Λαϊκή Ενότητα: Κυβερνητικό δώρο – σκάνδαλο στην Aegean 120 εκ.€ εν μέσω πανδημίας

Δελτίο Τύπου

Κυβερνητικό δώρο στην Aegean 120 εκ. €.

Εν μέσω πανδημίας μειώνονται τις δαπάνες για την υγεία κατά 572 εκ. €, προκειμένου να ενισχυθούν το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Το δώρο στην Aegean των 120 εκ.€ αποτελεί πρόκληση προς τον Ελληνικό λαό. Οι κυβερνήσεις πούλησαν τον εθνικό αερομεταφορέα, που ήταν περιουσία του Ελληνικού λαού, για να καταστήσουν την ιδιωτική Aegean μονοπώλιο και να ενισχύουν με εκατομμύρια τους μετόχους της.

Η πρόσφατη μάλιστα επιδότηση της Aegean έρχεται σε συνέχεια άλλων μέτρων στήριξής της, επιδοτήσεων και ομολογιακών δανείων με εγγύηση Δημοσίου, που ήδη είχαν φτάσει τα 500 εκ.€. Η νέα επιδότηση μάλιστα γίνεται χωρίς το Δημόσιο να λάβει ούτε μία μετοχή, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί με άλλες αεροπορικές εταιρείες το εξωτερικό π.χ. Lufhansa, της οποίας η στήριξη έγινε με εκχώρηση εκ μέρους της εταιρείας μετοχών, προς το Γερμανικό Δημόσιο.

Η επιδότηση της Aegean αναδεικνύει για άλλη μία φορά τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης, δηλαδή στήριξη του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού λαού. Όταν με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, μειώνονται οι δαπάνες για την υγεία κατά 572 εκ.€, μειώνονται οι κοινωνικές δαπάνες στο σύνολό τους, η ύφεση είναι πάνω από 10%, αυξάνεται η ανεργία, μειώνονται μισθοί και δώρο Χριστουγέννων, είναι καταφανές ότι η οικονομική ενίσχυση της Aegean αποτελεί σκάνδαλο μεγατόνων.

Το επιχείρημα μάλιστα, για ανάγκη στήριξής της καταρρίπτεται από τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, η οποία κατά την τελευταία πενταετία παρουσίασε καθαρά κέρδη 522,9 εκ.€ και διένειμε στους μετόχους της 210,7 εκ.€.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αποδεικνύει, ότι χρησιμοποιεί την πανδημία ως άλλοθι, για ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και κατάργηση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί ακόμα και την τελευταία στιγμή την ανατροπή της απόφασης για την επιδότηση της Aegean και αντ’ αυτού προτείνει τα χρήματα αυτά να δοθούν στην ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και των Δημοσίων νοσοκομείων.

To Γραφείο Τύπου 25.11.2020