Δέσποινα Σπανού: Κυβέρνηση και υγειονομική-οικονομική κρίση – Ψέματα, εμπαιγμός, φτωχοποίηση για τον λαό, δώρα στην πλουτοκρατία

Κυβέρνηση και υγειονομική-οικονομική κρίση: Ψέματα, εμπαιγμός, φτωχοποίηση για τον λαό, δώρα στην πλουτοκρατία.

 Της Δέσποινας Σπανού*

Η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσιάζει μία εικονική πραγματικότητα για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ενώ αποκρύπτει την αλήθεια για τα μέτρα που εξήγγειλε, αλλά και για τις ταξικές επιλογές που κατηύθυναν αυτά τα μέτρα.

  • Από την αρχή παρουσίαζαν περιορισμένη ύφεση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες και προανήγγειλαν εκτόξευση της ανάπτυξης το 2021. Τα στοιχεία όμως έδειξαν, ότι η ύφεση ξεπέρασε το 10%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση την περίοδο ΙΑΝ-ΣΕΠ 2020 έφτασε στα 12,86 δις €, έναντι ελλείμματος 1,243 το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι δε προβλέψεις του κ. Στουρνάρα, τάχα για ανάπτυξη το 2021, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθούν.
  • Η πανδημία βάθυνε ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση και ενίσχυσε τα φαινόμενα εξαθλίωσης. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 2.000.000 φορολογούμενοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, το 83% των φορολογουμένων δηλώνει έσοδα μέχρι 20.000 €, 357.000 πολίτες δήλωσαν εισόδημα το 2019 έως 1000€/έτος και αποτελούν το 20% των 6.469.044 δηλώσεων, οι οποίες υποβλήθηκαν στην εφορία και ο αριθμός αυτών είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό του 2018. Αντιθέτως, 407 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 900.000€/έτος, ενώ το 2018 ο αριθμός αυτών ήταν 302 φορολογούμενοι.
  • Η πανδημία στην Ευρώπη και η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας έδωσαν τη δυνατότητα σε χώρες όπως η Γερμανία, να στηρίξουν μεγάλες επιχειρήσεις τους, π.χ. Lufthansa, υπήρξε δηλαδή ωμή παρέμβαση του κράτους για στήριξη του συστήματος. Αντίστοιχα στην Ελλάδα η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, επιταχύνοντας τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και προωθώντας ακόμα περισσότερο την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα κυβερνητικά μέτρα βοήθησαν το κεφάλαιο να ενισχύσει τις προθεσμιακές του καταθέσεις. Με στοιχεία της ΤτΕ, οι προθεσμιακές καταθέσεις των επιχειρήσεων κατά την περίοδο ΙΑΝ-ΑΥΓ 2020 αυξήθηκαν πάνω από 1 δις € (από 4,1 δις € πήγαν στα 5,227 δις € και αυτά μάλιστα προήλθαν από την ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου). Αντιθέτως, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται, οι εργασιακές σχέσεις αποδιαρθρώνονται και η φτωχοποίηση του πληθυσμού διευρύνεται μέρα με τη μέρα.

Συγκεκριμένα:

  • Με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατεγράφη μείωση κατά 15,1% στον δείκτη κύκλου εργασιών της βιομηχανίας, ενώ τον Αύγουστο του 2019 είχε καταγραφεί μείωση 8,2%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Δηλαδή υπάρχει σε μεγάλο βαθμό σταδιακή συρρίκνωση της βιομηχανίας στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα τα οποία όχι μόνο δε συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά διαλύουν και όποιες παραγωγικές επιχειρήσεις υπήρχαν

α) Πωλείται η ΛΑΡΚΟ, μία από τις 5 μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου παραγωγής νικελίου, η οποία θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας. Με ευθύνη της παρούσας, αλλά και των προηγουμένων κυβερνήσεων, οδηγήθηκε αρχικά στη χρεωκοπία και τώρα στην πώληση, αντί πινακίου φακής.

β) Ιδιωτικοποιείται o ΔΕΔΔΗΕ, με τη δικαιολογία ότι τάχα ανοίγει στην ελεύθερη αγορά ο δημόσιος τομέας, ενώ ουσιαστικά εξελίσσεται σε υπερμονοπώλειο του ιδιωτικού τομέα.                                                                                                                             γ) Πωλούνται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου ο νέος αγοραστής δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση για τους εργαζόμενους, ενώ θα κρατήσει όλες τις παραγγελίες.                   δ) Η ΠΙΤΣΟΣ, μεταφέρεται στην Τουρκία από τους Γερμανούς, διότι η Siemens, χωρίς καμία συνέπεια, δε σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της.                                                          Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η πώληση και το κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων, θα φέρει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

  • Η κυβέρνηση προωθεί νέες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Είναι σε εξέλιξη το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μη πληρωμή των υπερωριών. Όλα αυτά οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών, αρχίζοντας από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Ψηφίζεται ο νέος πτωχευτικός νόμος, ο οποίος εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των τραπεζών και των funds. Οδηγεί σε ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών και σε αρπαγή ακόμα και αυτής της πρώτης κατοικίας. Κατάσχει το εισόδημά τους όταν αυτό είναι πάνω από 611€. Μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές των ίδιων τους των σπιτιών, δίνοντάς τους μόνο τη δυνατότητα να τα επαναγοράσουν μετά από 12 χρόνια, στην εμπορική τους αξία, χωρίς να αφαιρεθούν τα ενοίκια που έχουν ήδη πληρώσει!
  • Η κυβέρνηση στηρίζεται μόνο στα ΜΜΕ, τα οποία πληρώνει από το δημόσιο χρήμα για να προπαγανδίζει το έργο της και παρουσιάζοντας το μαύρο, άσπρο εμπαίζει τους πολίτες.

Υπόσχεται «χρήμα που θα έρθει»? και παρουσιάζει ως θετικές τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, οι οποίες αποτελούν νέο μνημόνιο.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Η εξαθλίωση, η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, η μείωση των μισθών, η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων και ο απίστευτος αυταρχισμός που ζούμε, είναι ήδη εδώ και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με αγώνες και κοινωνική αλληλεγγύη.

*Η Δέσποινα Σπανού είναι υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας