2ο Λύκειο, πώς να κρυφτείς απ΄ τα παιδιά…

2ο Λύκειο, πώς να κρυφτείς απ΄ τα παιδιά…

Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα του δήμου Πετρούπολης αναφορικά με την Εκπαίδευση είναι η έλλειψη σχολικών κτιρίων. Σε αυτό προστέθηκε και η επισκευή του 2ου ΓΕΛ έπειτα από το σεισμό του καλοκαιριού του 2019, το οποίο και συνεχίζει να ταλαιπωρεί μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, πρωτίστως του 2ου ΓΕΛ, αλλά και συνολικά όλης της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας θα κληθούν για έκτη συνεχή χρονιά να υπομείνουν την εκπαιδευτική λειτουργία σε ελάχιστο χώρο με υποτυπώδες προαύλιο, χωρίς αίθουσα γυμναστικής, χωρίς αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυρίως όμως σε λυόμενες αίθουσες, ακατάλληλες σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΟΣΚ και με συνεχιζόμενη, από το χρόνο, φθορά με ότι αυτό συνεπάγεται. Άλλωστε αυτό αναφέρθηκε και από την αντιδήμαρχο Κα Γιώγου, μέχρι πρότινος εκπαιδευτικό του σχολείου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Μαϊου,που ανάμεσα σε άλλα τόνισε: “το σχολείο αυτό είναι κοντέινερ, είναι μεταλλικό, είναι ένα κοντέινερ που σηκώνεται έτσι και μπαίνει. Τα προκάτ έχουν τοίχους, είναι τοίχοι από τσιμέντο, είναι ενωμένα -δεν κάνω καθόλου λάθος- ήμουν δύο χρόνια εκεί μέσα, τρίτο τώρα και κάθε πρωί που πηγαίναμε μύριζαν σαν να ήταν η πρώτη μέρα και εκεί πέρα είναι παιδιά, πέμπτο χρόνο που μυρίζουν αυτή τη μυρωδιά , μακάρι να μην είναι τοξική γιατί μπορεί να είναι και τοξική. Δεν ξέρω τι θα φέρει στην υγεία τόσων ανθρώπων που ήταν εκεί πέρα. Αυτά δεν είναι προκάτ”. Αλλά από τότε καμιά δράση για τον έλεγχο καταλληλότητας των “αιθουσών” από την Δημοτική Αρχή δεν υπάρχει. Αντίθετα υπάρχει εμπαιγμός.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ως ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ-ΡΑΚ ότι πρέπει να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να ακολουθηθούν γρήγορες (fast truck) διαδικασίες ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία μαθητών, γονιών, καθηγητών και να μην τραβήξει σε μάκρος η αδικία σε βάρος των μαθητών εξαιτίας των συνθηκών εκπαίδευσης. Τονίσαμε ότι όλα τα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται από μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες γίνονται με γρήγορες διαδικασίες και εδώ αφού επρόκειτο για το μέλλον των παιδιών δεν έπρεπε να υπάρχει δεύτερη σκέψη. Δυστυχώς κυβέρνηση και προηγούμενη διοίκηση του Δήμου επέλεξαν χρονοβόρες διαδικασίες, τις οποίες και αναδείξαμε με δημόσιες τοποθετήσεις μας και με παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο από το 2019. Τον Ιούλιο του 2023 μαζί με εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας του 2ου Λυκείου διαπιστώσαμε τις δραματικές καθυστερήσεις και παραλείψεις (πχ ανελκυστήρας, μόνωση σκεπής κ.λ.π) και ενημερώσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο.Το έργο ολοκληρώθηκε από τον εργολάβο πριν μερικές ημέρες. Από όσα μάλιστα πληροφορηθήκαμε, έγινε μόνο η στατική του αποκατάσταση, ενώ λειτουργικά παραμένει άδειο. Για να καταστεί στοιχειωδώς λειτουργικό χρειάστηκε να συνταχθεί νέα μελέτη ύψους 710.000 ευρώ, που όμως κι αυτή δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες του σχολείου (θα χρειαστεί νέα μελέτη και αντίστοιχος διαγωνισμός για την κατασκευή ανελκυστήρα που δεν προβλέφτηκε), ένα (1) έτος μετά την έκκληση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρά τις επίμονες ανακοινώσεις του σχολείου!!!

Όλο αυτό το διάστημα ο σύλλογος γονέων, ο σύλλογος των εκπαιδευτικών με επικεφαλής τη νέα διευθύντρια του σχολείου, με υπευθυνότητα κινητοποιήθηκαν ώστε να υλοποιηθεί ένα λειτουργικό σχολείο το γρηγορότερο δυνατόν και σε όλο αυτό το διάστημα ανέδειξαν τα κενά, τις ελλείψεις και την προκλητική καθυστέρηση της επισκευής του σχολείου.

Με νέες τους επιστολές ζήτησαν από τη νέα δημοτική αρχή τα αυτονόητα:
• πιστοποίηση καταλληλότητας των λυόμενων,
• χρονοδιάγραμμα παράδοσης του σχολείου,
• επιλογή γρήγορης διαδικασίας εκτέλεσης της νέας εργολαβίας ώστε να μην χρειαστεί άλλη μια δημοτική θητεία!!! για την επισκευή ενός σχολείου και έτσι να αποκτήσουμε ένα θλιβερό ρεκόρ.

Με έκπληξη είδαμε να καταγγέλεται από τη δημοτική αρχή και μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου, επώνυμα η διευθύντρια του σχολείου και ο σύλλογος γονέων ότι δήθεν ασκούν αντιπολίτευση στην νέα διοίκηση.

Αντί να αναδείξει τους πραγματικούς υπαίτιους αυτής της απαράδεκτης κατάστασης (κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία) και να οργανώσει με την εκπαιδευτική κοινότητα τις αναγκαίες κινητοποιήσεις, στοχοποίησε τα θύματα της πενταετούς, και ποιος ξέρει για πόσα χρόνια ακόμη, αδικίας και ταλαιπωρίας. Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιου είδους στοχοποίηση εκπαιδευτικού που αποκτά μεγαλύτερη σημασία όταν στο παρελθόν είχαν μείνει ασχολίαστες αυταρχικές, αντιδημοκρατικές συμπεριφορές διευθυντών σε βάρος μαθητών.

Είναι χαρακτηριστική και η αποστροφή του Δημάρχου στη συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου όπου για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του γιατί δεν έπρεπε να ενημερωθούν οι γονείς του 2ου Λυκείου μέσω της πλατφόρμας του σχολείου είπε τα εξής: “φαντάζομαι ότι ένας διευθυντής για να ανεβάσει μια ανακοίνωση πρέπει να συμφωνεί με το περιεχόμενο. Να κάνω ένα ερώτημα; Εάν πήγαινε ο σύλλογος γονέων κι έλεγε, θέλω να ανεβάσεις μια ανακοίνωση που να λέει, έρχεται καλοκαίρι, αντιπυρική περίοδος, φυλάξτε τα βουνά μας από τους λαθρομετανάστες. Θα την ανέβαζε αυτή την ανακοίνωση η διευθύντρια;”

Πού μπορεί να φτάσει κάποιος για να διαβάλλει τις δημοκρατικές λειτουργίες στα σχολεία!

Το βάσιμο ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι: Η πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής να μην κινητοποιηθεί μαζί με τους Δημότες και τους φορείς της πόλης για τα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας, της δημιουργίας Κέντρου Υγείας, της κατοχύρωσης του Δημόσιου Δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους, της επέκτασης της χωματερής για πολλά πολλά χρόνια, της ακρίβειας, δημιουργεί την ανάγκη να “ανακαλυφθούν” ως αντίπαλοι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς;

Ποιους από αυτούς που την πρώτη και κυρίως την δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών τιμώρησαν με την ψήφο τους την αλαζονεία και την αδράνεια θα πείσει; Ποιος ωφελείται από τέτοια επιλογή;

Για εμάς την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΡΑΚ, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς αποτελούν τους βασικούς παράγοντες επίλυσης του προβλήματος αφού είναι τα κυρίως θύματα και η δράση τους θα έπρεπε από την δημοτική αρχή να αξιοποιείται και όχι να στοχοποιείται. Ποιον αλήθεια εξυπηρετεί μια τέτοια στάση; Την ανάπτυξη σε τέτοιες εποχές του κινήματος που έχουμε ανάγκη ή τις κυβερνητικές πολιτικές;

Έστω και τώρα ζητάμε να υλοποιηθούν οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου για όλα τα μεγάλα κρίσιμα θέματα, αποφάσεις στις οποίες κι εμείς συμβάλαμε αποφασιστικά με τις προτάσεις μας. Διοίκηση, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημότες μπορούμε να απαιτήσουμε και να κερδίσουμε.

Η Δημοτική αρχή να πάρει την πρωτοβουλία, μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, για μαζικές κινητοποιήσεις ώστε το κτιριακό πρόβλημα του 2ου Λυκείου να λυθεί το συντομότερο δυνατό!

Πέντε χρόνια ήταν αρκετά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ