Καταδίκη της Ελλάδας για υπόθεση αστυνομικής βίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

 

  • Καταδίκη της Ελλάδας για υπόθεση αστυνομικής βίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
  • Να σπάσει το απόστημα της βίας και της καταστολής

Άλλη μία επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί η νέα καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για περιστατικό αστυνομικής βίας που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2016 με θύματα τρεις Ρομά.

Πιο συγκεκριμένα, στις 8 Οκτωβρίου 2016, κατά τη σύλληψη τριών Ρομά ύστερα από καταδίωξή τους από δυνάμεις της ΕΛΑΣ και τη μεταφορά τους στο Αστυνομικό Τμήμα Άνω Λιοσίων, οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί εξέφρασαν ρατσιστικές ύβρεις και άσκησαν σωματική βία απέναντί τους, προκαλώντας τους σοβαρούς τραυματισμούς, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να ομολογήσουν ότι διέπραξαν ποινικά αδικήματα.

Ήταν τέτοια η έκταση της αστυνομικής βίας ώστε ο ένας εκ των τριών συλληφθέντων να βρεθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Θριάσιου Νοσοκομείου για 10 ημέρες με αναφερόμενη καρδιακή προσβολή και τραύματα στα γεννητικά του όργανα.

Παρά την προσφυγή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι στη δικαιοσύνη και παρά τον σχηματισμό δικογραφίας, δεν διατάχθηκε ιατροδικαστική εξέταση. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Ελληνική Αστυνομία έθεσε στο αρχείο την υπόθεση και απάλλαξε τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.

Το ΕΔΔΑ αναγνώρισε τη ρατσιστική, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των προσφεύγοντων, καθώς και την αποτυχία των αρχών να διερευνήσουν την υπόθεση, και απένειμε αποζημίωση στους προσφεύγοντες.

Το καθεστώς ασυδοσίας της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Η Ελληνική Αστυνομία, η οποία στοχοποιεί συστηματικά και επιδεικτικά τους ευάλωτους, η οποία δεν διστάζει ούτε μία στιγμή να βιαιοπραγεί με τον πλέον απάνθρωπο και ρατσιστικό τρόπο απέναντι σε Ρομά, δεν μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο.

Είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός πλατιού, μαζικού κινήματος υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών, απέναντι στη βία και στην ατιμωρησία της Ελληνικής Αστυνομίας, υπέρ των ευάλωτων, υπέρ της δικαιοσύνης.