ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ 7-9 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Δεν αρκούν τα συνθήματα. Ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων για ισχυρούς Δήμους με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα
Στις 7,8,9 Νοέμβρη πραγματοποιείται στη Ρόδο το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας). Το συνέδριο θα επεξεργαστεί τις θέσεις της ΚΕΔΕ σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας των Δήμων και θα διατυπώσει τις διεκδικήσεις της προς την Κυβέρνηση.
Κοινή είναι μέχρι σήμερα η διαπίστωση από όλες τις προσυνεδριακές συζητήσεις που έγιναν πανελλαδικά, ότι δύο είναι τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση Α` Βαθμού. Η έλλειψη ανθρώπινων αλλά και οικονομικών πόρων που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία των Δήμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι Δήμοι δεν θα μπορέσουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς του 2025.
Πράγματι για τους οικονομικούς πόρους που προέρχονται από την κρατική επιχορήγηση (ΚΑΠ) εξακολουθούν να ισχύουν οι περικοπές που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια το 2010, παρά την «κατάργησή» τους.
Έτσι για το 2025 προβλέπεται να αποδοθούν στην Αυτοδιοίκηση 2,277 δις. Σύμφωνα με τον νόμο 3852/2010 που η Ελληνική Βουλή έχει ψηφίσει για τους πόρους της Αυτοδιοίκησης, το ποσό αυτό θα έπρεπε να ήταν 8,315 δισ. ευρώ.
Δηλαδή αποδίδονται 6 δις. λιγότερα γιατί έτσι επιβάλλουν τα μνημονιακά μεσοπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα ισχύουν και οι περιορισμοί για την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία όπου, παρά τις ελλείψεις, ισχύει ο κανόνας 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση.
Όλα αυτά συμβαίνουν παρά την εκτίναξη του λειτουργικού κόστους των Δήμων λόγω αύξησης των μισθών των υπαλλήλων, του ενεργειακού κόστους, του χαρατσιού του τέλους ταφής απορριμμάτων και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Η αύξηση του κόστους επιβαρύνεται ακόμα και από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση, πχ ο καθαρισμός των οικοπέδων που επιβλήθηκε για την πρόληψη των πυρκαγιών από φέτος.
Η κατάσταση αυτή είναι διαχρονική. Υπολογίζεται ότι συμπεριλαμβανομένου του έτους 2025 το κράτος έχει αποστερήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2010 και μετά τουλάχιστον 40 δις
Είναι φανερό ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες ο θεσμός της ΤΑ απαξιώνεται και αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του και στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών για λειτουργικές και ανθρώπινες πόλεις.
Όμως για όλα αυτά δεν ιδρώνει το αυτί της κυβέρνησης. Αντίθετα και μάλιστα με εντελώς κυνικό τρόπο, ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης στην ομιλία του στη ΠΕΔΑ την Παρασκευή 1-11-2024, ούτε λίγο ούτε πολύ, προειδοποίησε ότι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης των Δήμων, σχεδιάζουν να τους αφαιρέσουν αρμοδιότητες, μεταφέροντας τες στην «αγορά».
Δηλαδή το κόστος των υπηρεσιών αυτών να πληρώνουν και με το παραπάνω από την τσέπη τους οι δημότες, παράλληλα βέβαια με τους φόρους που αποδίδουν στο κεντρικό κράτος.
Έτσι σημαντικές υπηρεσίες που η ΤΑ προσφέρει σήμερα στους δημότες, όπως η συντήρηση και λειτουργία των σχολείων, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ο αθλητισμός, η πολιτική προστασία και πολλά άλλα, κινδυνεύουν να αποδοθούν σε ιδιώτες στη βάση της ανταποδοτικότητας.
Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ οφείλει να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και ότι δεν αρκούν τα παρακάλια, τα χτυπήματα στην πλάτη και κάποιες γλίσχρες έκτακτες επιχορηγήσεις.
Δεν αρκούν τα συνθήματα για ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Δεν αρκεί η κατάρτιση καταλόγων με δίκαια αιτήματα.
Ένας είναι ο δρόμος. Η ενημέρωση και η δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων των πόλεων όπου μαζί με σύσσωμα τα δημοτικά συμβούλια θα αγωνιστούν για τη διεκδίκηση τους. Για ισχυρούς Δήμους με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα
Διαφορετικά, εκτός από την κυβέρνηση, θα είναι και η ηγεσία της ΚΕΔΕ υπεύθυνη για την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, την καταστροφή του περιβάλλοντος και για τις συνέπειες από ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές.
Λ. Μαγιάκης
4-11-2024