Στα «κρυφά» Γερμανοί στρατιώτες στην Ουκρανία
Η Γερμανική Κυβέρνηση δηλώνει ότι η παρουσία τους δεν ήταν σε γνώση της
Σύμφωνα με τον Jakob Reimann στην γερμανική εφημερίδα Νέος Κόσμος (Junke Welt) για μήνες, Γερμανοί στρατιώτες υπηρετούν στο ΝΑΤΟ είχαν μεταφερθεί στο Κίεβο και παρείχαν στρατιωτικές συμβουλές στην ουκρανική κυβέρνηση χωρίς μάλιστα να είναι σε γνώση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Αυτό επιβεβαίωσαν «τόσο υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΑΤΟ όσο και της Bundeswehr» στο περιοδικό Business Insider.
Η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) ζητά τώρα διαλεύκανση της υπόθεσης, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος αμυντικής πολιτικής και αντιπρόσωπος της παράταξης στην Επιτροπή Άμυνας, Żaklin Nastić, την Παρασκευή στην εφημερίδα Νέος Κόσμος (Junke Welt). Μάλιστα μέσω κοινοβουλευτικών ερωτήσεων επιδιώκουν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση για το θέμα. Πρέπει «να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η Γερμανία να μην εμπλακεί περαιτέρω σε αυτόν τον πόλεμο». Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό παίζουν οι «συγκεκριμένες δραστηριότητες» των στρατιωτών της Bundeswehr, όπως δήλωσε η Nastić.
Σύμφωνα με το Business Insider, οι στρατιώτες συνέβαλαν κυρίως στον συντονισμό των δυτικών αποστολών της δυτικής συμμαχίας για την παράταση του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, όπως και η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών, συντονίζεται από τον στρατώνα «Lucius D. Clay» στο Βισμπάντεν. Παρά τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας με επί τόπου παρουσία νατοϊκών δυνάμεων, στις αρχές του καλοκαιριού πάρθηκε απόφαση να σταλούν στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Κίεβο, ανάμεσά τους αρκετοί στρατιώτες της Bundeswehr, ακόμη και αξιωματικοί.
Αυτό έγινε επειδή υπήρξε ανησυχία στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες ήταν ότι μετά τις εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου και την πιθανή εκλογή στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να τερματιστεί η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, φέρεται να δόθηκε από το Βερολίνο η εντολή να σταματήσει αυτή η πρακτική. «Για τη Γερμανία, η παρουσία Γερμανών αξιωματικών στο Κίεβο ήταν πολιτικά προβληματική», αναφέρει το Business Insider, «διότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) είχε μέχρι στιγμής δηλώσει ξεκάθαρα στο κοινό: Κανένας Γερμανός στρατιώτης στην Ουκρανία, για να μην γίνουμε μέρος του πολέμου».
Το γεγονός ότι ούτε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) ούτε ο καγκελάριος Σολτς παραδέχονται ότι γνώριζαν για την εγκατάσταση Γερμανών στρατιωτών στη ζώνη πολέμου της Ουκρανίας, δημιουργούν αμηχανία στον κυβερνητικό συνασπισμό.