Πηγή: Anatropinews
Η εκλογή Τραμπ και οι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρώπη
Σ. Ρομπόλης – Β. Μπέτσης
Η Άτυπη Σύνοδος (8/11/2024) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Βουδαπέστη υποδέχθηκε με αμηχανία και προβληματισμό την εκλογή (5/11/2024) του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντ.Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ, επιτυγχάνοντας ευρεία πλειοψηφία (312) στον αριθμό των εκλεκτόρων και στον αριθμό ( 5 εκατομ. περισσότερους ψήφους) της λαϊκής ψήφου έναντι 226 εκλέκτορες της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος Κ.Χάρις.
Έτσι η Ευρώπη ευρισκόμενη σήμερα σε μία περίοδο οικονομικής στασιμότητας, κοινωνικής δυσπραγίας και γεωπολιτικής αστάθειας, εκτιμάται ότι η επιστροφή της πολιτικής του Ντ.Τραμπ στον Λευκό Οίκο μπορεί να τροφοδοτήσει κινδύνους που αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην επιβολή άνισων φορολογικών μέτρων, ενός παγκόσμιου και ευρωπαϊκού εμπορικού πολέμου (500 δις. ευρώ οι εξαγωγές της Ε.Ε.-27 στις ΗΠΑ έναντι 350 δις ευρώ εξαγωγών των ΗΠΑ σε Ε.Ε.-27), πολιτικών που απομακρύνονται από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αποφάσεων γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης.
Επιπλέον εκτιμάται ότι εάν σημειωθεί μία μείωση των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ κατά 80%, τότε στην ευρωπαϊκή αγορά εκτιμάται ότι η Κίνα για να περιορίσει τις συνέπειες στο ΑΕΠ, στην απασχόληση, στο εισόδημα, κ.λ.π. θα επιδιώξει να εξάγει περισσότερα προϊόντα απ’ ότι μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς ( Tax Foundation) η φορολογική πολιτική στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αύξηση των τελωνειακών δασμών που θα αυξήσουν τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα συμβάλλουν στην μείωση του εισοδήματος του φτωχότερου 40% του πληθυσμού στις ΗΠΑ μέχρι το 2034. Για το φτωχότερο 20% του πληθυσμού στις ΗΠΑ η μείωση του εισοδήματος θα είναι 0,6%, για το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού η αύξηση του εισοδήματος θα είναι 3,1% (Αlternatives Economiques,8/11/2024).
Των
Σάββα Γ. Ρομπόλη Ομότ. Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου
Βασίλειου Γ. Μπέτση Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου