Αριστερό Ρεύμα: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας δεν προστατεύονται από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Δελτίο Τύπου
Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας δεν προστατεύονται από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ
Απαιτείται η εφαρμογή μίας ανεξάρτητης, φιλειρηνικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής

Η έκδοση νέας παράνομης NAVTEX από την Τουρκία με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στην περιοχή του Καστελόριζου συνιστά προκλητική ενέργεια, στα πλαίσια της κλιμάκωσης της αναθεωρητικής και επεκτατικής πολιτικής του καθεστώτος Ερντογάν, και προσβάλλει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η εναπόθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και την κυρίαρχη οικονομική ελίτ, της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων  και της ίδιας της εθνικής κυριαρχίας της χώρας,  στις ΗΠΑ, Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αντιθέτως και στη πρόσφατη Σύνοδο της Ε.Ε. δεν επεβλήθησαν κυρώσεις στη Τουρκία, ενώ η Ε.Ε. είναι πρόθυμη συνήθως να επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες, που θεωρεί ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Π.χ. Ρωσία, Λευκορωσία κ.λ.π.

Για άλλη μία φορά υποδεικνύεται, ότι σήμερα είναι αναγκαίος όσο ποτέ ο απεγκλωβισμός της Ελλάδας από την συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς  και η εφαρμογή μίας ανεξάρτητης, φιλειρηνικής, αντιιμπεριαλιστικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα χρειάζεται η ανάπτυξη και η συνεργασία φιλειρηνικών κινημάτων στην Ελλάδα, στη Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή με κεντρικό στόχο την κινητοποίηση των λαών για την αποτροπή του πολέμου και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Γραφείο Τύπου Αριστερού Ρεύματος

Αθήνα 14.10.2020