Γιώργος Βοσκόπουλος: Υγεία, Κορονοϊός και κυβέρνηση Μητσοτάκη

Υγεία, Κορονοϊός και κυβέρνηση Μητσοτάκη

Γιώργος Βοσκόπουλος*

Έχω την ανάγκη και την υποχρέωση να καταθέσω την άποψη μου και σ ‘αυτή την χρονική στιγμή, όπως έκανα και στην αρχή της πανδημίας στη πρώτη φάση της.

Τόσο σαν γιατρός, αλλά και σαν πολίτης, μαζί με το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας, με την πλειοψηφία τέλος πάντων του λαού μας, από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τα περιοριστικά μέτρα.

Μείναμε σπίτι …γιατί ξέραμε ότι το κολοβωμένο, ανεπαρκές, αδύναμο υγειονομικό μας σύστημα δεν θα αντέξει, με συνέπεια να έχουμε εκατόμβη νεκρών.

Η πανδημία ήταν αχαρτογράφητη, η επιστημονική κοινότητα λίγα πράγματα γνώριζε για να μπορέσει με επάρκεια να την αντιμετωπίσει.

Έτσι λοιπόν και κυρίως ο φόβος του αγνώστου, στους επιστήμονες, ο φόβος της κυβέρνησης για το ανεπαρκές Υγειονομικό Σύστημα (που και η ίδια φέρνει βαριές ευθύνες) και φυσικά ο φόβος των πολιτών, βλέποντας τι συνέβαινε στην γειτονική Ιταλία, έγινε αιτία, να σμίξουμε τους φόβους μας “Πολίτες – επιστημονική επιτροπή – και η κυβέρνηση” και πετύχαμε ένα αξιόλογο καλό αποτέλεσμα για την χώρα μας (πρώτη φάση).

Γνωρίζαμε όμως πολλοί από μας ότι, τις ευθύνες για την ανεπάρκεια του υγειονομικού συστήματος την έφερναν όσοι κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο, με κύρια υπεύθυνη την ΝΔ με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της.

Γνωρίζαμε και γνωρίζαμε πολύ καλά ότι η μείωση δαπανών για την υγεία ήταν η εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων που επέβαλαν οι δανειστές.

Η δημόσια δαπάνη για την υγεία, στην περίοδο 2009- 2017 είχε μείωση 43% δηλαδή από 15,9 δισ. έφτασε στα 8,8 δισ.

Ένας από τους όρους των μνημονίων ήταν ο ορισμός, ότι οι συνολικές δαπάνες για την υγεία να μην υπερβαίνουν το 6% του ΑΕΠ, και για τα φάρμακα το 1 %.

Την ίδια εποχή η συμμετοχή των ασθενών στο φάρμακο από 9% που ήταν το 2009 έγινε 30% το 2016.

Ο συνολικός αριθμός κλινών στο ΕΣΥ μειώθηκε από 38115 το 2009 σε 29 550 το 2016.

Τα ιατρικά τμήματα και οι μονάδες μειώθηκαν κατά 600.

Σε αυτή την φάση λοιπόν η κυβέρνηση όρισε υπεύθυνο της επιστημονική επιτροπής για την ενημέρωση των πολιτών, τον γιατρό και καθηγητή της λοιμοξιολογίας κ.Τσιόδρα.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο ρόλος του, ήταν θετικός, και μάλιστα αρκετά ανθρώπινος.

Όμως μέχρι εκεί, ….έκανε το καθήκον του,…όπως έκαναν το καθήκον τους και εξετέλεσαν την επιστημονική τους αποστολή και τόσοι άλλοι γιατροί, επιστήμονες και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οδοκαθαριστές και εργάτες στα Super Market κτλ.

Δυστυχώς κάποιοι παραμείνανε στο καλό αποτέλεσμα της πρώτης φάσης της κρίσης, λες και η πρώτη φάση της πανδημίας, δεν ανέδειξε τις αδυναμίες του υγειονομικού συστήματος, που πρέπει να ασχοληθούμε επιτακτικά και πιεστικά για την υλοποίησή τους.

Ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Μόσιαλος συνεχίζουν το επιστημονικό τους έργο !!! Αφήστε τους ήσυχους, ασχοληθείτε με τα εξίσου πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας.

Προβλήματα του υγ. συστήματος, καθώς και προβλήματα διαβίωσης που θα επακολουθήσουν από την βαριά οικονομική κρίση που έρχεται.

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποιεί- ” εξαργυρώνει” το καλό αποτέλεσμα της πρώτης φάσης, για να περάσει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, για εργαζόμενους, μισθωτούς, συνταξιούχος για όλη σχεδόν την κοινωνία.

Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν ο περιορισμός και απαγόρευση των συγκεντρώσεων της απεργίας και των κινητοποιήσεων, εφαρμόζοντας σκληρά αστυνομικά μέτρα, θυμίζοντας άλλες εποχές του παρελθόντος.

Προετοιμάζει, περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά στερώντας και την δυνατότητα αντίδρασης από την πλευρά των εργαζομένων και μισθωτών.

Είναι κατευθύνσεις και οδηγίες από ΕΕ. με την δικαιολογία, ότι έτσι θα υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα.

Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία, για να φιμώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, να κοντύνουν δικαιώματα, που αποκτήθηκαν με διαρκείς αγώνες τόσων χρόνων των εργαζομένων.

Στο κράτος ΛΕΒΙΑΘΑΝ (αστυνομικό κράτος) που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης να στήσει με αφορμή την διαφαινόμενη βαθιά οικονομική κρίση που έρχεται, πρέπει να ξέρει πολύ καλά, ότι η αντίδραση του λαού μας, θα είναι αγωνιστική, σκληρή και καθολική.

Καθολική, γιατί η φτωχοποίηση θα αγγίζει μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας μας, από όλους τους πολιτικούς χώρους και από πολλά στρώματα .

Κάποιοι που δεν θέλουν να το καταλάβουν, ας ασχολούνται ακόμη με τον Τσιόδρα, το πόσο καλός η κακός ήταν και είναι (εκτός και εάν έχουν κάτι άλλο σαν στόχο και επιθυμία στο μυαλό τους).

Ο κ. Μητσοτάκης αντί να πάρει γενναία μέτρα, όπως υποσχέθηκε στον Ελληνικό λαό, για την ανάταξη του υγ. συστήματος και για να το θωρακίσει, έτσι ώστε, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας και όχι μόνον, για τί ο covid -19 ήρθε για να μείνει για μεγάλο χρονικό ό διάστημα, ή τουλάχιστον, μέχρι να έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο και αξιόπιστη θεραπεία.

ΣΔΙΤ (Σύμπραξη, Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα)

Εκείνο που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι μας ετοιμάζει μεθοδικά και πονηρά… να περάσει, και μάλιστα στα μουλωχτά, ….τα ΣΔΙΤ… δηλαδή την Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Οι ιδιώτες επιχειρηματίες εδώ και χρόνια επιθυμούσαν να χώσουν την μούρη τους στα νοσοκομεία.

Τώρα “σηκώνουν τα μανίκια τους”, άνοιξε η όρεξη τους, θεωρούν την πανδημία ευκαιρία και τον Μητσοτάκη όργανο τους, για να πατήσουν γερό πόδι στο υγ. σύστημα και γενικά στην δημόσια υγεία.

Εξάλλου ο ιδιωτικός τομέας (επιχειρηματίες) πίεσαν, ώστε να συμπεριλάβει η ΝΔ στο πρόγραμμα της τα ΣΔΙΤ. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης αλλά και ο κ. Κικίλιας δεν χάνουν την ευκαιρία να επαναλαμβάνουν συχνά πυκνά στα ΜΜΕ την πρόθεσή τους για να προχωρήσουν στην εφαρμογή των ΣΔΙΤ

Αλλά! σκόπιμα το καθυστερούν για να περάσει πρώτα ο νόμος “που θα απαγορεύει, απεργίες, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις εργαζομένων στα Νοσοκομεία, ώστε να δαμάσει την οργή και ορμή τους.

Δεν συζητάει ούτε παίρνει τις απόψεις των κομμάτων, φορέων και των εργαζομένων γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία και στις δομές της χώρας και προχωρά με γνώμονα τις φιλελεύθερες αρχές του, σε μια ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων.

Πράξη που θα αποδειχθεί καταστροφική, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας.

Τι είναι τελικά τα ΣΔΙΤ;

Όπως λέει η ίδια η κυβέρνηση οι ιδιώτες Θα βάλουν τα μηχανήματα (αξονικούς και μαγνητικού ς τομογράφους, PET/CT κτλ.) και θα αναλαμβάνουν και την συντήρηση τους, ενώ ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει τα λειτουργικά κόστ η και με τις κρατικές δαπάνες θα καλύπτονται οι μισθοδοσίες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Επίσης θέλουν να αναθέσουν το Management των δημοσίων νοσοκομείων σε μεγάλες εταιρείες ή σε μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία με αντιμισθία.

“Πλήρης εμπορευματοποίηση της υγείας”

“Πλήρη υποταγή της δημόσιας υγείας στην άγρια κερδοσκοπία των ιδιωτών”

Με κυνικότητα μας εξηγεί η κυβέρνηση!!! ότι ο ασθενής δεν θα πληρώνει τίποτα, θα τα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, θα έχουμε λέει Δημόσια υγεία και όχι Κρατική.

Τα χρήματα που θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ κύριοι της κυβέρνησης, δεν είναι χρήματα του Ελληνικού λαού;

Ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζεται 5,5 δισ. ετησίως. Αυτά τα χρήματα ονειρεύονται οι επιχειρηματίες, “οι δωρητές”!

Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζουν το σύστημα υγείας της μητρομάνας του καπιταλισμού Αμερικής , ότι 100% είναι σε ιδιωτικά συμφέροντα, σε μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες, που ο κύριος σκοπός τους είναι το κέρδος και μόνον το κέρδος.

Και φυσικά όχι η υγεία των Αμερικανών πολιτών

Η ποιότητα του αποτυχημένου συστήματος υγείας των ΗΠΑ,αποτυπώνεται τώρα στην περίοδο της πανδημίας με τον απίστευτο αριθμό των 200.000 θανάτων.

Ενδεικτικά και κάποια άλλα στοιχεία για να φανεί το ανάλγητο σύστημα υγείας των ΗΠΑ.

Ανασφάλιστοι Αμερικανοί42 εκ. και μερικώς ασφαλισμένοι 42,2 εκ.

Παιδική θνησιμότητα 5,8 θάνατοι ανά ΙΟΟΟ γεννήσεις στις ΗΠΑ, έναντι 2,5 θάνατοι ανά 1000 γεννήσεις στην Ευρώπη.

Αξίζει να σας αναφέρω ένα γεγονός, συνάδελφος αναισθησιολόγος είχε προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό.

Αρνήθηκε να διασωληνωθεί και να μπει στην εντατική, επειδή δεν ήθελε να αφήσει σε περίπτωση του θανάτου του, ένα τεράστιο νοσοκομειακό χρέος στην γυναίκα και τα παιδιά του, που θα πλήρωναν για πολλά χρόνια .

Αλλά, και το Βρετανικό σύστημα υγείας, από τα πρώτα που ιδιωτικοποιήθηκαν, σήμερα κατά ομολογία των εκεί παραγόντων Πολιτικών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρουν ότι βρίσκεται σε κατάρρευση.

Οι ιδιωτικοποιήσεις (ΣΔΙΤ) δεν είναι το όνειρο και η επιθυμία του Ελληνικού λαού.

Αλήθεια πόσο γρήγορα ξέχασε τους “Ήρωες Γιατρούς” τα χειροκροτήματα!, ούτε καν για τα ματιά του κόσμου δεν παίρνει την γνώμη τους, τις προτάσεις τους.

Αυτοί δεν είναι εκείνοι που έζησαν και ζουν τον χώρο του νοσοκομείου;

Αυτοί δεν είναι εκείνοι που γνωρίζουν και έχουν καλύτερη άποψη για τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του υγ. συστήματος;

Γιατί τους αγνοείτε και υποκριτικά επικαλείστε συνεχώς και επενδύετε στο φιλότιμο τους, δεν γνωρίζετε ότι το φιλότιμο έχει και τα όρια του.

Επανειλημμένα ο κος Μητσοτάκης έλεγε και ξανάλεγε με στόμφο και ύφος, ότι θα θωρακίσει τα νοσοκομεία με γενναίες προσλήψεις, τέτοιες που θα πλησιάσουμε αυτές των ευρωπαϊκών χωρών!

Αλλά δυστυχώς, μέχρι τώρα καμιά ουσιαστική παρέμβαση στην αναδιοργάνωση των δομών της υγείας δεν έγινε, αλλά και αυτές οι προσλήψεις που έγιναν, είναι σταγόνα και πασαλείμματα ,πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας υγείας.

ΜΕΘ

Έλεγε! για αύξηση του αριθμού των κλινών των ΜΕΘ!!!

Ποιες ΜΕΘ; που είναι η αλήθεια και που είναι το ψέμα για τον αριθμό των κλινών, πόσες ήταν πριν και πόσες είναι σήμερα;

Απλά αξίζει τον κόπο να αναφέρω κάποια στοιχεία:

Τον Νοέμβριο του 2019 από μια καταγγελία που έγινε, μάθαμε ότι είχαμε 450 κλίνες στις ΜΕΘ από τις οποίες οι 100 δεν είχαν καθόλου προσωπικό.

(Στοιχεία από το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών, και από την κ Κοτανίδου καθηγήτρια εντατικολόγο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός διόρισε υπεύθυνη για την αναδιοργάνωση των ΜΕΘ)

Αλλά εδώ αρχίζει και η αλχημεία τους, εδώ τις 450 κλίνες που είχαμε τον Νοέμβριο, τις παρουσίασαν τον Μάρτιο και τις ανέβασαν στον αριθμό των 560, συν 100 κλίνες της τελευταίας στιγμής, συν 30 από κάποιους επιχειρηματίες, που τους χαρακτήρισαν και σαν δωρητές (φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες)

Που πάλι μυστηριωδώς τις έφτασαν γύρω στις 1000 κλίνες, και που δυστυχώς για μια φορά ακόμη δεν ξέρουμε την αλήθεια για τον ακριβή αριθμό των κλινών.

Όμως έστω και έτσι, υπολειπόμαστε κατά πολύ από τα Ευρωπαϊκά στάνταρ, είμαστε τρίτοι από το τέλος.

Το ΕΣΥ για να λειτουργήσει αξιόπιστα χρειάζεται όπως λέει η επιστημονική κοινότητα τουλάχιστον 2000 κλίνες ΜΕΘ.

Με αυτά τα δεδομένα ο φόβος θα παραμένει πάντα, αν θα αντέξει το σύστημα, όταν οι ανάγκες των ασθενών για διασωλήνωση και εντατικής θα είναι πολύ μεγάλες με την αναμενόμενη έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων .

(Πρέπει να ξέρουμε ότι εκτός από τις ανάγκες για κλίνες που έχουμε για τον κορονοϊό, υπάρχουν και οι σχεδόν πάγιες ανάγκες για πολλά σοβαρά περιστατικά, τροχαία, καρδιολογικά, περιστατικά χειρουργείου, εγκεφαλικά, δηλαδή, όλα εκείνα από τα τρέχοντα περιστατικά της καθημερινότητας)

Και κάτι πολύ σοβαρό!! που επιτέλους πρέπει να ξέρει ο λαός μας. Ο αριθμός των κλινών χωρίς ειδικό και εξειδικευμένο προσωπικό δεν λύνει το πρόβλημα, είναι μάλιστα και πολύ επικίνδυνο

Χρειάζονται δηλαδή γιατροί ειδικά εκπαιδευμένοι (εντατικολόγοι) και νοσηλευτικό προσωπικό εξίσου ειδικά εκπαιδευμένο και όχι πρόχειρα με μετακινήσεις της στιγμής από αλλά τμήματα όπως έγινε τον Μάρτιο (με αναισθησιολόγους και νοσηλευτές).

Έλεγε!!!!!

Όλο το βάρος της άμυνας απέναντι στον «αόρατο εχθρό», όπως σωστά τον χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, την φέρνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Σωστά!

Ένα σύστημα υγείας όμως, που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης πιστός στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο και υπάκουος στις προσταγές των δανειστών, φρόντισε να διαλύσει.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις 25 Φεβρουάριου του 2014: «7.900 εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ ετέθησαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας».

Κ. Μητσοτάκη σε μας τους γιατρούς, αλλά και στους ασθενείς ειδικά εκείνους με χρόνια νοσήματα, ήταν γνωστή η τραγική κατάσταση. Η καθημερινή ταλαιπωρία όλων, τόσο στα νοσοκομεία όσο και σε όλες τις δομές του δημόσιου τομέα. Δεν μπορείς να μας κοροϊδεύεις.

Προσωπικό (Γιατροί – Νοσηλευτικό – Παραϊατρικό – Διοικητικό)

Οι αριθμοί είναι γνωστοί.

Στα τέλη του 2019 οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών – νοσηλευτικού – βοηθητικού προσωπικού συνολικά ήταν 20.000-25.000.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το ΕΣΥ, χρειάζονται τουλάχιστον 6000 γιατροί μόνιμοι και όχι ορισμένου χρόνου.

Απλά αξίζει να σας αναφέρω ότι στην ΕΕ η αναλογία νοσηλευτών ανά 1000 κατοίκων, είναι 8/1000, ενώ στην χώρα μας είναι 3,6/1000 κατοίκους.

Και ενώ στους γιατρούς είχαμε και έχουμε καλή αναλογία γιατρών ανά κατοίκων 6.3/1000, δεν αξιοποιήθηκε αυτός ο αριθμός των γιατρών στο ΕΣΎ, με συνέπεια όπως αναφέρει ο Ιατρικός σύλλογος Αθήνας, 7.500 να πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς.

Και παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις για ενδυνάμωση και ανάταξη του συστήματος υγείας. Και ότι γρήγορα θα προσεγγίσουμε τα συστήματα των άλλων χωρών της Ευρώπης, οι προσλήψεις μέχρι σήμερα δεν ξεπερνούν στους γιατρούς τις 2000, και στο νοσηλευτικό προσωπικό τις 3000. Αλλά και αυτές οι πενιχρές προσλήψεις έγιναν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Για τους γιατρούς 6/μήνες και για το νοσηλευτικό προσωπικό 2/έτη.

Και ρωτάω; Είναι δυνατόν χωρίς μόνιμο προσωπικό να κάνεις αξιόμαχο Σύστημα Υγείας . Ικανό ώστε να αντέχει στις δύσκολες στιγμές που φοβόμαστε ότι θα μας παρουσιαστούν .

Για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι τώρα πια, ότι ο ι εξαγγελίες σας, και η αναξιοπιστία σας δεν έχει όρια. Αποτελούν λόγια του αέρα, χωρίς καμιά βαρύτητα για την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού.

Κύριοι της κυβέρνησης, ο λαός μας, ή κοινωνία, όλοι εμείς, αγωνιζόμαστε γιατί πιστεύουμε, ότι:

“Η υγεία είναι δικαίωμα και όχι παροχή”

  *Ο Γιώργος Βοσκόπουλος είναι ιατρός αναισθησιολόγος, και διετέλεσε πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος στον Δήμο Ευόσμου Θεσσαλονίκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ