ΟΗΕ (UNDP) : Ο πόλεμος γυρίζει τη Γάζα στη δεκαετία του 1950
Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει καταστρέψει την παλαιστινιακή οικονομία και έχει οδηγήσει σχεδόν όλο τον πληθυσμό της Γάζας στη φτώχεια, με δείκτες ποιότητας ζωής, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, να γυρίζουν 70 χρόνια πίσω, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η υπηρεσία ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).
Ξεκινώντας μια μελέτη σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, η Chitose Noguchi του UNDP δήλωσε ότι η οικονομία των παλαιστινιακών εδαφών – της Λωρίδας της Γάζας και της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης – είναι τώρα 35% μικρότερη από ό, τι ήταν στην αρχή της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα πριν από ένα χρόνο.
Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις το επίπεδο φτώχειας στη Γάζα πλησιάζει τώρα το 100%, σαν αποτέλεσμα της «αναταραχής», με την ανεργία μα ανέρχεται τώρα στο 80%, δήλωσε ο Noguchi.
Η Παλαιστίνη βιώνει πρωτοφανή επίπεδα οπισθοδρόμησης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη ενώ η Γάζα, επιστρέφει οικονομικά στο 1955 δηλαδή περίπου 70 χρόνια πίσω.
Ακόμη και υπό τις πιο καλύτερες συνθήκες, με τη διεθνή βοήθεια να παραμένει στα σημερινά επίπεδα και να ρέει ανεμπόδιστα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανακάμψει η οικονομική παραγωγή στα προπολεμικά επίπεδα.
Ο πόλεμος, που ξεκίνησε από το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, έχει φέρει τεράστια καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.
Σχολεία, νοσοκομεία και άλλες βασικές υποδομές έχουν ισοπεδωθεί. Σχεδόν 43.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Περίπου 3,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, 2,3 εκατομμύρια από αυτούς στη Γάζα και 1,5 εκατομμύριο παιδιά, χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.
Το κόστος αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί σχεδόν με το σύνολο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής των παλαιστινιακών εδαφών το 2022.
Ο πόλεμος είχε εξίσου σοβαρό τίμημα στο ανθρώπινο κεφάλαιο, σύμφωνα με την έκθεση, με 625.000 μαθητές στη Γάζα να μην έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση στα τέλη Σεπτεμβρίου και το 93% των σχολικών κτιρίων να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Η κατάσταση ήταν παρόμοια όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη. Συνολικά 986 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είχαν σκοτωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και λιγότερα από τα μισά κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης ήταν ακόμη και μερικώς λειτουργικά.