Πόλεμος ή ειρήνη: 6 σημεία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξωτερική πολιτική

Καρπός της συνεργασίας του Κώστα Ήσυχου (πρώην αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας) και του Δημήτρη Καλτσώνη (καθηγητή θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) είναι το βιβλίο αυτό που κυκλοφορεί την επόμενη βδομάδα από τις εκδόσεις Τόπος.

Σε ποιο διεθνές περιβάλλον βρίσκεται η Ελλάδα; Ποια είναι η Τουρκία σήμερα και τι πραγματικά επιδιώκει; Τι είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ, οι “γκρίζες ζώνες”; Έχει δίκιο η Ελλάδα; Μπορούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ να βοηθήσουν τη χώρα μας; Ποιά μπορεί να είναι η συμβολή των διεθνών οργανισμών, άλλων δυνάμεων όπως η Ρωσία ή η Κίνα; Ποιά αμυντική πολιτική χρειάζεται η χώρα μας; Πώς πρέπει να χειριστεί τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής; Τι πρέπει τελικά να γίνει;

Αυτά είναι ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει το βιβλίο. Οι δύο συγγραφείς ένωσαν τις δυνάμεις τους και τις διαφορετικές εμπειρίες τους. Ανιχνεύουν τις βασικές απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός και επιχειρούν ευσύνοπτα, σε 6 μόλις σημεία, να διατυπώσουν καίριες και αποτελεσματικές προτάσεις με στόχο τη διαφύλαξη της ειρήνης, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Περιεχόμενα

Πρόλογος

Κ. Ήσυχος

Μέρος πρώτο: Ελλάδα και Τουρκία στο σύγχρονο κόσμο

1. Το νέο διεθνές περιβάλλον και η Ελλάδα
2. H Τουρκία σήμερα

Δ. Καλτσώνης

Μέρος δεύτερο: ελληνοτουρκικές σχέσεις

3. Τι είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ. Υπάρχουν “γκρίζες ζώνες”;
4. Τι θα γίνει με το κυπριακό;
5. Μπορούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα;
6. Τι πρέπει τελικά να γίνει

ΠΗΓΗ