Η Λ.Α.Ε. καταγγέλλει τον κυβερνητικό αυταρχισμό και το όργιο αστυνομικής βίας στις πορείες του Πολυτεχνείου

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Λ.Α.Ε. καταγγέλλει τον κυβερνητικό αυταρχισμό και το όργιο αστυνομικής βίας στις πορείες του Πολυτεχνείου.

Η Λαϊκή Ενότητα χαιρετίζει τους χιλιάδες πολίτες, τα πολιτικά κόμματα, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες που έσπασαν την αντισυνταγματική και προκλητική απαγόρευση και συμμετείχαν στην πορεία του Πολυτεχνείου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Απέναντι στις συγκεντρώσεις, οι οποίες τηρούσαν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση επιστράτευσε πρωτοφανή αστυνομική βία. Οι διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου αμαυρώθηκαν από τις άγριες αστυνομικές βιαιοπραγίες, καθώς και τις μαζικές προσαγωγές πολιτών από πολιτικά κόμματα και συλλογικότητες. Ήδη από το πρωί τα κέντρα των μεγάλων πόλεων θύμιζαν στρατοκρατούμενα καθεστώτα. Ιδιαίτερα στην Αθήνα από νωρίς το πρωί η αστυνομία και τα ΜΑΤ ήταν τοποθετημένα σε κάθε στενό, ενώ οι πλατείες ήταν φραγμένες με κλούβες, περιπολικά, ανακριτικά, αύρες και δεκάδες μηχανές περιπολούσαν, παρενοχλώντας τους περαστικούς και κάνοντας προσαγωγές.

Στις διαδηλώσεις, οι επιθέσεις και οι προσαγωγές, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ήταν πρωτοφανείς. Οι διαδηλωτές δέχθηκαν βροχή χημικών, αντιμετώπισαν τις αύρες και ξυλοκοπήθηκαν, χωρίς απολύτως καμία αιτία. Στην Αθήνα, προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ και στα αστυνομικά τμήματα δεκάδες διαδηλωτές, μέλη του ΚΚΕ, της ΛΑΕ, άλλων οργανώσεων, συνδικάτων και κοινωνικών φορέων, ενώ έγιναν και συλλήψεις. Στη ΓΑΔΑ υπέστησαν πολύωρη παράνομη κράτηση, χωρίς να τηρείται κανένα απολύτως υγειονομικό μέτρο και χωρίς να τους επιτρέπεται η επικοινωνία με τους συνηγόρους τους. Οι δικηγόροι βρέθηκαν στη ΓΑΔΑ αντιμέτωποι με φραγμό της αστυνομίας που τους απαγόρευε την είσοδο. Στελέχη και βουλευτές του Κ.Κ.Ε. υπέστησαν επιθέσεις, από τους άνδρες των ΜΑΤ, απρόκλητα και αδικαιολόγητα.

Οι επιθέσεις μεταφέρθηκαν και στις συνοικίες των Αθηνών. Χτυπήθηκε και συνελήφθη φοιτητής έξω από το σπίτι του στα Σεπόλια,  χτυπήθηκε η μητέρα του από τους άνδρες των ΜΑΤ, χτυπήθηκε η αδελφή του και συνελήφθη, ενώ ο πατέρας του υπέστη καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ‘Ευαγγελισμός’ φρουρούμενος, όπου δεν του επετράπη να έχει επικοινωνία, ούτε καν με το δικηγόρο του!

Παραβιάστηκε από την αστυνομία κάθε έννοια νομιμότητας και κάθε Συνταγματικό δικαίωμα.

Στη Θεσσαλονίκη εκτυλίχθηκαν παρόμοιες σκηνές και επιβλήθηκαν και πάρα πολλά πρόστιμα. Στο Ηράκλειο της Κρήτης διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση και οδηγήθηκαν,  ορισμένοι από αυτούς τραυματίες, στη ΓΑΔΗ όπου τους επιβλήθηκαν διπλά πρόστιμα, ύψους 600 ευρώ το καθένα! Επιθέσεις και ξυλοδαρμούς αντιμετώπισαν οι διαδηλωτές και στην Πάτρα, τα Γιάννενα, αλλά και σε άλλες πόλεις!

Η απαγόρευση των διαδηλώσεων και η μαζική καταστολή που ασκήθηκε από την κυβέρνηση και την αστυνομία κατ’ εντολή της, δεν υποδηλώνει τίποτα άλλο, παρά τον φόβο της μπροστά στη λαϊκή οργή, για την καταστροφή που συνεχίζει να προκαλεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, για τις αντεργατικές και αντιλαϊκές της πολιτικές και για τις συνέπειες που υπάρχουν και θα υπάρξουν από τις λαϊκές αντιδράσεις. Προσπαθεί να επιβάλλει με τη βία την πολιτική της και να καταργήσει κάθε δημοκρατικό δικαίωμα.

ΔΕ ΘΑ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός ήδη πήρε την απάντησή του από τις χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους. Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στα θύματα της αστυνομικής βίας. Δηλώνει ότι θα αγωνιστεί με τα μέλη και τα στελέχη της, ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και για την υπεράσπιση κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Απαιτούμε την αθώωση των συλληφθέντων και τη διαγραφή των εξοντωτικών προστίμων.

Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι ζωντανά και πιο επίκαιρα από ποτέ.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

18η Νοέμβρη 2020