Η Βεβήλωση έργων τέχνης είναι έκφραση ακραίου σκοταδισμού και μισαλλοδοξίας

Η Βεβήλωση έργων τέχνης είναι έκφραση ακραίου σκοταδισμού και μισαλλοδοξίας

Ο βανδαλισμός έργων τέχνης του καλλιτέχνη Χριστόφορου Κατσαδιώτη, που είχαν εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη από τον βουλευτή του κόμματος «Νίκη» Νίκο Παπαδόπουλο, αποτελεί πράξη ακραίου σκοταδισμού, που χαρακτηρίζει όχι μόνο τον πολιτικό χώρο, από τον οποίο προέρχεται αλλά και όλους όσους πιστεύουν, ότι πρέπει να υπάρχουν όρια στην ελευθερία της τέχνης, ανάλογα με τις προσωπικές τους αντιλήψεις.

Ο περιορισμός στην ελευθερία της τέχνης σημαίνει περιορισμό στην ελευθερία της έκφρασης και αυτό αφορά όλα τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία στοχοποιούνται, όταν οι επιλογές και οι αντιλήψεις της εκάστοτε εξουσίας είναι διαφορετικές.!

Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια δεν αφορά μόνο το Νίκο Παπαδόπουλο, αφορά γενικά το κόμμα «Νίκη», που τον Δεκέμβριο του 2024 είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την επαναφορά των αδικημάτων της βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκεύματος (198,199 ΠΚ), τα οποία είχαν καταργηθεί (ν.4619/2019), αλλά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία μόλις ανέλαβε την εξουσία , μέσω του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, είχε εξαγγείλει την επαναφορά των αδικημάτων αυτών, τελικά όμως υποχώρησε λόγω των αντιδράσεων.!

Έτσι εξηγείται και η σχεδόν ανύπαρκτη αντίδρασή της για τον βανδαλισμό. Όχι μόνο διότι χαϊδεύει την ακροδεξιά, αλλά και διότι ο περιορισμός  στην ελευθερία της Τέχνης, όπως και ο γενικότερος περιορισμός της ελευθερίας και των δικαιωμάτων εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική της.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά:

  • Καταδικάζει απερίφραστα τον βανδαλισμό των έργων τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη
  • Δηλώνει ότι η ελευθερία στην Τέχνη ταυτίζεται με την γενικότερη ελευθερία έκφρασης, δημιουργίας, δράσης και διεκδίκησης των πολιτών, για την οποία θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.