Home ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Τα προβλήματα των συνταξιούχων και οι εκλογές στο σύλλογο συνταξιούχων ΟΤΕ

Τα προβλήματα των συνταξιούχων και οι εκλογές στο σύλλογο συνταξιούχων ΟΤΕ

Αναδημοσίευση από την “Εφημερίδα των συνταξιούχων 60+”

Τα προβλήματα των συνταξιούχων και οι εκλογές στο σύλλογο συνταξιούχων ΟΤΕ

Του Στέλιου Κυδωνάκη *

Οι εκλογικές διαδικασίες στον Σύλλογο Συνταξιούχων ΟΤΕ έχουν δρομολογηθεί και αυτό όπως είναι αυτονόητο – έχει ανεβάσει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης. Δυστυχώς η ανταλλαγή επιχειρημάτων και οι ψηλές κορώνες δεν αφορούν τα φλέγοντα ζητήματα των μελών του συλλόγου! Δεν υπάρχει σοβαρή συζήτηση για την ακρίβεια που κατατρώει τα εισοδήματα των απόμαχων τα δουλειάς. Δεν είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ που απογοήτευσαν όσους είχαν αυταπάτες περί «παροχών». Δεν είναι η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, η υποχρηματοδότησή του και η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε βάρος των ασφαλισμένων. Δεν είναι ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ούτε η υποχρηματοδότηση των ταμείων μέσω των διαδοχικών μειώσεων της εργοδοτικής εισφοράς. Και βέβαια δεν λένε κουβέντα για το «Re-Arm Europe» και την  πρόθεση της φιλοπόλεμης ευρωπαϊκής ελίτ να λεηλατήσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Αντίθετα υπάρχει εσωστρέφεια και αναλώνεται πολύ μελάνι για τον τρόπο εκλογής των οργάνων και το εκλογικό σύστημα! Ο λόγος είναι ότι οι κυρίαρχες παρατάξεις που έχουν τα τελευταία χρόνια την ευθύνη του συλλόγου συνταξιούχων ΟΤΕ, δεν φρόντισαν να εναρμονίσουν το καταστατικό του συλλόγου με τον νόμο Στρατούλη 4331/2015, που προβλέπει ότι οι εκλογές και για τις συνταξιουχικές οργανώσεις γίνονται με την απλή αναλογική. Δέκα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου και ενώ όλες οι υπόλοιπες  συνταξιουχικές οργανώσεις σε όλη την χώρα εναρμόνισαν τα καταστατικά τους και υιοθέτησαν την απλή αναλογική, οι κυρίαρχες δυνάμεις στον Σύλλογο Συνταξιούχων ΟΤΕ, απέφυγαν πεισματικά να υιοθετήσουν τον μοναδικό δημοκρατικό τρόπο εκλογής οργάνων, ακόμα και όταν αυτός νομοθετήθηκε! Έτσι   όχι μόνο εκθέτουν τον σύλλογο σε πιθανές νομικές ενέργειες που θα παραλύσουν την λειτουργία του, αλλά αναζητούν τρόπο να επαναφέρουν το όργιο νοθείας του παρελθόντος, την επιστολική ψήφο! Ταυτόχρονα ετοιμάζουν εκλογές με ηλεκτρονική κάλπη – αφού το επιβάλει νεότερος νόμος – κάνοντας όμως εκπτώσεις στην πιστοποίηση των συμμετεχόντων και στην αυστηροποίηση διαδικασιών, που θα διασφάλιζαν κάποια αξιοπιστία στην διαδικασία.

Το πιο εξοργιστικό είναι να διαβάζεις την επιχειρηματολογία τους. Αυτοί οι ίδιοι που κατέφυγαν κατ’ επανάληψη στα δικαστήρια για κάθε πιθανή αιτία, εναντίον μια «αντίπαλης» παράταξης, να μιλούν υποκριτικά για την ανάγκη ενότητας των συνταξιούχων! Όσοι πέρασαν την μισή ζωή τους σε κομματικά γραφεία ως στελέχη κυβερνητικών κομμάτων να ταυτίζουν την απλή αναλογική με «κομματική περιχαράκωση» και «μικροπολιτικές συγκρούσεις»! Η εκφώνηση τέτοιου επιπέδου επιχειρημάτων δεν βοηθάει ούτε στην αποφυγή της πόλωσης, ούτε προφανώς στην ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων των συνταξιούχων.

Ως «Ανυπότακτοι Συνταξιούχοι ΟΤΕ» συμμετέχουμε στις εκλογικές διαδικασίες του συλλόγου αντιλαμβανόμενοι  ότι ο συσχετισμός δεν μας επιτρέπει να επιβάλουμε τον νόμο. Δεν είμαστε όμως αφελείς! Αντιλαμβανόμαστε την σκοπιμότητα και την ιδιοτέλεια όσων επιλέγουν να υποτάσσουν τον σύλλογο στα δικά τους «μέτρα».

Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι οι συνδικαλιστικές αντιπαραθέσεις πρέπει να επιλύονται στις γραμμές του κινήματος και όχι στις δικαστικές αίθουσες. Αυτό όμως ας μη θεωρηθεί ως αδυναμία, γιατί όλα έχουν τα όριά τους.

* Ο Στέλιος Κυδωνάκης είναι Υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο «Ανυπότακτοι Συνταξιούχοι ΟΤΕ» – Πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Exit mobile version