Συνεντεύξεις στα Ελληνικά ΜΜΕ των Αλί Φαγέντ και Ναμπίλ Χαλάκ

Στο περιθώριο της επίσκεψης των Αλί Φαγιέντ (Βουλευτής του κοινοβουλίου του Λιβάνου και Πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του Λιβανέζικου κοινοβουλίου) και Ναμπίλ Χαλάκ (Διευθυντή επικοινωνίας του Αραβικού Κέντρου για αλληλεγγύη και δικαιοσύνη) στην Ελλάδα, καλεσμένων της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά, παραχώρησαν συνεντεύξεις  σε Ελληνικά ΜΜΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Αλί Φαγέντ και Ναμπίλ Χαλάκ μίλησαν στην Εκδήλωση της ΛΑΕ-ΑΑ: Οι αγώνες των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό  και την γενοκτονία.

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από την επιτυχημένη εκδήλωση της ΛΑΕ ΑΑ “Οι Αγώνες των Λαών Ενάντια στη Γενοκτονία και τον Ιμπεριαλισμό”

Παρουσιάζουμε σήμερα τις συνεντεύξεις που έδωσαν στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο TVXS και στο Dnews.


Συνέντευξη στον Γιώργο Τσιάρα στην Εφημερίδα των Συντακτών

«Οι Ισραηλινοί θέλουν να σβήσουν κάθε μορφή ζωής, αλλά ο κόσμος επιστρέφει στα σπίτια του»

Συναντήσαμε σε ξενοδοχείο της Αθήνας το εξέχον στέλεχος της Χεζμπολάχ, Αλί Φαγιέντ, και συζητήσαμε για όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την αντίσταση κατά του Ισραήλ σε Λίβανο και Παλαιστίνη, τις ανακατατάξεις στη Συρία και τον βρόμικο ρόλο της Δύσης σε όλα αυτά.

● Καταρχήν καλώς ήρθατε στην Ελλάδα, είναι τιμή μου που σας συναντώ. Οι περισσότεροι Έλληνες στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα του λιβανέζικου και του παλαιστινιακού λαού, αλλά αυτό δυστυχώς δεν ισχύει για την κυβέρνησή μας. Η πρώτη μου ερώτηση είναι για χτες (σ.σ. Κυριακή 23/2), για τη μεγαλειώδη κηδεία του Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό. Είδα μερικά βίντεο, αλλά εσείς ήσασταν εκεί, μοιραστείτε μαζί μας τι ζήσατε. Είναι αλήθεια, μαζεύτηκαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι;

Παραπάνω από ένα εκατομμύριο… Ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν φοβάται, ότι η Χεζμπολάχ είναι η μεγαλύτερη δύναμη ανάμεσα στον λιβανέζικο λαό, ότι έχει τους περισσότερους υποστηρικτές. Οτι είναι το ισχυρότερο κόμμα. Και αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός. Φάνηκε ότι αυτά που λένε τα ΜΜΕ και κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοί μας, ότι δήθεν η Χεζμπολάχ αφανίστηκε, ότι είναι τελειωμένη, δεν είναι αλήθεια. Η Χεζμπολάχ διατηρεί την ισχύ και τη δημοτικότητά της. Και πιστεύω ότι οι αντίπαλοί μας εντός και εκτός Λιβάνου «διάβασαν» αυτό το μήνυμα πολύ καλά.

● Σίγουρα όμως η απώλεια του Νασράλα και του διαδόχου του ήταν μια μεγάλη απώλεια. Χάσατε τον ηγέτη σας επί πολλές δεκαετίες…

Ναι, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

● Το ξέρω, αυτό που θέλω να μάθω είναι πώς πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει η Χεζμπολάχ μετά τον Νασράλα, που ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης, διάσημος και πέρα από τα σύνορα του Λιβάνου. Υπάρχει ηγέτης ικανός να καλύψει αυτό το κενό;

Υπάρχει ήδη διάδοχος, εκλέξαμε άλλον γενικό γραμματέα, τον σεΐχη Ναΐμ Κάσεμ. Είναι πεποίθησή μου ότι η Χεζμπολάχ κατάφερε να ξεπεράσει αυτή την καταστροφή, την απώλεια του γενικού γραμματέα, και να διατηρήσει ακέραιη τη δομή και την οργάνωσή της. Το ίδιο έγινε και με τη σύγχυση μετά το σαμποτάζ στα μπίπερ, αλλά ξαναβρήκαμε γρήγορα την ακεραιότητά μας. Ειδικά όσον αφορά τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων, η Χεζμπολάχ είναι πλέον ξανά συμπαγής, ανακτήσαμε τη δομή μας.

● Ως πολιτική δύναμη μέσα στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ είναι λοιπόν πιο δυνατή ή πιο αδύναμη από ό,τι πριν από τον πόλεμο; Νίκησε ή έχασε; Ξέρω ότι είναι δύσκολη ερώτηση…

Υπήρξαμε σύμμαχοι με τον Ασαντ, αλλά μας ένωνε μόνο ένα στρατηγικό στοιχείο, η αντίσταση ενάντια στο Ισραήλ και τις δυνάμεις κατοχής.

Οχι, όχι, θα προσπαθήσω να απαντήσω αντικειμενικά. Δεν μπορείς να το προσεγγίσεις τόσο απλά, η απάντηση αναγκαστικά πρέπει να είναι πιο περίπλοκη, πιο βαθιά. Ο εχθρός δεν πολεμάει μόνο τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ, η συνωμοσία είναι τεράστια και οι στόχοι των εχθρών μας είναι πολύ μεγαλύτεροι, είναι μια σύγκρουση σχεδόν παγκόσμια… Και όπως ξέρετε, τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποίησαν στη μάχη εναντίον μας είναι τα πιο εξελιγμένα στον κόσμο.

Οι ειδικοί λένε ότι μας έριξαν μέσα σε λίγες μέρες περισσότερες αμερικανικές βόμβες και πυραύλους από ό,τι έριξαν οι Αμερικανοί σε είκοσι χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν. Ομως η Χεζμπολάχ δεν ηττήθηκε. Είχαμε βαριές απώλειες, ναι, και οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, αλλά στεκόμαστε όρθιοι.

● Για να μην παρεξηγηθώ, προσωπικά βλέπω κι εγώ τη σύγκρουση στον Λίβανο ως ένα από τα μέτωπα ενός ευρύτερου πολέμου που δίνει ο «Αξονας της Αντίστασης» ενάντια στο Ισραήλ και τους σπόνσορές του. Και από αυτή την άποψη πιστεύω ότι ήταν μια καθαρή νίκη της αντίστασης. Αλλο ρωτάω: Πώς επηρέασε ο πόλεμος τη θέση της Χεζμπολάχ στην εσωτερική πολιτική σκηνή του Λιβάνου. Ξέρω για παράδειγμα ότι οι ισορροπίες στη νέα κυβέρνηση έχουν αλλάξει…

Αυτό είναι γεγονός. Φυσικά υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στο εσωτερικό, έτσι είναι. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους έχουν ένα σλόγκαν, ότι δεν θέλουν η Χεζμπολάχ να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Αλλά η Χεζμπολάχ συμμετέχει στην κυβέρνηση. Και η κυβέρνηση σέβεται τη Χεζμπολάχ και τις διακηρύξεις της, και τον τρόπο σκέψης και δράσης της, και συνολικά τη στάση της στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

● Το Ισραήλ άλλωστε παραβιάζει τη συμφωνία εκεχειρίας κάθε μέρα, βομβαρδίζει, σκοτώνει… Τι γίνεται σήμερα στον νότιο Λίβανο, στην παραμεθόριο; Από όσο ξέρω τα ισραηλινά στρατεύματα ακόμη δεν έχουν φύγει, παραμένουν παρανόμως μέσα στο λιβανέζικο έδαφος, έστω και σε μικρό βάθος λίγων χιλιομέτρων. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει, θα κρατήσει η εκεχειρία;

Εμείς ακόμη σεβόμαστε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά απαιτούμε τον τερματισμό των εχθρικών ενεργειών. Σεβόμαστε και τιμάμε το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, είμαστε δεσμευμένοι να το τηρήσουμε, και στο τμήμα νότια του ποταμού Λιτάνι κάνουμε όλα όσα συμφωνήσαμε. Αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε ενέργεια βορείως του Λιτάνι θα είναι για εμάς απειλή για την εθνική κυριαρχία του Λιβάνου.

Είμαστε σε διάλογο με τη λιβανέζικη κυβέρνηση για το πώς θα λύσουμε αυτά τα ζητήματα. Γιατί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση των ισραηλινών παραβιάσεων της εκεχειρίας και για το πότε επιτέλους θα φύγουν τα παράνομα στρατεύματα από την επικράτειά μας. Εμείς παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τα όσα συμβαίνουν και βέβαια υπάρχει προϊστορία σε όλα αυτά, τα δεξιά κόμματα πάντα μας λένε πως θα υπερασπιστούν αυτοί τα σύνορα… Εμείς τους λέμε «ελάτε, είστε ευπρόσδεκτοι, παίξτε τον ρόλο σας»! (γέλια).

● Ποια είναι όμως η κατάσταση σήμερα στη μεθόριο; Οι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει; Ξέρω ότι πολλά χωριά είναι ισοπεδωμένα, μια δεύτερη Γάζα… Εχει αρχίσει κάποια προσπάθεια ανοικοδόμησης;

Σε όλη τη χώρα έχουμε 200.000 κατεστραμμένα σπίτια. Στα σύνορα υπάρχουν 52 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά που έχουν καταστραφεί σε ποσοστό από 80% έως 90%, έχουν σχεδόν αφανιστεί. Και κάποια χωριά έχουν κυριολεκτικά σβηστεί από τον χάρτη. Οι Ισραηλινοί θέλουν να σβήσουν κάθε μορφή ζωής, να κάνουν τον τόπο μη βιώσιμο. Αλλά ο κόσμος επιστρέφει στα σπίτια του, στις περιουσίες του, ακόμα κι αν είναι συντρίμμια.

Το πρόβλημα τώρα είναι πως οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους συνδέουν την ανοικοδόμηση με την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Κάποιες χώρες, όπως το Ιράν και το Ιράκ, λένε πως είναι έτοιμες να μας βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Είναι τρομερό.

● Ας πάμε στην οικονομία. Διαβάζω ότι η κυβέρνηση πιέζεται να καταφύγει ξανά για δανεισμό στο ΔΝΤ.

Ζούμε μια βαθιά οικονομική καταστροφή και είναι προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα. Οι λόγοι είναι πολλοί. Η κυβέρνησή μας συζητά με τους ξένους, υπάρχουν συζητήσεις, σκέφτεται να καταφύγει ξανά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, και βέβαια οποιοσδήποτε νέος δανεισμός θα έχει ως προαπαιτούμενο τη διενέργεια μεταρρυθμίσεων. Αλλά στο μεταξύ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις.

Από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, να ξαναστήσουμε στα πόδια της τη λιβανέζικη οικονομία, να ξαναχτίσουμε τους βασικούς πυλώνες της. Και βέβαια προέχει να πάρει ο κόσμος πίσω τα λεφτά του από τις τράπεζες. Ξέρετε, όλα τα λεφτά μας, οι καταθέσεις μας, έχουν χαθεί!

● Ναι, φαγώθηκαν σκανδαλωδώς, και μάλιστα πολύ πριν από τον πόλεμο. Θέλω όμως να μιλήσουμε τώρα λίγο και για τη Συρία. Ξέρω ότι η Χεζμπολάχ όπως και το Ιράν και η Ρωσία είχαν προειδοποιήσει τον Ασαντ ότι κάτι μεγάλο επρόκειτο να συμβεί, και προφανώς η Δαμασκός δεν προετοιμάστηκε. Το αποτέλεσμα ήταν η καθίζηση του καθεστώτος και τώρα έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Δεν θέλω να μιλήσουμε για το παρελθόν, με νοιάζει περισσότερο η γνώμη σας για το σήμερα και για το ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον Λίβανο και για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ούτε εγώ θέλω να μιλήσω για το παρελθόν. Υπήρξαμε σύμμαχοι με τον Ασαντ, αλλά μας ένωνε μόνο ένα στρατηγικό στοιχείο, η αντίσταση ενάντια στο Ισραήλ και τις δυνάμεις κατοχής. Σήμερα μας ενδιαφέρει πια να έχουμε ξανά σχέσεις ως γειτονικές χώρες, να βρούμε ισορροπία. Θέλουμε οι επιλογές του λαού της Συρίας να γίνουν σεβαστές, όποιος κι αν είναι ο πρόεδρος. Θέλουμε να προστατευτούν οι εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες, να γίνει σεβαστό το δικαίωμα στη διαφορετικότητα στη Συρία, να μην υπάρξουν αποκλεισμοί ή περιθωριοποιήσεις τμημάτων της κοινωνίας.

Το άλλο ζήτημα βέβαια είναι η κατάληψη μεγάλου μέρους της νότιας Συρίας από τους Ισραηλινούς. Εξαπλώνονται συνεχώς, έχουν απλωθεί και στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο, κι αυτό μας ανησυχεί, γιατί είναι απειλή για εμάς, για τα ανατολικά μας σύνορα. Εχουν φτάσει είκοσι χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, τη Δαμασκό…

● Μία τελευταία ερώτηση, που με πονάει κι εμένα ως Ελληνα. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως βέβαια και οι κυβερνήσεις πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών, συνεργάζεται στενά και σε διάφορους τομείς με τους Ισραηλινούς και ταυτόχρονα το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο προμηθεύει με καύσιμα και άλλα κρίσιμα αγαθά την ισραηλινή πολεμική μηχανή. Σήμερα η εφημερίδα μου έγραψε πως η Αθήνα ετοιμάζεται να αγοράσει αντιπυραυλικά συστήματα από το Ισραήλ, τον «Σιδηρούν Θόλο», εν μέσω της γενοκτονίας στη Γάζα. Πώς νιώθετε εσείς οι Λιβανέζοι για αυτήν την υποκριτική στάση της Ευρώπης;

Καταρχήν η πολιτική μας είναι να μην εμπλεκόμαστε στην εσωτερική πολιτική άλλων κρατών. Αυτό είναι ευθύνη του ελληνικού λαού. Αλλά φυσικά καλούμε όλα τα κράτη να υπερασπιστούν το διεθνές δίκαιο, τα ανθρωπιστικά πρωτόκολλα και τη Χάρτα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση… Ολους αυτούς τους κανόνες που εγγυώνται, υποτίθεται, τη διεθνή σταθερότητα.

Η γη μας είναι υπό συνεχή κατοχή, τόσο απλά. Είμαστε κατεχόμενοι. Και περιμένουμε εδώ και δεκαετίες να εφαρμοστούν οι διεθνείς αποφάσεις και διακηρύξεις και περιμένουμε τις δυτικές δυνάμεις να πιέσουν τους κατακτητές. Οι Ισραηλινοί μάς προκαλούν, μας βομβαρδίζουν, μας παρακολουθούν όλους μας… Φανταστείτε, από το 2006 ώς το 2023 παραβίασαν το ψήφισμα 1701 τρεις χιλιάδες φορές!

Εμείς τηρούμε τη νέα εκεχειρία, οι Ισραηλινοί δεν το κάνουν – συνεχίζουν να καταστρέφουν και να ανατινάζουν ακόμα και μετά την εκεχειρία. Τι κάνει ο κόσμος, τι κάνει η παγκόσμια κοινή γνώμη για να τους σταματήσει; Τι έκανε η Ευρώπη; Ετσι θα εξασφαλίσουμε τη διεθνή και περιφερειακή σταθερότητα, τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια; Βλέπετε, έχουμε κι εμείς πολλές ερωτήσεις…


Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Ζέρβα στο TVXS

Μέση Ανατολή / Η «κρυφή ατζέντα» και τα σχέδια Τραμπ Νετανιάχου – Συνέντευξη με τον Αλί Φαγιέντ, στέλεχος της Χεζμπολάχ

Σε εξαιρετικά οριακό σημείο βρίσκεται πλέον η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης να είναι πιο υπαρκτός από ποτέ, με φόντο την «εύθραυστη» εκεχειρία στη Γάζα αλλά και τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, το σκηνικό «κινούμενης άμμου» συνθέτουν ακόμη περισσότερο η επιθετική πολιτική του Ισραήλ στα εδάφη του Λιβάνου, η οποία θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία εκεχειρίας με την Χεζμπολάχ, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν όσα ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Tvxs ο Αλί Φαγιέντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του Λιβανέζικου κοινοβουλίου.
Αλί Φαγιέντ: Ο Τραμπ, ο Νετανιάχου και τα επικίνδυνα σχέδιά τους για τη Μέση Ανατολή

«Η αλήθεια είναι πως τα πολιτικά δεδομένα στη Μέση Ανατολή εισέρχονται σε νέα εποχή» επισημαίνει αρχικά και προσθέτει: «Υπάρχουν τρία καίρια σημεία που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής: Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, αυτό που συμβαίνει στον Λίβανο και αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Ο Νετανιάχου μιλάει για “ανοικοδόμηση” της ευρύτερης περιοχής και φαίνεται πως οι απόψεις του Τραμπ ταυτίζονται απόλυτα επί του ζητήματος».

«Είναι δεδομένο πως η συναντίληψη ανάμεσα σε Τραμπ και Νετανιάχου αναφορικά με την “ανοικοδόμηση” της Μέσης Ανατολής θα οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή σε ανεπανάληπτη καταστροφή» υπογραμμίζει ο Αλί Φαγιέντ.

Συνεχίζοντας ο ίδιος επισημαίνει: «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τι εννοούν στην πραγματικότητα όταν μιλούν για ένα τέτοιο “project”, ποια δηλαδή “νέα αρχιτεκτονική” προτείνουν για την περιοχή: θέλουν δηλαδή την μεταφορών των Παλαιστίνιων από τη Γάζα, έχοντας στα σχέδιά τους να την μετατρέψουν -όπως είπε και ο Τραμπ- σε “Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής”. Το πιο κρίσιμο αλλά και επικίνδυνο στοιχείο όμως στα σχέδια τους αφορά την μεταφορά των Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη. Γιατί μην έχετε καμιά αμφιβολία, ο τίτλος στο επόμενο στάδιο του όλου “project” θα είναι αυτός. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως θα “έλυναν” το Παλαιστινιακό ζήτημα, εξαφανίζοντας στην πραγματικότητα την όποια δυνατότητα της λύσης των δύο κρατών».

Ο Αλί Φαγιέντ σημειώνει παράλληλα πως «σε ότι αφορά δε την περίπτωση του Λιβάνου, εκείνο που επιθυμούν είναι να την “απελευθερώσουν” από κάθε είδους αντίσταση. Κάτι ανάλογο επιθυμούν αναφορικά και με την Υεμένη, όπου επίσης θέλουν να διαμορφώσουν μια κατάσταση όπως τους βολεύει χωρίς καμιά αντίσταση. Επί της ουσίας όμως, το όλο “project” κινείται στη σφαίρα της ψευδαίσθησης, καθώς στην πραγματικότητα θα οδηγήσει την περιοχή σε αστάθεια, πυροδοτώντας νέα εγκλήματα και λουτρό αίματος. Η αντίσταση δεν θα σταματήσει ποτέ στην Παλαιστίνη και δεν υποχωρήσει ούτε σπιθαμή στον Λίβανο. Γιατί αυτοί οι λαοί, ο Παλαιστινιακός και ο ΛΙβανέζικος, έχουν εδάφη υπό ξένη κατοχή, γιατί θέλουν να τους στερήσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Η μόνη επιλογή τους λοιπόν είναι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με κάθε κόστος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως παραμένουν ανοιχτά πολλά κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό των περιουσιών πολλών οικογενειών στην περιοχή. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στον ευρύτερο αραβικό κόσμο διευκρινίζει ότι «τα σχέδια Τραμπ-Νετανιάχου θα είναι ωρολογιακή βόμβα, η οποία θα απειλήσει άμεσα ακόμη και τους στενότερους συμμάχους των Αμερικάνων, κυρίως την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Κι αυτό γιατί η Ιορδανία θα κληθεί να υποδεχτεί τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες από την Δυτική Όχθη, ενώ η Αίγυπτος εκείνους από τη Γάζα. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως οι Τραμπ και Νετανιάχου δήλωσαν ξεκάθαρα πρόσφατα πως η Σαουδική Αραβία έχει “αρκετό χώρο” προκειμένου να υποδεχτεί τους Παλαιστίνιους που θα ξεριζωθούν. Και σε αυτές περιοχές η ισορροπία στο δημογραφικό είναι εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα, δεν μπορούν να αντέξουν την παρουσία περισσότερων Παλαιστίνιων αυτές οι χώρες».
Αλί Φαγιέντ: Η κυβέρνηση του Λιβάνου πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να προστατέψει τα εδάφη και τον λαό μας απέναντι στο Ισραήλ

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάσταση στον Λίβανο και την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ, ο Αλί Φαγιέντ εμφανίζεται προβληματισμένος αναφέροντας: «Οι ισραηλινοί δεν τηρούν τους όρους της συμφωνίας και προκαλούν συνεχώς σημαντικές παραβιάσεις. Πρόκειται για εχθρική στρατηγική την οποία συνεχίζουν ακόμη και αυτή την στιγμή. Παραμένουν σε πέντε στρατηγικά σημεία του Λιβάνου. Στον αντίποδα ο Λίβανος τηρεί πιστά την συμφωνία. Κι όμως κάθε μέρα υπάρχουν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε διάφορα σημεία του Λιβάνο κυρίως στον νότο. Εμείς ως αντίσταση ζητήσαμε από την κυβέρνηση του Λιβάνου να διαχειριστεί την κατάσταση, γιατί αυτοί ήταν που υπέγραψαν την συμφωνία. Εμείς θέλουμε η συμφωνία να εκτελεστεί αλλά με σωστό τρόπο.Γιατί ανέκαθεν εμείς ως Χεζμπολάχ κατηγορουμασταν πως υποκαθιστούμε στην κυβέρνηση του Λιβάνου. Τώρα εμείς ζητάμε από την λιβανέζικη κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει την χώρα. Βιώνουμε λοιπόν μια νέα εποχή, κατά την οποία η κυβέρνηση του Λιβάνου πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να προστατέψει τα εδάφη και τον λαό μας».
Αλί Φαγιέντ: «Η Χεζμπολάχ είναι το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό κόμμα στον Λίβανο»

Απαντώντας σε σχετικά με τους ισχυρισμούς ισραηλινών και δυτικών ΜΜΕ πως η Χεζμπολάχ έχει χάσει την υποστήριξη στο εσωτερικό του λιβανέζικου λαού, ο Αλί Φαγιέντ είναι σαφής: «Κοιτάξτε τι συνέβη στην κηδεία του Νασράλα, όπου παρευρέθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος.Αυτό δείχνει πολλά για την υποστήριξη του λαού του Λιβάνου στην Χεζμπολάχ. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στη χώρα, ενώ και στον αραβικό κόσμο δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από την κηδεία του Αμπντέλ Νάσερ στην Αίγυπτο. Όλοι λοιπόν οφείλουν να διαβάσουν το μήνυμα καθαρά: η Χεζμπολάχ είναι το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό κόμμα στον Λίβανο. ΄Ηταν πριν τον πόλεμο και παραμένει και μετά τον πόλεμο» αναφέρει.
Αλί Φαγιέντ: Τι ισχύει με τις πιέσεις στον Λίβανο για «μεταρρυθμίσεις»

Την ίδια στιγμή, ο Λίβανος δέχεται πιέσεις από χώρες της Δύσης και το ΔΝΤ για επιβολή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων με φόντο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Από το 2019 μέχρι σήμερα ο Λίβανος αντιμετωπίζει πολύ σκληρά οικονομικά προβλήματα. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο πουθενά στον κόσμο» σημειώνει σχετικά ο Αλί Φαγιέντ και συνεχίζει: «Οι τράπεζες έχουν πτωχεύσει, τα λεφτά των επενδυτών έχουν φύγει και το εθνικό νόμισμα έχει καταρρεύσει. Έχουμε λοιπόν μια βαθιά οικονομική κρίση. Κάπως έτσι οι συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα έχουν “συντονιστεί”. Οι δυτικές δυνάμεις κινούμενες οπουρτουνιστικά έσπευσαν να εκμεταλλευτούν όλα αυτά τα στοιχεία λέγοντας: “Εμείς είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε, αρκεί να εφαρμόσετε τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα σας υπαγορεύσουμε”. Ακόμη και σήμερα η ανοικοδόμηση της χώρας, μετά την καταστροφή που υπέστη από το Ισραήλ, συνδέεται με πολιτικούς όρους. Εμείς δεν είμαστε κατά των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά για ποιες μεταρρυθμίσεις μιλάμε στην πραγματικότητα; Σε ποια κατεύθυνση; Επιπλέον δεν είμαστε κατά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά πρέπει πάλι να ξεκαθαρίσουμε σε ποια κατεύθυνση θα κινούνται. Πρόκειται για μια ανοιχτή συζήτηση. Ως κόμμα δεν μας ενδιαφέρει το συμφέρον των εταιρειών, αλλά το συμφέρον του λαού. Όλοι πρέπει να έχουν υπόψη πως αυτό το κόμμα είναι καθαρό, δεν είναι διεφθαρμένο. Αυτή τη στιγμή όμως σε μεγάλο μέρος της χώρας ένα είδος φόβου, καθώς οι Αμερικάνοι επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων».
Αλί Φαγιέντ: «Οι υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο αποτελούν τον βασικότερο λόγο για όσα συμβαίνουν στην περιοχή»

Την ίδια στιγμή, ο Αλί Φαγιέντ αποκαλύπτει και την «κρυφή ατζέντα» πίσω από την επιθετική στρατηγική που ακολουθούν Ισραήλ και ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η οποία εστιάζεται στο έντονο ενδιαφέρον τους για τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο της Γάζας αλλά και του Λιβάνου. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ και Λίβανος είχαν συνάψει συμφωνία για δημιουργία ΑΟΖ, η οποία προφανώς πλέον βρίσκεται «στον αέρα».

«Οι υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο αποτελούν τον βασικότερο λόγο για όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Ακόμη και στη Γάζα. Προφανώς είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στα σχέδια των Αμερικανών και των Ισραηλινών. Είχαμε ήδη υπογράψει μια συμφωνία και είχαμε συμβόλαια με την εταιρεία Total, αλλά η ίδια η εταιρεία δεν τα εφάρμοσε ποτέ.Αυτός ειναι λοιπόν ένας από τους βασικούς λόγους της πολιτικής και οικονομικής πίεσης που ασκείται σήμερα στον Λίβανο» επισημαίνει ο Αλί Φαγιέντ.
Αλί Φαγιέντ: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε την αντίσταση»

Τέλος, ο ίδιος είναι ξεκάθαρος αναφορικά με τις «επόμενη μέρα» της Χεζμπολάχ μέσα στη νέα κατάσταση.

«Το μόνο δεδομένο που έχουμε στα χέρια μας είναι η αντίσταση. Θα επιμείνουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας μέσα και στη νέα ισορροπία δυνάμεων, και στο στρατιωτικό επίπεδο. Προκειμένου να καλύψουμε το κενό που υπάρχει θα βασιστούμε στην υποστήριξη του λαού μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε. Είναι κάτι που αντλούμε άλλωστε και ιστορικά από την διεθνή εμπειρία της αντίστασης παγκοσμίως» καταλήγει ο Αλί Φαγιέντ.


Συνέντευξη στον Γιάννη Αλμπάνη στο Dnews

Α. Φαγιέντ και Ν. Χαλάκ στο Dnews: Ο Τραμπ θα αποτύχει στη Μέση Ανατολή

Πριν λίγες μέρες βρέθηκαν στην Αθήνα για να μιλήσουν σε εκδήλωση της ΛΑΕ οι Αλί Φαγιέντ και Ναμπίλ Χαλάακ.

Ο Αλί Φαγιέντ είναι βουλευτής του Λιβάνου και βασικό στέλεχος του κοινοβουλευτικού μπλοκ της Χεζμπολά. Ο Παλαιστίνιος Ναμπίλ Χαλάακ είναι διευθυντής επικοινωνίας του Αραβικού Κέντρου για την Αλληλεγγύη και τη Δικαιοσύνη.

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν στο Dnews παρουσιάζουν τον οπτική τους για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο.

-Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τις εκτιμήσεις σας για την εκεχειρία στη Γάζα; Ποιες είναι οι προοπτικές της; Μπορεί να ξαναρχίσουν οι συγκρούσεις;

-Ναμπίλ Χαλάκ: Οι Παλαιστίνιοι παραμένουν δεσμευμένοι στην τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Αντιθέτως, το Ισραήλ προκαλεί συνεχώς προβλήματα, όπως είναι η καθυστέρηση της απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, που προβλέπει η συμφωνία. Οι Παλαιστίνιοι τηρούν απόλυτα τη συμφωνία, τιμώντας τη δέσμευσή τους στις χώρες που διαμεσολαβούν ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το Ισραήλ έχει έρθει σε δύσκολη θέση γιατί οι Ισραηλινοί που απελευθερώνονται, βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ενώ οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν υποστεί βασανιστήρια. Η παλαιστινιακή ηγεσία υπογραμμίζει ότι πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας, Για να προχωρήσει όμως η συμφωνία πρέπει το Ισραήλ να αποχωρήσει πλήρως από τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες στελεχών της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, που θέλουν τα στρατεύματά τους να παραμείνουν σε ορισμένα σημεία της Γάζας.

-Και η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την προοπτική της;

-Αλί Φαγιέντ: Η κυβέρνηση του Λιβάνου και η Χεζμπολά παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στην τήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και το σεβασμό του ψηφίσματος του ΟΗΕ 1701. Το Ισραήλ από την πλευρά του, την παραβιάζει. Σεβόμενη τη συμφωνία, η Χεζμπολά έχει αποσύρει τις δυνάμεις της βορείως του ποταμού Λιτάνι. Επιπλέον, η Χεζμπολά είναι απολύτως δεσμευμένη και σε οποιαδήποτε δέσμευση αναλαμβάνει η κυβέρνηση του Λιβάνου. Το Ισραήλ όμως δεν συμμορφώνεται, ιδιαίτερα με το δεύτερο άρθρο της συμφωνίας, το οποίο προβλέπει την παύση όλων των επιθέσεων από το έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα εναντίον του Λιβάνου. Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις βαθιά μέσα στο έδαφος του Λιβάνου, σκοτώνοντας αμάχους και προκαλώντας καταστροφές. Το Ισραήλ δεν τηρεί ούτε το άρθρο 12 της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με το οποίο οι Ισραηλινές δυνάμεις έπρεπε να έχουν αποσυρθεί ολοκληρωτικά από το έδαφος Λιβάνου. Χρησιμοποιώντας αστεία προσχήματα το Ισραήλ συνεχίζει την κατοχή σε 5 σημεία του Λιβάνου. Υπάρχει μια μυστική «αμοιβαία κατανόηση» μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, η οποία επιτρέπει τη συνέχιση της παραμονής Ισραηλινών στρατευμάτων στο λιβανέζικο έδαφος. Η κυβέρνηση του Λιβάνου χαρακτήρισε «κατοχή» αυτή τη στρατιωτική παρουσία, κάτι που σημαίνει ότι οι Λιβανέζοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για τον τερματισμό της.
Η επόμενη μέρα

-Να μιλήσουμε τώρα για την επόμενη μέρα. Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ βάζει ως απαράβατο όρο για την επόμενη μέρα ότι η Χαμάς δεν θα συνεχίζει να κυβερνά τη Γάζα. Η παλαιστινιακή πλευρά θα δεχόταν μια διαφορετική κυβέρνηση στη Γάζα;

-Νάμπιλ Χάλακ. Η Χαμάς, η Παλαιστινιακή Αρχή και οι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν δηλώσει ότι αποδέχονται τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Η Ισραηλινή επίθεση είχε ως βασικό στόχο την καταστροφή της Χαμάς. Στην παράδοση όμως των Ισραηλινών κρατούμενων η Χαμάς έδειξε ότι διαθέτει ισχυρές και καλά οργανωμένες δυνάμεις καθώς και ότι ο πληθυσμός την υποστηρίζει. Αυτό προκάλεσε έκπληξη και απέδειξε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ απέτυχε. Το Ισραήλ απέτυχε να καταστρέψει την Αντίσταση. Γι’ αυτό οι μεσολαβήτριες χώρες συζητούν με τη Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός. Η επόμενη μέρα δεν είναι αυτή που θα ήθελε το Ισραήλ, αλλά αυτή που διαμορφώνεται στο έδαφος.

-Θα μπορούσε η Χαμάς να παραδώσει τα όπλα της, όπως ζητάει το Ισραήλ;

-Κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης. Στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα.

Η δύναμη της Χεζμπολά

-Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Χεζμπολά δέχτηκε ένα βαρύτατο πλήγμα με την απώλεια της ιστορικής ηγεσίας της. Πολλοί στη Δύση υποστηρίζουν ότι η επόμενη μέρα στο Λίβανο δεν συμπεριλαμβάνει η Χεζμπολά, ιδιαίτερα τη στρατιωτική πτέρυγά της; Ποια είναι η δικιά σας εκτίμηση;

-Αλί Φαγίεντ. Οι υποθέσεις ότι η Χεζμπολά έχει χάσει τη δύναμή της είναι ψευδείς. Χάσαμε την ηγεσία μας, τον Χασάν Ναστάλα και τους άλλους στρατιωτικούς ηγέτες. Οι καταστροφές που προξένησαν οι Ισραηλινοί ήταν τεράστιες. Αλλά η Χεζμπολά τα κατάφερε στις μάχες στο έδαφος, Οι μαχητές της έδειξαν απίστευτο θάρρος στις μάχες στον Νότιο Λίβανο. Ο ποταμός Λιτάνι είναι 40 χλμ από την ακτή, αλλά οι Ισραηλινοί παρά τις διακηρύξεις τους, κατάφεραν να προχωρήσουν μόλις 2 χλμ από τα σύνορα. Τη ζώνη που κατέλαβαν, την κατέστρεψαν ολοκληρωτικά. Στις αποφασιστικές μάχες στο έδαφος το Ισραήλ δεν πέτυχε τίποτα. Μετά το πόλεμο, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στον Λίβανο επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτικό πλαίσιο. Κάτω από τον τίτλο «μια κυβέρνηση χωρίς τη Χεζμπολά και μια Χεζμπολά χωρίς όπλα», ο στόχος είναι να αποδυναμώσουν τη Χεζμπολά. Αλλά η πραγματικότητα δεν διαμορφώνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Πρώτα απ’ όλα, η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρεται μόνο στην περιοχή νοτίως του ποταμού Λιτάνι, όχι στα βόρειά του. Δεύτερον, στη νέα κυβέρνηση η Χεζμπολά έχει δύο υπουργούς. Τρίτον, υποθέτω είδατε πόσο μαζική ήταν η συμμετοχή στην επικήδεια τελετή του Νασράλα, κάτι που δείχνει ότι η Χεζμπολά παραμένει το ισχυρότερο κόμμα του Λιβάνου. Αυτή η δυναμική λαϊκή βάση είναι έτοιμη να υποστηρίξει και να κάνει θυσίες για τη Χεζμπολά.

-Θεωρείτε πιθανό ένα νέο εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο;

-Αρνούμαστε κατηγορηματικά τον εμφύλιο πόλεμο. Οι ΗΠΑ προσπαθούν συνεχώς να προκαλέσουν συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Λιβάνου και της Χεζμπολά, αλλά και οι δύο πλευρές αρνούνται να το κάνουν. Υποστηρίζουμε την προσπάθεια του στρατού του Λιβάνου να αναλάβει το μερίδιό του στην προστασία της χώρας.
Η πολιτική Τραμπ

-Τέλος, ήθελα να σας ρωτήσω πώς βλέπετε την πολιτική Τραμπ στη Μέση Ανατολή;

– Νάμπιλ Χάλακ. Αν θυμάστε, στην πρώτη θητεία του ο Τραμπ προωθούσε τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα». Τώρα συνεχίζει με τη δεύτερη φάση του πρότζεκτ, να απελάσει τους Παλαιστίνιους να μετατρέψει τη Γάζα σε τουριστικό παράδεισο. Ο πραγματικός στόχος του είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές στη θαλάσσια περιοχή της Γάζας. Δεν πρόκειται όμως να πετύχει το σχέδιο του. Ο λαός που αντιμετώπισε τη γενοκτονία, θα αποτρέψει κάθε προσπάθεια απέλασής του από τη γη του. Οι Παλαιστίνιοι θα υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να υπάρχουν.

-Αλί Φαγίεντ. Τα σχέδια Τραμπ και η αλαζονεία του Νετανιάχου απειλούν να αποσταθεροποιήσουν όλη τη Μέση Ανατολή. Η απέλαση των Παλαιστινίων θα απειλήσει την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τον Λίβανο ακόμα και τη Σαουδική Αραβία. Ο Τραμπ θέλει να αποδυναμωθεί ο Λίβανος και η Χεζμπολά. Αλλά αυτά τα σχέδια αποτελούν ψευδαισθήσεις. Όσα έχουν συμβεί, διαψεύδουν τους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Η αντίσταση θα επιμείνει.