Γιάννης Δούκας: Τα αναδρομικά των συνταξιούχων και η ευρύχωρη καλύβα

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων και η ευρύχωρη καλύβα

 του Γιάννη Δούκα

Ποιος δεν έχει ακούσει το παραμύθι για την καλύβα που τη γέμισαν με πολλά ζώα και μετά τις διαμαρτυρίες έβγαλαν το ένα και τους παραμύθιασαν για το πόσο ευρύχωρη ήταν τώρα η καλύβα.

Κάτι τέτοιο έγινε και με τα αναδρομικά που δόθηκαν στους συνταξιούχους αυτές τις μέρες. Οι συντάξεις τη δεκαετία που πέρασε μειώθηκαν από 14,3 έως και πάνω από 50%.

Τη μικρότερη μείωση ύψους 14,3% είχαν οι συντάξεις εκείνες στις οποίες έγινε μόνο η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας. Από κει και μετά και όσο μεγαλύτερη ήταν μια σύνταξη τόσο μεγαλύτερες ήταν και οι κρατήσεις και έτσι όλες οι συντάξεις συμπιέστηκαν προς τα κάτω.

Το ΣτΕ το 2015 κάποιες από τις κρατήσεις των νόμων του 2012 τις έκρινε με οριστική και αμετάκλητη απόφασή του αντισυνταγματικές. Η απόφαση αυτή θα έπρεπε να εφαρμοστεί από την επομένη της δίκης (10/6/2015) και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς.

Η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ την έγραψε εκεί που δεν πιάνει μελάνι και με το νόμο Κατρούγκαλου θέσπισε νέο τρόπο υπολογισμού ο οποίος για τους παλιούς συνταξιούχους έφερε το ίδιο αποτέλεσμα. Η πολυσυζητημένη προσωπική διαφορά κάλυπτε τις διαφορές νέου και παλιού υπολογισμού λαμβάνοντας όμως ως βάση το ποσό που έμενε μετά τις παράνομες κρατήσεις.

Η ΝΔ με τη σειρά της, που για να μην ξεχνιόμαστε αυτή θέσπισε το 2012 τις κρατήσεις αυτές, ξαναπαίρνοντας τη σκυτάλη επανέφερε το θέμα στο ΣτΕ και μετά από μια νέα απόφαση και μια ντροπολογία η καλύβα έγινε ευρύχωρη. Δόθηκαν στους συνταξιούχους οι παράνομες κρατήσεις των κύριων συντάξεων για το εντεκάμηνο από τον Ιούνιο του 2015 (δίκη ΣτΕ) μέχρι το Μάιο του 2016 (ψήφιση νόμου Κατρούγκαλου). Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προς δόξαν της διάκρισης των εξουσιών ψήφισε ότι παύει και το δικαίωμα της δικαστικής διεκδίκησης. Σε ότι μας αφορά θέλουμε να σημειώσουμε:

  1. Που το είδατε ρε λεβέντες ότι η παρανομία αφορά μόνο τους έντεκα μήνες; Δηλαδή πριν και πολύ περισσότερο μετά το εντεκάμηνο οι ίδιες κρατήσεις είναι νόμιμες;
  2. Οι ίδιες παρανομίες που αφορούν στις κύριες αφορούν και στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό γιατί το κάνετε γαργάρα;
  3. Μέσα στις ρυθμίσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές είναι και οι ρυθμίσεις που σε δεύτερη φάση κατάργησαν τελείως τα δώρα και το επίδομα κανονικής άδειας (800 € ετησίως).
  4. Με βάση την απόφαση τα δώρα και το επίδομα κανονικής άδειας θα έπρεπε να δοθούν σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους και να δίνονται μέχρι και σήμερα. Η ψευδοαιτιολόγηση πως υπολογίζεται στο νέο συντάξιμο μισθό αφορά μόνο τους νέους και όχι τους παλαιούς προ του νόμου Κατρούγκαλου συνταξιούχους.

Η όλη εξέλιξη θα φέρει και πάλι τους συνταξιούχους σε νέες δικαστικές περιπέτειες. Εμείς πιστεύουμε ότι το θέμα είναι κοινωνικό και πολιτικό και θα λυθεί μόνο με συντονισμένους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Ο δρόμος των δικαστηρίων δοκιμάστηκε. Από το 2012 μέχρι το 2020 μόλις έντεκα μήνες μερικής παρανομίας.