Επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας: «Γιατί ο Γκουαϊδό είναι τόσο σημαντικός για την Ελλάδα;»

Ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρέντυ Φερνάντεζ

Άρθρο της Ιωάννας Κλεφτογιάννη

Ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρέντυ Φερνάντεζ, μίλησε στο Sputnik για τις εξελίξεις στη χώρα του, τον Γκουαϊδό και πώς αυτός προβάλλεται στην Ελλάδα, τον πόλεμο που δέχονται από τις ΗΠΑ και τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

«Οι ΗΠΑ έχουν 200.000 θανάτους από τον κορονοϊό, στη Βραζιλία γίνεται μακελειό, στην Κολομβία το ίδιο. Αλλά η Βενεζουέλα είναι το πρόβλημα. Με τους 660 θανάτους. Δεν εντυπωσιάζομαι που ακόμα και σήμερα υπάρχει στην ελληνική αρθρογραφία η Βενεζουέλα, για να αμφισβητηθεί ο αριθμός των νεκρών. Συμβαίνουν αλλόκοτα πράγματα!» μας λέει σαρκαστικά ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φρέντυ Φερνάντεζ, χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον κακό αστείο» τη συμμετοχή του Χουάν Γκουαϊδό στο Athens Democracy Forum, με θέμα «Η Νέα Αντι-Κανονικότητα-The New Abnormal: Reimagining Democracy» (30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2020) και διοργανωτή τον δήμο Αθηναίων.

«Ο Γκουαϊδό έχει εξαφανιστεί, όχι μόνο από τη διεθνή ειδησεογραφία, έχει εξαφανιστεί και από τη Βενεζουέλα. Αλλά δεν έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα. Αυτό είναι το αξιοπερίεργο! Γιατί ο Γκουαϊδό είναι για την Ελλάδα τόσο σημαντικός; Γιατί να συμμετέχει σε ένα φόρουμ για τη Δημοκρατία στην Αθήνα;» αναρωτιέται στη συνέντευξη που ο Φερνάντεζ παραχώρησε αποκλειστικά στο Sputnik.

Ο Χουάν Γκουάιδο
Ο Γκουαϊδό στο Athens Democracy Forum: «Δεν θα έπρεπε καν να του επιτραπεί να μπει σε ελληνικό έδαφος»

© Sputnik / Leo Alvarez

Αναλυτικά η συνέντευξη του επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρέντυ Φερνάντεζ:

– Προ ημερών επιβλήθηκαν νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και το Ιράν. Αναρωτιέται κανείς αν είχε απομείνει κάτι για να επιβληθούν νέες κυρώσεις; Δεν τις είχαν εξαντλήσει οι Αμερικάνοι; Μήπως ήταν μια καθαρά συμβολική κίνηση, ενόψει των εκλογών;

Όχι. Θέλουν να μπλοκάρουν μέχρι τελευταίας ρανίδας όλες τις επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες που μπορεί να έχει κανείς με τη Βενεζουέλα. Ώστε επιχειρώντας να κάνεις «business» με τη χώρα μας, να προσκρούσεις σε ένα βουνό από προβλήματα. Δεν έχει σημασία η χώρα στην οποία ανήκει μια επιχείρηση. Η Αμερική δημιουργεί εμπόδια. Αυτό κορυφώνεται στο εμπόριο τροφίμων και φαρμάκων. Έχουμε πολλές δυσκολίες στο θέμα του φαγητού και των φαρμάκων. Και είναι προβληματική η σιωπή της διεθνούς κοινότητας στον εγκληματικό τρόπο που ενεργούν οι ΗΠΑ.

– Η διεθνής όμως κοινότητα, τουλάχιστον 60 χώρες, οι περισσότερες ευρωπαϊκές, κόντρα στο διεθνές δίκαιο, αναγνώρισαν ως πρόεδρο, έστω μεταβατικό, της Βενεζουέλας, τον πρώην πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό.

Δεν ήταν η διεθνής κοινότητα, ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά, βλέπετε, προσπαθούν να κάνουν χαρούμενο τον Τραμπ.

– Ευελπιστείτε ότι τώρα που ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεχάσει την ύπαρξη του Γκουαϊδό, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αποσύρουν την αναγνώρισή του;

Δεν ξέρω αν θα αναγνωρίσουν το λάθος που έχουν κάνει. Ο Γκουαϊδό έχει εξαφανιστεί, όχι μόνο από τα διεθνή νέα, αλλά επίσης κι από τη Βενεζουέλα. Αλλά δεν έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα. Αυτό είναι περίεργο! Γιατί ο Γκουαϊδό είναι για την Ελλάδα τόσο σημαντικός; Κι έχει τεράστιο ενδιαφέρον το ότι τον παρουσιάζουν ως «πρόεδρο της βενεζουελάνικης εθνοσυνέλευσης» πλέον, αλλά κι αυτό είναι πλέον λάθος, γιατί δεν είναι μετά τις εκλογές που έγιναν στην Εθνοσυνέλευση τον Ιανουάριο.

– Ποια ιδιότητα έχει σήμερα;

Είναι απλά μέλος του Κοινοβουλίου. Αλλά δεν παρίσταται στις συνεδρίες.

– Ο Τραμπ πιστεύετε τον εγκατέλειψε επειδή απέτυχε στο πραξικόπημα που θα ανέτρεπε τον Νικολάς Μαδούρο; Επίσης, σε ποιο βαθμό η βενεζουελάνικη αντιπολίτευση συστρατεύεται μαζί του; Τον αναγνωρίζουν τα κόμματά της;

Όχι, βλέπουμε να είναι σήμερα εναντίον του. Στη Βενεζουέλα προετοιμαζόμαστε για βουλευτικές εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου, όπου το μεγαλύτερο μέρος της Αντιπολίτευσης θα μετάσχει, ήδη εργάζεται για τις εκλογές. Έχουμε συνεργαστεί μαζί με την αντιπολίτευση, περισσότερο από έναν χρόνο. Ο λόγος δηλαδή που οδεύουμε προς τις εκλογές του Δεκέμβρη είναι ότι έχουμε κάνει συμφωνία με τα περισσότερα κόμματα της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης. Η φράξια όμως του Γκουαϊδό, που δεν είναι δική του, είναι του εγκέφαλου αυτής της ακροδεξιάς οργάνωσης, του Λεοπόλδο Λόπεζ, προσπαθεί να μποϊκοτάρει τις εκλογές. Και πραγματικά είναι τρελό ότι ο Γκουαϊδό έχει προσκληθεί από τον δήμαρχο της Αθήνας να μιλήσει στο Athens Democracy Forum για τη Δημοκρατία, όταν ενεργεί συστηματικά εναντίον της.

– Υπάρχει όντως συμφωνία ότι θα μετάσχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις εκλογές;

Ναι, θα είναι περισσότερα από 114 τα κόμματα που θα μετάσχουν στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Και υποψήφιοι περισσότεροι από 1.400 υποψήφιοι βουλευτές. Κάτι που όμως δεν θα διαβάσετε σε καμία εφημερίδα και δεν θα δείτε σε κανένα κανάλι.

– Η κίνηση του Νικολάς Μαδούρο να απελευθερώσει στις αρχές του μήνα περίπου 110 πολιτικούς από τον χώρο της αντιπολίτευσης, όπως οι Φρέντι Γκερέρα και Μαρέρο Ρομπέρτο, είναι μια χειρονομία, όπως είπε ο υπουργός Χόρχε Ροντρίγκες, προς την κατεύθυνση της «εθνικής συμφιλίωσης»; Και ο ίδιος ο Βενεζουελάνος πρόεδρος κάλεσε σε «βαθύ διάλογο συμφιλίωσης» την αντιπολίτευση. Αυτό συνέβη ενόψει των εκλογών;

Ναι. Πιστεύουμε ότι οι εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συστηθεί ένα κοινοβούλιο που θα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα του βενεζουελάνικου λαού κι όχι τα συμφέροντα του Ντόναλντ Τραμπ.

– Η Βενεζουέλα έπαψε λοιπόν να είναι πρώτο θέμα στη διεθνή ειδησεογραφία επειδή ο Γκουαϊδό απέτυχε στην ανατροπή του Μαδούρο;

Η Βενεζουέλα είναι πάντα στα διεθνή Μέσα, όπως σε σημερινό δημοσίευμα στον ελληνικό Τύπο, που υποστηρίζει ότι τα κρούσματα και οι θάνατοι από την COVID-19 είναι πολύ περισσότεροι απ’ αυτούς που εμφανίζει ψευδώς η κυβέρνηση! Αμφισβητεί το ελληνικό άρθρο ότι οι νεκροί είναι 660. Πάντα θα υπάρχει η Βενεζουέλα στην ειδησεογραφία, και ειδικά την ελληνική!

– Αν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα ή ακολουθώντας τη «γραμμή Ομπάμα» θα συνεχίσει με κυρώσεις;

Θα συνεχίσουν τις πιέσεις, όπως κάνουν 60 χρόνια με την Κούβα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη σύλληψη φερόμενου Αμερικανού κατασκόπου που σχεδίαζε επίθεση

© Sputnik / Sergey Guneev

– Ήταν κάπως καλύτερα πάντως τα πράγματα για την Κούβα με την κυβέρνηση Ομπάμα.

Ναι, αλλά τώρα επιδεινώνονται. Κάνουν το ίδιο και με εμάς. Όχι, δεν περιμένω να αλλάξουν την εξωτερική τους πολιτική οι ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα.

– Επιβεβαιώνετε το οξύμωρο σχήμα που μου μετέφεραν πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών, ότι μολονότι οι κυβερνήσεις τους δεν αναγνωρίζουν πια την κυβέρνηση Μαδούρο, σε αυτήν αναφέρονται για ζητήματα εμπορικά, πρακτικά, για την καθημερινότητά τους, τα πάντα; Και ήθελα να ρωτήσω τι συμβαίνει και με την Ελλάδα.

Είναι τρελό να ενεργείς αυθαίρετα αναγνωρίζοντας έναν μη δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο. Μπορεί να μην σου αρέσει ο πρόεδρος μιας λατινοαμερικανικής χώρας, αλλά δεν μπορείς να πεις κιόλας πως δεν είναι ο πρόεδρος της χώρας του. Διότι είναι! Αυτό ζούμε σήμερα. Αλλά, όπως αναφέρατε, για την επίλυση οποιουδήποτε πρακτικού ή νομικού ζητήματος η μόνη οδός είναι μέσω της βενεζουελάνικης κυβέρνησης, που έχει πρόεδρο τον Νικολάς Μαδούρο. Είναι όντως μια αντίφαση αυτή.

– Μέσω της οποίας αναγνωρίζουν εμμέσως τη νομιμότητα του Νικολάς Μαδούρο. Με άλλα λόγια, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιφάσκουν στην ίδια τους την απόφαση να αναγνωρίσουν του Γκουαϊδό;

Σήμερα γίνονται ανθρωπιστικές πτήσεις από τη Βενεζουέλα προς την Ευρώπη και τανάπαλιν. Αυτή η επικοινωνία γίνεται χάρη στον απόλυτο συντονισμό της κυβέρνησης της χώρας μου με τις ευρωπαϊκές χώρες, και ιδιαιτέρως την Ισπανία, που ωστόσο δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση Μαδούρο!

– Ο Γκουαϊδό έχει δικό του πρέσβη στην Ελλάδα; Τι ακριβώς ισχύει;

Ο Γκουαϊδό έχει ειδικό απεσταλμένο μόνο. Δημοσίως τον λένε πρέσβη, αλλά δεν πιστεύω ότι στην ελληνική κυβέρνηση έχει αυτή την κατηγορία.

– Αν σας δινόταν η δυνατότητα να συνομιλήσετε με τον κ. Μητσοτάκη τι θα του λέγατε;

Θα έλεγα στην ελληνική κυβέρνηση ότι μπορούμε ως χώρες να έχουμε καλύτερες σχέσεις, ήμασταν πάντα πολύ κοντά σε προσωπικό επίπεδο, στην κουλτούρα, αλλά αυτό δεν έχει αντίκρισμα στην πράξη, στις εμπορικές σχέσεις… Λάθος! Κι αυτό συμβαίνει ενώ η Βενεζουέλα αποτελεί σχεδόν καθημερινή θεματική στη δημόσια σφαίρα της Ελλάδας, διότι βεβαίως εξυπηρετεί το να μιλάς για μια άλλη χώρα, με ιδιαίτερους χρωματισμούς, αντί να συζητάς για τα πραγματικά προβλήματα στη χώρα σου. Όλοι μιλάνε για τη Βενεζουέλα και σιωπή για όσα συμβαίνουν στο σπίτι τους. Για παράδειγμα, στην Κολομβία μιλάνε για τη Βενεζουέλα καθημερινά, ενώ σκοτώνουν 250 πρώην μέλη των ανταρτών κάθε μέρα. Κανείς δεν το σχολιάζει. Γίνεται κανονική σφαγή και κανείς δεν μιλάει. Τα ίδια ισχύουν για την Υεμένη, όπου μαίνεται ένας φοβερός πόλεμος. Το πρόβλημα είναι όμως η Βενεζουέλα. Το πρόβλημα είναι ότι η Βενεζουέλα έχει πάρα πολύ πετρέλαιο.

– Στις εκλογές του Δεκέμβρη θα επικρατήσει, παρόλη την κρίση, την πανδημία, πάλι το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV);

Ναι. Τα προγνωστικά αυτή τη στιγμή δίνουν 40% ως πρόθεση ψήφου στο κυβερνών κόμμα. Παραμένει το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα πρώτο.

– Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατεβούν σε κοινό μέτωπο υπάρχει η πιθανότητα να ηττηθεί;

Δεν το πιστεύω. Γι’ αυτό τον λόγο κάποιοι δεν θέλουν να κατεβούν καν στις εκλογές.

Προετοιμασία εμβολίου για τον κορονοϊό στη Ρωσία
Η Βενεζουέλα προσφέρει τη βοήθειά της για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

© Sputnik / Maksim Bogodvid

– Με πρόθεση ψήφου 40% υπέρ του κυβερνώντος κόμματος προκύπτει ότι η προπαγάνδα του Γκουαϊδό δεν έχει πείσει την πλειοψηφία.

Όχι. Είναι πολύ δύσκολο να τον αγαπήσουν με όσα έχει κάνει και όσα έχει πει. Για τους περισσότερους Βενεζουελάνους, ο Γκουαϊδό είναι μαριονέτα της κυβέρνησης του Τραμπ. Είναι ξεκάθαρο για την πλειοψηφία.

– Με τόσες κυρώσεις, πιέσεις ακόμη και για την εισαγωγή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, η χώρα πώς τα βγάζει πέρα στη μάχη με την COVID-19;

Η χώρα εργάζεται με μια βεντάλια ενεργειών και πρωτοβουλιών, πηγαίνοντας κυριολεκτικά από σπίτι σε σπίτι. Είμαστε πάρα πολύ οργανωμένοι.

– Πηγαίνετε στα σπίτια των πολιτών;

Ναι, με γιατρούς.

– Κουβανούς;

Και Κουβανούς, αλλά δεν είναι αυτοί το κέντρο  των επιχειρήσεων υγείας αυτή την ώρα, παρότι είναι ισχυρή η συνεργασία μας με την Κούβα. Συνεργαζόμαστε πάντως στενά και με τη Ρωσία και με την Κίνα.

– Από ποιον θα πάρετε το εμβόλιο; Έχετε κάνει σχετική συμφωνία;

Μέχρι στιγμής συνεργαζόμαστε και με τους τρεις. Δεν ξέρουμε ακόμη από ποιον θα πάρουμε όμως το εμβόλιο. Διενεργούμε τεστ COVID-19 σε όλη τη χώρα, πάντως, με βοήθεια από τη Ρωσία και την Κίνα αυτή τη στιγμή.

– Ο πληθωρισμός έχει αγγίξει ασύλληπτα νούμερα στη Βενεζουέλα. Θα μπορέσει να ανακάμψει ποτέ η χώρα; Η κυβέρνηση έχει σκεφτεί «Plan Β», ενδεχομένως και «Plan C» για την έξοδο από την κρίση; Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Το πρώτο πράγμα για το οποίο δουλεύουμε είναι για την ανάρρωση της πετρελαϊκής βιομηχανίας μας. Σε αυτό συνεργαζόμαστε και υποστηριζόμαστε ιδιαιτέρως από το Ιράν. Έχουμε μεγάλη συνεργασία και με την πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας, αλλά με τους Ιρανούς δουλεύουμε για τα χημικά που χρειάζονται τα εργοστάσιά μας.

– Η βενεζουελάνικη οικονομία θα καταφέρει να ανακάμψει, αν κατορθώσει να στηρίζεται σε μια εύρωστη πετρελαϊκή βιομηχανία, που μπορεί και να εξάγει;

Όχι. Χρειαζόμαστε ως βάση την ισχύ που θα μας δώσει, αλλά εργαζόμαστε και για την ελαστικοποίηση της οικονομίας μας.

Τάνκερ στον ωκεανό
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ελληνικά τάνκερ για συναλλαγές με τη Βενεζουέλα

© CC0

– Ένα παράδειγμα;

Αυτή τη στιγμή παράγουμε πάρα πολύ φαγητό στη Βενεζουέλα. Δεν συνέβαινε το ίδιο πέντε χρόνια νωρίτερα. Υπήρχε υπουργός στη χώρα πριν 25 χρόνια, που υποστήριζε ότι η καλύτερη αγροτική πολιτική είναι οι εισαγωγές. Διότι ήταν φτηνότερο να εισάγεις τρόφιμα από το να παράγεις ο ίδιος. Τώρα παράγουμε πολύ φαγητό. Είναι κάτι εντελώς νέο. Λόγω του πετρελαίου, τον 19ο αιώνα, δεν παραγάγαμε καθόλου φαγητό.

– Το οικονομικό μοντέλο της έχει σκεφτεί η κυβέρνηση να το κάνει πιο ευέλικτο;

Ναι, αλλά διατηρώντας τον πλειοψηφικό έλεγχο των πετρελαϊκών πηγών. Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση με τον νέο υπουργό Οικονομικών, που ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη συζήτηση που διεξάγεται για την οικονομική κατάσταση στη χώρα!

– Τι εννοείτε;

Είναι καθημερινά το βασικό θέμα στο κοινοβούλιο και στον εγχώριο Τύπο. Διερευνούμε νέους τρόπους πάντα. Πολλοί προσεγγίζουν την κυβέρνηση, προτείνοντας πράγματα. Τα συζητάμε. Αυτή τη βδομάδα αναμένουμε τη διατύπωση νέων προτάσεων λόγω των νέων κυρώσεων. Ο κόσμος ξεχνά ότι έχουμε εταιρείες κι επιχειρήσεις από την Ιταλία, την Ινδία, την Ισπανία, τη Ρωσία που δραστηριοποιούνται ακόμα στη Βενεζουέλα. Ακόμη κι αμερικανικές εταιρείες εργάζονται στη χώρα για το πετρέλαιο. Είμαστε ανοιχτόμυαλοι, δεν είμαστε στο ’60, ούτε έχουμε αυστηρούς κανόνες. Αυτό που έχουμε όμως είναι έναν πόλεμο εναντίον μας από τις ΗΠΑ, που προσπαθούν να κλείσουν όλες τις οδούς και τις στρόφιγγες στη χώρα, οδηγώντας τη σε ολική ασφυξία. Λένε ότι σχεδιάζουν να αποκόψουν την Καραϊβική από τη Βενεζουέλα, στο όνομα του «πολέμου κατά των ναρκωτικών». Η Κολομβία παράγει το 90% της κοκαΐνης της υφηλίου, αλλά η Βενεζουέλα είναι υπεύθυνη για το εμπόριο ναρκωτικών. Πρέπει να βρούμε διεξόδους σύναψης συμμαχιών και συνεργασιών με άλλες χώρες!

– Αλήθεια, ο Γκουαϊδό, λόγω των κατηγοριών που τον βαραίνουν, θα μπορούσε να βρίσκεται στη φυλακή. Γιατί δεν είναι;

Τον προστατεύει η βουλευτική του ιδιότητα. Η Βενεζουέλα έχει ένα από τα πιο δημοκρατικά συντάγματα. Σεβόμαστε τους νόμους.

– Μπορεί να αλλάξει κάτι πραγματικά μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη στη χώρα σας;

Ναι. Θα καταστεί ξεκάθαρο σε όλες τις χώρες του κόσμου ότι αυτό το πολύ μικρό κομμάτι της αντιπολίτευσης, που έχει περιθωριοποιηθεί από το σύνολό της, δεν έχει κανένα δικαίωμα να αυτοαποκαλείται πλέον νόμιμη κυβέρνηση.

Αναδημοσίευση από το Sputnik News