Δέσποινα Σπανού: Η δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής αποτελεί ΝΙΚΗ του αντιφασιστικού κινήματος.

Η δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής αποτελεί ΝΙΚΗ του αντιφασιστικού κινήματος

Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και τις αιτίες που τον γεννούν συνεχίζεται

    Της Δέσποινας Σπανού

Η 7η Οκτωβρίου του 2020 αποτελεί μια σημαντική ημέρα. Η μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση αλλά και η ίδια  η απόφαση του Εφετείου είναι αποτέλεσμα του αντιφασιστικού κινήματος και του αγώνα του λαού και της νεολαίας, με πρώτη την οικογένεια Φύσσα, για την καταδίκη της ΧΑ και την τιμωρία των ενόχων. Το δικαστήριο αλλά και η πολιτική ηγεσία δεν τόλμησε να τα βάλει με το περί δικαίου αίσθημα του Ελληνικού Λαού.

Το επισημαίνω αυτό, γιατί η απόφαση ήταν προϊόν μιας μακρόχρονης ακροαματικής διαδικασίας και προσπαθειών να «πέσουν στα μαλακά» οι φασίστες, όπως προκύπτει και από την αγόρευση της Εισαγγελέως, αλλά όχι μόνο. Το αποδεικνύουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Παρά τις προσπάθειες να το αποκρύψουν, είναι γνωστό ιστορικά, ότι ο φασισμός στηρίζεται και εκμεταλλεύεται την φτωχοποίηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων, για να αποκτήσει κοινωνική βάση και πολιτική έκφραση.

Στην χώρα μας η  ΧΑ ήταν μια μικρή εντελώς περιθωριακή δύναμη, η οποία απέκτησε ευρεία πολιτική βάση και εκλογική δύναμη, μετά το ξέσπασμα της κρίσης και την φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Η οργή που προκλήθηκε σε αυτόν τον κόσμο, ιδιαίτερα στα μεσαία κοινωνικά στρώματα που καταστράφηκαν, από την φτώχεια, την ανεργία και την πρόδηλη διαφθορά του πολιτικού συστήματος, σε συνδυασμό με την προβολή, από τα μεγάλα ΜΜΕ, ηγετικών στελεχών της ΧΑ ως τιμωρών των διεφθαρμένων πολιτικών αλλά και αρωγών σε αδύναμους και υπερήλικες, μόνο Έλληνες, δημιούργησε την εικόνα, σε εξαθλιωμένα τμήματα του εξαθλιωμένου λαού, της αντισυστημικής δύναμης που έπρεπε να ενισχυθεί. Για την ενίσχυσή της συνετέλεσαν και άλλοι παράγοντες:

Οικονομική στήριξή της από επιχειρηματίες (γέμισε η Ελλάδα από πολυτελή γραφεία της Χ.Α) και προβολή στελεχών της από τα ΜΜΕ, μέσα στα πλαίσια του lifestyle (Κασιδιάρης).  Αυτό συνέβαινε διότι η ΧΑ υπεράσπιζε συμφέροντα επιχειρηματιών – εφοπλιστών από εργατικές διεκδικήσεις. Το χτύπημα συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ήταν σε αυτά τα πλαίσια.

Προώθηση από τα ΜΜΕ βασικών αρχών της ιδεολογίας της, όπως ρατσισμός, σωβινισμός, ακραίος συντηρητισμός. Οι απόψεις αυτές ενισχύθηκαν από το κυρίαρχο πολιτικό μνημονιακό σύστημα για να αναστείλουν την ανάπτυξη ενός παλλαϊκού ρεύματος κατά της λιτότητας, των μνημονίων, της Τρόικας και των πολιτικών που απορρέουν από το Διευθυντήριο της ΕΕ.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού αλλά και διανοουμένων, δημοσιογράφων, φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση, που ανέφεραν ως αιτία ανόδου της ΧΑ τις αντιδράσεις του Λαού κατά των μνημονίων, ενοχοποιούν – εντελώς απαράδεκτα – τους λαϊκούς  αγώνες και τις διεκδικήσεις ως αιτίες ανάπτυξης του φασισμού.

Τα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δηλώσεις και καταγγελίες, έπαιξαν πολιτικά με το τέρας  της Χρυσής Αυγής, προσπαθώντας να το αξιοποιήσουν προς όφελός τους. Η ΝΔ αρχικά με τα σχέδια για συνεργασία (με μια πιο σοβαρή ΧΑ, όπως έλεγε ο δημοσιογράφος και νυν βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου, οι συναντήσεις του Τάκη Μπαλτάκου με τον Κασιδιάρη)  και ο ΣΥΡΙΖΑ αργότερα με έμμεση στήριξη, διότι η ηγεσία του θεώρησε ότι η διατήρηση και ενίσχυση της ΧΑ θα έκοβε ψήφους από την ΝΔ. Και οι δύο είναι ουσιαστικά υπεύθυνοι για την στήριξή της.

Οι πρόσφατες μάλιστα εξελίξεις με τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονή αλλά και του προκατόχου του Ν. Παρασκευόπουλου, ότι με βάση τον τροποποιημένο από τον ΣΥΡΙΖΑ Ποινικό Κώδικα, οι ναζιστές «θα πέσουν στα μαλακά»,  το αποδεικνύουν.

Συμπερασματικά, υπήρξε μια σημαντική απόφαση, που χαρακτήρισε την ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση.

Ο Αγώνας όμως ενάντια στον φασισμό και τις αιτίες που τον γεννούν είναι μπροστά μας.

Τα δύο μεγάλα κόμματα εξαντλούνται σε αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους, διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του τον τίτλο του πιο αντιφασίστα χωρίς όμως να θίξουν τις αιτίες που ενίσχυσαν την ΧΑ και που διατηρούν την ιδεολογία της στην κοινωνική βάση.

Η οικονομική κρίση, η φτώχια, η κοινωνική αδικία, η προσπάθεια να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου, για τα οποία είναι και οι δύο υπεύθυνοι, γεννούν φασισμό. Οι ρατσιστικές, υπερσυντηρητικές απόψεις, που εκφράζονται από υπουργούς της Κυβέρνησης αλλά και από μέρος των κυριάρχων ΜΜΕ – δημοσιογράφους και καλλιεργούν το μίσος προς τον αδύναμο και τον διαφορετικό είναι φασισμός.

Το αντιφασιστικό κίνημα επομένως, πρέπει να στραφεί ενάντια στις αιτίες αυτές και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για κοινωνικά δικαιώματα και αλληλεγγύη.

Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να αξιοποιήσει την απόφαση του δικαστηρίου για παγίωση και αποδοχή των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει και για να ενοχοποιήσει ουσιαστικά τους αγώνες που στρέφονται εναντίον αυτών των πολιτικών ως αιτίες ανάπτυξης του φασισμού.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ   

Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΛΩΣΗ ΤΗΣ 7ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. 

   *Η Δέσποινα Σπανού είναι υπεύθυνη Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ