Δημήτρης Στρατούλης: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν προστατεύονται από ΗΠΑ και Γερμανία

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν προστατεύονται από ΗΠΑ και Γερμανία

Του Δημήτρη Στρατούλη *

Η έκδοση νέας παράνομης NAVTEX από την Τουρκία με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στην περιοχή του Καστελό­ριζου συνιστά ακραία προκλητική ενέργεια, στα πλαίσια της κλιμάκωσης της αναθεωρητικής, νεοοθωμανικής και επεκτατικής πολιτικής του καθεστώτος Ερντογάν, και προσβάλλει κυριαρ­χικά δικαιώματα της χώρας μας.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο με εξορυ­κτικές ενέργειες στην ΑΟΖ της και με το άνοιγ­μα της παραλίας στα Βαρώσια, στην Αμμόχω­στο, κατά παράβαση των αποφάσεων της γενι­κής συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλεί­ας του ΟΗΕ, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η εναπόθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και την κυρίαρχη οικο­νομική ελίτ, της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ίδιας της εθνικής κυρι­αρχίας της χώρας, στις ΗΠΑ, στη Γερμανική Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, δεν έχει κανένα ουσιαστι­κό αποτέλεσμα.

Αντιθέτως, η ΕΕ δεν επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία ούτε στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της, λόγω της αντίθεσης κυρίως της Γερμανίας, που έχει σοβαρά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Συνήθως, όμως αυτή είναι πρόθυμη να επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες, που θεωρεί ότι δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά της, όπως στη Ρωσία, Λευκορωσία κ.λπ.

Ο δε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, το μόνο που πρόσφερε στην πρόσφα­τη επίσκεψή του στην Αθήνα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που του έδωσε τα πάντα (αναβάθμι­ση βάσης της Σούδας, λιμάνια, ναυπηγεία κ.λπ.) ήταν μόνο «τσάι και υποκριτική συμπάθεια».

Επομένως, η πρόσδεση της χώρας μας στον ευρωατλαντικό άξονα ή και στο άξονα με Ισρα­ήλ και Αίγυπτο και στην πλήρη εναρμόνισή της με την πολιτική και τις τυχοδιωκτικές επιδιώ­ξεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας στην ευρύτερη περιοχή μας, μόνο κινδύνους εγκυμονεί για το λαό και τη χώρα μας. Η τραγική κατάληξη των Σύριων Κούρδων, που στηρίχτηκαν σε παρό­μοιες αυταπάτες στήριξης από τις ΗΠΑ, χτυπά­ει προειδοποιητικές καμπάνες για την Ελλάδα.

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται, ότι σήμερα είναι αναγκαίος όσο ποτέ ο απεγκλωβισμός της Ελλάδας από την συμμετοχή της στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και η εφαρμογή μίας ανεξάρτητης, φιλειρηνικής, αντιιμπερια­λιστικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής συνεργασίας, ειρήνης και πολιτικών οικονομι­κών και αμυντικών σχέσεων με βάση το αμοι­βαίο συμφέρον, χωρίς, όμως, η χώρα και ο λαός μας να είναι δεδομένοι σε κανένα.

Πρέπει να απορρίψουμε τον ανταγωνισμό των στρατιωτικών εξοπλισμών με την Τουρκία, που καλλιεργείται από τις πολυεθνικές πολεμι­κές βιομηχανίες, χωρίς να εξυπηρετεί τις πραγ­ματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας. Χρειάζε­ται διαφάνεια στις προμήθειες οπλικών συστη­μάτων, αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των στρατευμένων ως ένστο­λων πολιτών. Η παλλαϊκή άμυνα και η ανάπτυ­ξη δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας, αποτελούν ουσιώδεις παράγοντες υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται η ανάπτυξη και η συνεργασία φιλειρηνικών κινημάτων στην Ελλά­δα, στη Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή με κεντρικό στόχο την κινητοποίηση των λαών για την αποτροπή του πολέμου και για την ειρηνι­κή διευθέτηση των διαφορών, χωρίς ιμπερια­λιστική διαιτησία, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασ­σας, τις ισχύουσες Διεθνείς Συνθήκες, όπως της συνθήκης της Λοζάννης, και το σεβασμό στις αρχές της καλής γειτονίας και της μη αλλαγής των συνόρων.

*Στέλεχος ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, π. Βουλευτής και Υπουργός

Αναδημοσίευση από την Κυριακάτικη Kontranews