Προτάσεις για την Πολιτική Προστασία στους Δήμους (του Τάσου Μαυρόπουλου)

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ 7-9/11/2024 ΡΟΔΟΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Στο  ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει από 7-9 Νοέμβρη στη Ρόδο ένα από τα θέματα που θα το απασχολήσουν είναι και αυτό της Πολιτικής Προστασίας (Π.Π.) και το ρόλο των Δήμων.

Ήδη κατά τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις η αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔΕ κατάθεσε τις προτάσεις της.

Είναι η πρώτη πιθανόν φορά που η ΚΕΔΕ κάνει επίσημη αναφορά για μόνιμη σταθερή χρηματοδότηση. Στη συνέχεια όμως τη βάζει υπό την αίρεση των χρηματοδοτικών εργαλείων και στην ουσία ακυρώνει η ίδια το αίτημα. Τόσα χρόνια για χρηματοδοτικά εργαλεία στην Π.Π. μιλούσαν. Κέρδισαν τίποτα ; Δεν τους έγινε μάθημα;

Για να στηθεί ο μόνιμος και αποτελεσματικός μηχανισμός Π.Π. που θέλουμε, που θα αναβαθμίζεται και θα αναπροσαρμόζεται διαρκώς στις τρέχουσες απαιτήσεις, απαιτείται σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για προσωπικό , μέσα και δράσεις.

Δεν μπορεί η ανθρώπινη ζωή και περιουσία, το φυσικό περιβάλλον και η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα να εξαρτώνται κάθε φορά από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά.

Οι προϋποθέσεις του Ν.4662/2020 για υποχρεώσεις κι ευθύνες για όσους θέλουν την πλήρη εφαρμογή, πρέπει να γίνει μετά την ικανοποίηση των προτάσεων  μας για ενίσχυση και μόνιμη σταθερή χρηματοδότηση.

Τα Αυτοτελή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων θα πρέπει να στελεχωθούν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, μεταξύ των οποίων ένα επιστήμονα με την απαραίτητη ειδικότητα ο οποίος θα προΐσταται του τμήματος (θα έχει την επίβλεψη, σχεδιασμό, εκπόνηση σχεδίων, εκπαίδευση κ.α)

Το καλοκαίρι που πέρασε, η διαχείριση του καθαρισμού των οικοπέδων, ιδιαίτερα στους επαρχιακούς και εκτεταμένους γεωγραφικά δήμους, έγινε πρόχειρα και βεβιασμένα από την κυβέρνηση για την απόσειση των ευθυνών της και τη μεταφορά της ευθύνης σε δήμους και πολίτες. Η φωτιά σε Χαλάνδρι – Βριλήσσια – Πεντέλη, δεν έφτασε και μπήκε στον αστικό ιστό λόγω ακαθάριστων οικοπέδων αλλά λόγω έλλειψης των προληπτικών δράσεων και εργασιών στα δάση που είναι αποτέλεσμα της υποβάθμισης των φορέων της Π.Π. (Δασική – Πυροσβεστική).

Τα εναέρια μέσα είναι απαραίτητα αλλά από μόνα τους δεν σβήνουν τη φωτιά, όταν υπάρχει συσσωρευμένη καύσιμη ύλη πολλών χρόνων λόγω εγκατάλειψης και η φωτιά τρέχει.

Η ΣΑΤΑ πυροπροστασίας και να διπλασιασθεί και να δοθεί και ΣΑΤΑ για τους κινδύνους της χειμερινής περιόδου, αν δεν υπάρξει γενναία και μόνιμη χρηματοδότηση, οι ανάγκες των δήμων με βάση τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις τους δεν καλύπτονται.

Απαιτείται επίσης εκπαίδευση και διαρκής μετεκπαίδευση των υπαλλήλων των δήμων στην Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας, που θα  μπορεί να αξιοποιηθεί επιπλέον και σε επίπεδο ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους κρίκους της Π.Π. που δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνος του αν οι υπόλοιποι κρίκοι είναι αδύναμοι. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να διεκδικηθούν από το κεντρικό κράτος τα παρακάτω:

  • Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού που θα στελεχώσει τα Αυτοτελή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων. Απαραίτητα ένας εξειδικευμένος επιστήμονας που θα προΐσταται και θα συντονίζει.
  • Μόνιμη χρηματοδότηση για προσλήψεις, δράσεις και μέσα. Η επέκταση χρονικής διάρκειας των συμβάσεων είναι ημίμετρο. Σταθερή μόνιμη εργασία για προληπτικές δράσεις χειμώνα καλοκαίρι και ενίσχυση του μηχανισμού κατά την εκδήλωση των φαινομένων (καθαρισμό φρεατίων – αντιπλημμυρικά και προληπτικές δράσεις την αντιπυρική περίοδο).
  • Άμεση συγκρότηση επιτροπής για αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων (ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ- Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης, Εσωτερικών, Υποδομών. Τον Αύγουστο 2015 με Υ.Α. προβλέφθηκε η συγκρότηση τέτοιας επιτροπής, ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ-ΥΠΕΣ, που ουδέποτε συγκλήθηκε.
  • Αναβάθμιση της Εθνικής Σχολής Π.Π. Διαρκής εκπαίδευση – μετεκπαίδευση προσωπικού. Διαρκείς ενημερωτικές δράσεις και εκπαίδευση πολιτών και κοινωνικών ομάδων.
  • Ενίσχυση – Αναβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας με την απαραίτητη χρηματοδότηση, προσωπικό και μέσα, για αποτελεσματική διαχείριση των δασών και προληπτικές δράσεις πυροπροστασίας και αντιπλημμυρικά ( 2.500 εξειδικευμένους επιστήμονες και 10.000 δασεργάτες).
  • Ενίσχυση της Πυροσβεστικής με κάλυψη των 4.000 κενών θέσεων.

Η αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές δεν μπορεί να επαφίεται στον πατριωτισμό των εθελοντών και την ατομική ευθύνη των πολιτών.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος, είναι πάνω από κάθε οικονομικό κόστος.

Η εισήγηση της ΚΕΔΕ κάνει διαπιστώσεις που έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια και προχωράει σε κάποια αιτήματα. Πως όμως θα διεκδικηθούν; Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν προχώρησαν σε ουσιαστικές λύσεις με κατεύθυνση να ενισχύσουν τους μηχανισμούς της αυτοδιοίκησης αλλά με το Ν.4662/2020 μετέθεσαν και τις ευθύνες τους στους δήμους, χωρίς χρηματοδότηση.

Η μέχρι τώρα πορεία δείχνει ότι δεν ιδρώνουν τα αυτιά της κυβέρνησης. Τα προβλήματα που συσσωρεύονται και  γιγαντώνονται αυξάνοντας την επικινδυνότητα σε βάρος των πολιτών, των πόλεων και του περιβάλλοντος, η κυβέρνηση τα ξεπερνάει με ένα χτύπημα στην πλάτη και υποτιθέμενες παρεμβάσεις που δεν λύνουν τίποτα.  Και δυστυχώς ανάλογη ευθύνη έχει και η αντιπολίτευση. Οι επίδοξοι διεκδικητές της κυβέρνησης επικεντρώνονται στην κριτική διαχείρισης των συμβάντων, χωρίς κανείς να δεσμεύεται για μόνιμη χρηματοδότηση και προσλήψεις σε Δασική, Πυροσβεστική και Δήμους, την επόμενη μέρα. Αυτή η στάση κάνει ακόμα πιο αλαζονική την κυβέρνηση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δέσμιοι των μνημονιακών τους επιλογών, επιλέγουν να αναλώνονται σε ανούσιες επικοινωνιακές αντιπαραθέσεις, αντί να αντιπαρατεθούν με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και να στηρίξουν τους πυλώνες της Π.Π.

Ένας είναι ο δρόμος. Δυναμική διεκδίκηση. Διαφορετικά η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αρνηθεί την εφαρμογή του Νόμου4662/2020 μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα. Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην ουσιαστική ασφάλεια αυτών που εκπροσωπούμε.

ΤΑΣΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
μέλος του Συντονισμού Αιρετών

7-11-2024