Λαϊκή Ενότητα: Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές και η ανικανότητα της κυβέρνησης οδήγησαν στο δεύτερο lockdown

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές και η ανικανότητα της κυβέρνησης οδήγησαν στο δεύτερο lockdown.!

Απαιτούνται μέτρα ΤΩΡΑ

Ο πρωθυπουργός σήμερα ανακοίνωσε το δεύτερο μέσα σε λίγους μήνες lockdown για τη χώρα.

Οι πανηγυρισμοί της πρώτης περιόδου, (το ελληνικό θαύμα, που συντελέστηκε λόγω της αξιοθαύμαστης κυβέρνησης !) αντικαταστάθηκαν με μία προκλητική επίθεση του πρωθυπουργού προς στον ελληνικό λαό, χωρίς καμία ανάληψη ευθύνης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Διαγράφηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησής του για την είσοδο στη χώρα τουριστών χωρίς test, για την κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν βελτιώθηκε σε κλίνες και προσωπικό, για τις ελλείψεις στα σχολεία σε αίθουσες και εργαζομένους, για τις ασφυκτικές συνθήκες μεταφοράς των πολιτών σε λεωφορεία, μετρό και τρένα, για τις ελλείψεις στοιχειώδους ελέγχου για υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Το δεύτερο lockdown αποβλέπει στην αποφυγή της περαιτέρω ασφυκτικής πίεσης στο Ε.Σ.Υ., το οποίο όμως, λόγω των νεοφιλελεύθερων εμμονών της κυβέρνησης, δεν ενισχύθηκε, παρά τις επίσημες εξαγγελίες και παρά τις συνθήκες πανδημίας.

Τα κυβερνητικά στελέχη προτίμησαν να προβούν σε οικονομική ενίσχυση των καναλαρχών για προπαγάνδα του κυβερνητικού έργου και των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών, παρά να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι κύρια υπεύθυνοι για την ανεξέλεγκτη διάδοση της πανδημίας στη χώρα μας και την καταστροφή της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα μέτρα που εξήγγειλαν -τάχα στήριξης-  δεν αποτελούν, παρά μόνο ψίχουλα, αφού όλες οι οφειλές εργαζομένων και επαγγελματιών απλώς μετατίθενται σε μελλοντικό χρόνο για ως διά μαγείας (!!!) εξόφληση…

Οι παροχές που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι ανεπαρκείς και αφορούν μικρό τμήμα των λαϊκών στρωμάτων.

Οι άνεργοι δεν είναι μόνο 130.000, στους οποίους θα δοθεί επίδομα, αλλά πάνω από ένα εκατομμύριο. Η δε αύξηση στα 800€ που εξήγγειλαν, με δεδομένη την αναλογικότητα των ημερών, είναι απάτη.

Απαιτούνται μέτρα ΤΩΡΑ

 • Μαζικοί διορισμοί ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία
 • Κατάστρωση κεντρικού κρατικού οργανογράμματος για την ένταξη όλου του ιατρικού κλάδου σε ένα σχέδιο απόκρουσης της πανδημίας
 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας
 • Δημιουργία των αναγκαίων Μ.Ε.Θ. και στελέχωσή τους με το ανάλογο προσωπικό
 • Πρόγραμμα μαζικής και δωρεάν διάθεσης testγια όλο τον πληθυσμό, ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η χαρτογράφηση της διασποράς του ιού
 • Ειδικοί έλεγχοι σε ευαίσθητους χώρους, όπως οι οίκοι ευγηρίας
 • Ενίσχυση των δρομολογίων στα Μ.Μ.Μ. & επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων
 • Αποσυμφόρηση των σχολικών αιθουσών: 15 μαθητές / τμήμα
 • Έλεγχος και τήρηση με αυστηρότητα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας
 • Ενίσχυση του εισοδήματος των πληττόμενων εργαζομένων & επαγγελματιών με αποζημίωση, που να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος ζωής και με αντίστοιχη διαγραφή οφειλών τους, για το διάστημα της παρούσας κρίσης
 • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους
 • Ενίσχυση των καλλιτεχνών, ο κλάδος των οποίων έχει πληγεί περισσότερο από όλους
 • Απόσυρση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης
 • Άμεση άρση των αντικοινωνικών διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα-Νομοθετική κατοχύρωση πρώτης κατοικίας, σεισάχθεια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η πανδημία έπληξε την ήδη διαλυμένη από τα μνημόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κοινωνία και οικονομία. Η κυβέρνηση βρήκε την πανδημία ως μία ευκαιρία για να εφαρμόσει μέτρα εις βάρος των εργαζομένων και κατάργηση των δικαιωμάτων τους.

ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

Η Λαϊκή Ενότητα θα στηρίξει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων για την κατοχύρωση και αναβάθμιση εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τις διεκδικήσεις των επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων για επιβίωση.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

5η Νοέμβρη 2020