Δημήτρης Στρατούλης: Αναδρομικά συνταξιούχων – Η κυβέρνηση συνεχίζει να τους εμπαίζει με ψίχουλα ελεημοσύνης.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Η κυβέρνηση συνεχίζει να τους εμπαίζει με ψίχουλα ελεημοσύνης.

Δημήτρης Στρατούλης*

Η κυβέρνηση της ΝΔ «μετά βαΐων και κλάδων» επιστρέφει εφ’ άπαξ στους συνταξιούχους ένα μέρος από τα αναδρομικά ένδεκα μηνών, που αυτοί δικαιούνται, με βάση την 1439/2020 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Αυθαίρετα και κατά παράβαση αυτής της απόφασης, τους επιστρέφει μόνο ένα μικρό μέρος από τα ποσά που δικαιούνται, αυτά που αφορούν τις κύριες συντάξεις τους, εξαιρώντας όσα τους είχαν αφαιρεθεί με τη μνημονιακή ληστεία των επικουρικών συντάξεων και δώρων τους.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά απόκλεισε από την επιστροφή των αναδρομικών τους μισούς και πλέον συνταξιούχους, και μάλιστα, όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους με άθροισμα μικτών μηνιαίων συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ, που οι περικοπές τους έγιναν με μειώσεις όχι στις κύριες συντάξεις, αλλά στις επικουρικές τους και με την κατάργηση των δώρων τους.
Αυτή η απόφαση του ΣτΕ αποκαθιστά ένα πολύ μικρό μέρος (3,9 δις ευρώ), του συνόλου των μνημονιακών μειώσεων στις συντάξεις, που είχαν φτάσει τα 60 δις ευρώ, και μόνο για 11 μήνες, ακυρώνοντας ουσιαστικά προηγούμενη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου, τον Ιούνη του 2015, που θεωρούσε άκυρες όλες τις μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων, που έγιναν τη διετία 210 – 2012.
Η κυβέρνηση, όμως, κι από αυτά τα λίγα, για τα οποία δικαίωσε τους συνταξιούχους το ΣτΕ, περιέκοψε περίπου το 60%, επιστρέφοντάς τους μόνο 1,4 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση έβαλε, βέβαια, και ως τυρί στη φάκα ότι τα αναδρομικά των έντεκα μηνών (10/6/2015 έως 12/5/2016) για τις περικομμένες κύριες συντάξεις επιστρέφονται σε όλους τους συνταξιούχους που τις υπέστησαν, ανεξάρτητα από το εάν έκαναν αγωγή στα δικαστήρια ή όχι. Τα φιλικά της Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανηγυρίζουν, μάλιστα γι’ αυτό, λες και δεν ήταν αυτονόητη υποχρέωσή της να επιστρέψει με πολιτική απόφαση τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, όχι μονό γι αυτές, αλλά για όλες τις μνημονιακές περικοπές των συντάξεων.
Επειδή, όμως, το μόνο τυρί που δίνεται δωρεάν είναι αυτό στη φάκα, η σχετική τροπολογία, που η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε στην βουλή, θέτει ως όρο ότι, όσοι/ες πάρουν αυτά τα αναδρομικά, παραιτούνται από τις δικαστικές ή άλλες αξιώσεις τους για τα οφειλόμενα σε αυτούς, με βάση την ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ, υπόλοιπα αναδρομικά λόγω περικοπών των επικουρικών συντάξεων και κατάργησης των δώρων τους.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, εμπαίζει τους συνταξιούχους και συνεχίζει απτόητη την κλοπή του μεγαλύτερου μέρους των λεηλατημένων από τις μνημονιακές πολιτικές εισοδημάτων τους.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει υποκριτικά την κυβέρνηση της ΝΔ γι’ αυτή την κλοπή σε βάρος των συνταξιούχων, όταν η ίδια την είχε νομιμοποιήσει με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016 (Κατρούγκαλου), αλλά και ψηφίζοντας μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) το 3ο μνημόνιο (νόμος 4336/2015).
Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει πλήρως την 1439/2020 απόφαση του ΣτΕ, καταβάλλοντας στο σύνολο των δικαιούχων, χωρίς εξαιρέσεις, το σύνολο των αναδρομικών του 11μηνου. Και για λόγους δικαιοσύνης και για να μην μπουν οι συνταξιούχοι σε επιπρόσθετα έξοδα για νέες δικαστικές προσφυγές.
Έχω πει κι έχω γράψει πολλές φορές το επαναλαμβάνω: Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Με πολιτικές αποφάσεις έγιναν οι μνημονιακές περικοπές των συντάξεων, με πολιτικές αποφάσεις πρέπει να επιστραφούν όλες στους συνταξιούχους.
Οι συνταξιούχοι και οι συλλογικοί φορείς τους δεν πρέπει να αποδεχτούν και να θεωρήσουν τετελεσμένη τη λεηλασία των συντάξεών τους από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Η απαίτηση τους είναι πολιτικά και ηθικά απαράγραπτη, σταθερή και διαχρονική, και δεν μπορεί να τους εμπαίζει κανένας Πρωθυπουργός και καμία κυβέρνηση με ψίχουλα ελεημοσύνης. Μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν το μόνο δρόμο, που μπορεί να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα, τον μαζικό ενωμένο αγώνα τους, για την επιστροφή όλων των ποσών που τους αφαιρέθηκαν και τους κλάπηκαν με τους μνημονιακούς νόμους.

*Δημήτρης Στρατούλης
Στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
π. Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Βουλευτής

Αναδημοσίευση από την  “Εφημερίδα των Συντακτών”