Η επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία, ζητά σχετική απόφαση για την παροχή ιατρικής βοήθειας από την Κούβα.
Συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα την πρόταση για διεθνοποίηση της οξύτατης, όπως τη χαρακτηρίζει, κατάστασης του συστήματος υγείας στην περιοχή, «ώστε να τύχουμε της ανάλογης τεχνικής και ιατρικής υποστήριξης» ζήτησε σήμερα η επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία, Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
«Η κατάσταση του συστήματος υγείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία έχει φτάσει στο σημείο μηδέν, εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν τεθεί εκτός μάχης, με συνέπεια να έχει μειωθεί δραματικά, κάτω από το όριο, ο αριθμός τους, και να απευθύνουν συνεχή αιτήματα και εκκλήσεις για ενίσχυσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού» σημειώνει στο σχετικό αίτημα η κ. Χαραλαμπίδου, προτείνοντας ως λύση την ιατρική βοήθεια που έχει παράσχει σε δεκάδες χώρες η Κούβα, σε συνέχεια δε της κύρωσης από την ελληνική κυβέρνηση της Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας της Ε.Ε. με την Κούβα.
«Θεωρούμε ότι επείγει η σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου και η λήψη σχετικής απόφασης» καταλήγει η κ. Χαραλαμπίδου.
Αναλυτικά το αίτημα της επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία:
Προς τον κύριο Καρακωστάνογλου, Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ.
Αίτημα: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και την πρόταση για διεθνοποίηση του προβλήματος από τον κ. Περιφερειάρχη, προκειμένου να τύχουμε της ανάλογης τεχνικής και ιατρικής υποστήριξης.
Κύριε Πρόεδρε,
Είναι γνωστό, ότι η κατάσταση του συστήματος υγείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία έχει φτάσει στο σημείο μηδέν, εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν τεθεί εκτός μάχης, με συνέπεια να έχει μειωθεί δραματικά, κάτω από το όριο, ο αριθμός τους, και να απευθύνουν συνεχή αιτήματα και εκκλήσεις για ενίσχυσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Αφουγκραζόμενοι το αίτημα αυτό, και προκειμένου να «ανασάνει» άμεσα το δημόσιο σύστημα υγείας στην περιοχή μας, ζητήσαμε συνάντηση ως παράταξη με τον κ. Περιφερειάρχη, για την οποία ενημέρωσα προχθές και εσάς και όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στη συνάντηση αυτή, ζητήσαμε από τον κ. Περιφερειάρχη, και ως Πρόεδρος της ΕΝΠΕ αλλά και ως Πρόεδρος της Ευρώπης των Περιφερειών, να πάρει πρωτοβουλίες σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς και Φόρα, ώστε να διεθνοποιηθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να τύχει της ανάλογης τεχνικής και ιατρικής υποστήριξης μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Ειδικότερα, παίρνοντας υπόψη την ιατρική βοήθεια που έχει παράσχει σε δεκάδες χώρες η Κούβα, ενημερώσαμε τον κ. Περιφερειάρχη ότι έχει κυρωθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση η Συμφωνία Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας της Ε.Ε. με την Κούβα, η οποία ήδη αποτελεί νόμο του Ελληνικού Κράτους ( νόμος 4544/2018-ΦΕΚ 97/Α/6-6-2018 ), ο οποίος νόμος προβλέπει τέτοιου χαρακτήρα αμοιβαίες αποστολές.
Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Περιφερειάρχης έχει τη δυνατότητα να μεσολαβήσει στην Ελληνική Κυβέρνηση για να αιτηθεί βοήθεια από την Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeves.
Ενημερωτικά σας αναφέρω ότι: Η Κούβα είναι γνωστό ότι διαθέτει διάφορα συστήματα ιατρικής βοήθειας στο εξωτερικό. Η Ταξιαρχία Henry Reeves λειτουργεί με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας των λαών και έχει προσφέρει ουσιαστική ιατρική βοήθεια σε δεκάδες χώρες, με έμπρακτα θετικά αποτελέσματα, πρόσφατα κατά την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη, ενώ δέχεται σήμερα αρκετά αιτήματα για τον ίδιο λόγο και από περιοχές των ΗΠΑ( Σιάτλ, Σαν Φραντσίσκο κλπ)
Στα πλαίσια αυτά προσφέρει τις ιατρικές της υπηρεσίες με την υποχρέωση από τις χώρες υποδοχής της κάλυψης των εξόδων αερομεταφοράς, βίζας, εσωτερικής μετακίνησης και των εξόδων διαμονής. Η Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία, εργάζεται τηρώντας τα δικά της ιατρικά πρωτόκολλα, συνεργαζόμενη αρμονικά με τις κατά τόπους ιατρικές Αρχές.
Όπως επισημάναμε σε ότι αφορά τη διαδικασία και στον κύριο Περιφερειάρχη, η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει επίσημο αίτημα προς την Κουβανική Κυβέρνηση, είτε μέσω της Κουβανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, είτε μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αβάνα, ώστε να εξεταστεί το αίτημα, να υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας και να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο η βαθιά κρίση που βιώνει η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία.
Θεωρούμε ότι επείγει η σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου και η λήψη σχετικής απόφασης.
Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Περιφερειακή Σύμβουλος της Π.Κ.Μ.