Λαϊκή Ενότητα ΟΤΕ: Οι απεργοί του ΟΤΕ έχουν δίκιο και θα νικήσουν!

Όχι στην αναλγησία, την απληστία και τους εκβιασμούς της διοίκησης του ΟΤΕ
Οι απεργοί του ΟΤΕ έχουν δίκιο και θα νικήσουν!

Στα χνάρια της κυβέρνησης που επιχειρεί να επιβάλλει το δόγμα «νόμος και τάξη» στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες με τον περιορισμό του δικαιώματος των κινητοποιήσεων, βρίσκεται και η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ! Όλες τις προηγούμενες ημέρες διαρρέει στον φιλικό της Τύπο, τον καλοταϊσμένο από τις ιλουστρασιόν διαφημιστικές καμπάνιες της Cosmote, ότι οι εργαζόμενοι του ομίλου ΟΤΕ που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, βλάπτουν την εταιρεία και ταλαιπωρούν τους καταναλωτές αναίτια! Αποφάσισαν μάλιστα να υποκαταστήσουν και την δικαιοσύνη ισχυριζόμενοι ότι η διεξαγόμενη από 21 Δεκέμβρη απεργία τους είναι παράνομη και καταχρηστική.

Οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές όμως οφείλουν να γνωρίζουν την αλήθεια: Παράνομη και καταχρηστική είναι η ίδια η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ! Γιατί αποθρασυμένη από την κατάρρευση του εργατικού δικαίου και όλου του πλέγματος προστασίας των εργαζομένων από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία, ενθαρρύνει τις παραβιάσεις του συμβατικού ωραρίου, συνεπώς αποδέχεται προσφορά μαύρης, απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Γιατί  συνεχώς εντατικοποιεί την εργασία συνθλίβοντας τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς τα εργατικά ατυχήματα – πολλά εκ των οποίων αποκρύπτονται – ενώ συνήθη είναι τα περιστατικά εργασιακού στρες και κρίσεων πανικού. Γιατί παραβιάζει την εργασιακή νομοθεσία, ακόμα και σε θέματα μισθολογίου, οδηγώντας χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια για διεκδικήσεις μισθολογικών διαφορών. Γιατί αξιοποιεί μη πιστοποιημένους «συνεργάτες» εργολάβων σε εργασίες πεδίου παραβιάζοντας την νομοθεσία περί του απορρήτου των επικοινωνιών. Γιατί αντί Χριστουγεννιάτικου Bonus απειλεί με απολύσεις, τους ελάχιστους εναπομείναντες εργαζόμενους στην φύλαξη.

Ταυτόχρονα ο Γερμανικής ιδιοκτησίας όμιλος ΟΤΕ, συνεχίζει να αποεπενδύει, ξεπουλώντας τα ασημικά του πάλαι ποτέ δημόσιου ΟΤΕ. Όλες οι θυγατρικές του ομίλου στο εξωτερικό (Σερβία, Αλβανία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, δορυφόρος Hellas SAT) πουλήθηκαν, πλην της επένδυσης στην Ρουμανία για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πώλησής της. Πουλήθηκαν ακόμα δεκάδες ακίνητα από τα εκατοντάδες κτήρια – φιλέτα που διέθετε ο ΟΤΕ. Το πολυδιαφημιζόμενο επενδυτικό πλάνο, που από καιρό σε καιρό ανακοινώνει ο CEO στον εκάστοτε πρωθυπουργό, δεν είναι παρά τοξικές επενδύσεις που καταστρέφουν θέσεις εργασίας αντί να δημιουργούν. Χιλιάδες θέσεις εργασίας καταστρέφει ακόμα η διοίκηση ΟΤΕ με τα διαβόητα προγράμματα «εθελούσιας» που τα τελευταία χρόνια, έχουν μετατραπεί σε καλυμμένες εκβιαστικές απολύσεις. Εδώ και χρόνια ο ΟΤΕ δεν κάνει προσλήψεις. Ούτε καν με τους κατώτατους μισθούς τους οποίους έχει συμφωνήσει με την ΟΜΕ-ΟΤΕ από το 2014. Απαιτεί μάλιστα σε κάθε διαπραγμάτευση νέας συλλογικής σύμβασης, να «παίρνει» όσα μπορεί και από τις κατακτήσεις και των παλιότερων εργαζόμενων.

Παράλληλα οι καταναλωτές έχουν ήδη νοιώσει στο πετσί τους την υποτιθέμενη «βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη»! Με τις αστοχίες στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων που σχεδόν πάντα συνοδεύονται με βλάβες και δυσλειτουργίες, με τα ραντεβού για νέες συνδέσεις να ξεπερνούν τις 20 ημέρες και τις συχνές βλάβες, λόγω του ασυντήρητου δικτύου να αποκαθίστανται μετά από χρόνο πολλαπλάσιο του συμβατικού. Με την αναμονή στα Call Center να χτυπάει κόκκινο. Με τα καταστήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο για να αναγκάσουν τους συνδρομητές να περιφέρονται άσκοπα προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Είναι τέλος πασίδηλο ότι ο ΟΤΕ σε πλήρη συνέργεια με τους ανταγωνιστές του και με την ανοχή της υποτιθέμενης Ρυθμιστικής Αρχής, έχει υιοθετήσει εναρμονισμένες πολιτικές καρτέλ και χειραγωγούν τα τιμολόγια σε βάρος των καταναλωτών. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους CEO’s των τριών τηλεπικοινωνιακών ομίλων επιβεβαίωσε, ότι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν ακριβότερα το  Internet από κάθε άλλον Ευρωπαίο πολίτη. Για να καταλήξουν υποκριτικά και συμφωνημένα να αυξήσουν των όγκο δεδομένων ανά πελάτη, χωρίς όμως να μειώσουν την τιμή του προϊόντος.

Όπως είναι προφανές μια εταιρεία που λεηλατεί τους πόρους που κληρονόμησε από την δημόσια περιουσία, που αμείβει τους εργαζόμενούς της με μισθούς πείνας, ενώ παράλληλα τους ξεζουμίζει, που αδειάζει το πορτοφόλι της Ελληνικής οικογένειας, που συνεχώς απολύει και ποτέ δεν προσλαμβάνει, δεν μπορεί παρά να είναι υπερκερδοφόρα.  Τα  στοιχεία από τους ισολογισμούς της εταιρείας είναι αποκαλυπτικά:

-Αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων μεταξύ 2012 και 2018  στο 55%
-Μείωση μισθολογικού κόστους μεταξύ 2012 και 2019 στο 55%
-Το μισθολογικό κόστος ως ποσοστό επί των εσόδων το 2012 στο 31,8 % και το 2018 στο 15,6%
-Τα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 2012 και 2019 αυξήθηκαν κατά 88%
-Προσαρμοσμένο EBITDA 2018 στα 1.316,8 εκατ.€

Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ αφού εξάντλησαν καλόπιστα κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης, προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση από 21 Δεκεμβρίου έως και 12 Ιανουαρίου. Τα αιτήματά τους συνοψίζονται ως εξής:

Ουσιαστικές αυξήσεις για όλους

Υπογραφή ΣΣΕ στις θυγατρικές

Ενσωμάτωση των νεοπροσληφθέντων στα μισθολόγια πριν το 2015

Διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους

Τριετή ΣΣΕ

Επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων

Κατάργηση του άρθρου 13 του ΕΚΠ

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, προκειμένου να υπογραφεί αξιοπρεπής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, να καταργεί τους διαχωρισμούς μεταξύ των εργαζομένων, να αποκρούει τα σχέδια της διοίκησης για αποσχίσεις έργου και εργολαβοποίηση και να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας για όλους.

Νίκη στους απεργούς του ΟΤΕ

23/12/2019

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ