Απαξιώνοντας το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, η κυβέρνηση συνεχίζει το ρατσιστικό έγκλημα της Πύλου
Ακολουθώντας μία τακτική παρόμοια με αυτήν που ακολούθησε για το έγκλημα στα Τέμπη, όπου ο πρωθυπουργός «εμπιστεύτηκε τις πληροφορίες που είχε» και έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τις καταγγελίες των γονέων των θυμάτων, με τον ίδιο τρόπο το υπουργείο Ναυτιλίας επιχειρεί σήμερα να συγκαλύψει το μαζικό έγκλημα του τεράστιου προσφυγικού ναυαγίου της Πύλου, απαξιώνοντας με κατάφορα προσβλητικό τρόπο το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, μιας Ανεξάρτητης Αρχής που υποτίθεται ότι οφείλει θεσμικά να σέβεται, η οποία καταλογίζει ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα.
Κάνοντας χρήση μιας ακροδεξιάς, μισαλλόδοξης και ρατσιστικής φρασεολογίας που μεταθέτει την ευθύνη για τους θανάτους πάνω από 500 ανθρώπων στα ίδια τα θύματα μόνο και μόνο γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν από συνθήκες ζωτικής απειλής και να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη διαβίωση στην Ευρώπη, το υπουργείο Ναυτιλίας καταγγέλλει επί της ουσίας τον Συνήγορο του Πολίτη για ανάρμοστη συμπεριφορά επειδή κατέληξε σε δυσμενές πόρισμα για την στάση του Λ.Σ. στο ναυάγιο, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προκαταλαμβάνει η ίδια την δικαιοσύνη με την «αμέριστη εμπιστοσύνη της στις πρακτικές του Λιμενικού» και δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ούτως ή άλλως θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις πρακτικές που οδηγούν σε ανθρώπινες εκατόμβες στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
«Ξεχνάει», βεβαίως, η κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας ότι είναι οι ταξικά ρατσιστικές πολιτικές των κλειστών συνόρων της Ευρώπης – Φρούριο που αναγκάζουν τους πρόσφυγες των πολέμων και της φτώχειας να καταφεύγουν σε διακινητές και να ακολουθούν σε όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές διαφυγής, αυτές ακριβώς που οδηγούν διαρκώς σε πολύνεκρα ναυάγια. Η στήριξη αυτών των πολιτικών, που απαξιώνουν πλήρως την ανθρώπινη ζωή, είναι που τρέφει την ακροδεξιά και μπολιάζει την κοινωνία με το δηλητήριο του ρατσισμού και του φασισμού, με δραματικές συνέπειες όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και για όλη την κοινωνία.
Το προσφυγικό ναυάγιο της Πύλου είναι ένα τεράστιο ρατσιστικό έγκλημα που έγινε με κυβερνητική καθοδήγηση και συνέργεια, ένα έγκλημα που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο!
Γραφείο Τύπου 5.2.2025