάρχουσες ραντιέρικες τράπεζες να αναλάβουν.
Παρατήρηση 10η
Η απαξίωση της δημόσιας έρευνας, η απαξίωση των Πανεπιστημίων που παρουσιάζουν τεράστια κενά, η μη σύνδεσή τους με την παραγωγή είναι ένα τεράστιο θέμα και τα πάντα έχουν αφεθεί στις πολυεθνικές σπόρων, φυτοφαρμάκων, αγροτικών μηχανημάτων.
Παρατήρηση 11η
Ναι μας ενδιαφέρει η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με εξωστρέφεια αφού πρώτα καλυφθούν οι ανάγκες μας όμως η κατεύθυνση πρέπει να κινείται στη αειφορική διαχείριση και στην αειφορική λογική κόντρα στη λογική του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής και στη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων και πηγών με σκοπό το κέρδος.
Παρατήρηση 12η
Τα δάση και η δασική παραγωγή, οι διαχειριστικές βοσκοτόπων βρίσκονται σε τέλμα, στο μηδέν, είναι απαραίτητο προκειμένου να γίνει επανεκκίνηση αφ’ ενός να γίνουν γενναίες προσλήψεις σε επιστημονικό τεχνικό προσωπικό στη δασική υπηρεσία αφ’ ετέρου να γίνει γενναία χρηματοδότηση προκειμένου να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και να περάσουμε αμέσως στο Δασολόγιο.
Ύστερα από τα παραπάνω ο υποφαινόμενος προσπάθησα να προσεγγίσω τα αναδυόμενα προβλήματα του πρωτογενή τομέα και βεβαίως δεν εξαντλούνται με το παρόν υπάρχουν και άλλες απόψεις εξαιρετικών συναδέλφων που είναι αναγκαίο να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της Κυβέρνησης και των άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στο πρωτογενή τομέα που μπορούν να δώσουν μια άλλη δυναμική στο πρωτογενή τομέα που βεβαίως είναι η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων αγροτών αλλά και η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και της αύξησης του ΑΕΠ.
Παναγιώτης Κορισιάνος