Αμετανόητη η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο δόγμα υποβάθμισης της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας

Αμετανόητη η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο δόγμα υποβάθμισης της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας

Λίγους μόλις μήνες μετά το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα απέναντι στην επιχειρούμενη συνταγματική εκτροπή για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με την έγκριση της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια», περισσότερο γνωστής ως «Σύμβασης της Λισαβόνας».
Πρόκειται περί μίας εκτρωματικής νομοθετικής πρωτοβουλίας η οποία έρχεται να τσακίσει ό,τι έχει απομείνει από τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων. Με το πρόσχημα της ενιαίας αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και της απόδοσης πτυχίων σε όσους φοιτητές ξεκινούν τις σπουδές τους σε μία χώρα και τις ολοκληρώνουν σε μια άλλη, η Σύμβαση της Λισαβόνας επιτρέπει την ισότιμη αναγνώριση τίτλων σπουδών ιδρυμάτων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που στο ελληνικό σύστημα αντιστοιχούν σε ΙΕΚ ή ανώτερες σχολές, με εκείνα των πανεπιστημίων. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος της αναγνώρισης των πτυχίων των κολλεγίων και ακαδημαϊκά, πέρα από επαγγελματικά, πράγμα που σημαίνει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια δεν μπορούν να απορρίψουν αποφοίτους ιδιωτικών κολλεγίων που επιθυμούν να συνεχίσουν με μεταπτυχιακές σπουδές λόγω των τίτλων σπουδών τους αλλά, αντίθετα, πρέπει να αποδείξουν ότι τα εκάστοτε πτυχία είναι σημαντικά διαφορετικά από εκείνα των αντίστοιχων προπτυχιακών προγραμμάτων τους.
Με τον τρόπο αυτό εμπεδώνεται μια κατάσταση πτυχίων διαφορετικών ταχυτήτων, με 3ετή προγράμματα σπουδών των ιδιωτικών κολλεγίων να θεωρούνται ακαδημαϊκά ισότιμα με 4ετή και 5ετή προγράμματα σπουδών των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων. Με λίγα λόγια, μία κατάσταση εξίσωσης των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων με εκείνα των ιδιωτικών ιδρυμάτων προς τα κάτω.
Η κυβέρνηση επιμένει στη λογική του κουρελιάσματος κάθε δικαιώματος, κάθε κατάκτησης, ακόμα και ολόκληρων συνταγματικών διατάξεων όπως το άρθρο 16. Η ίδια κυβέρνηση, η οποία κάθε χρόνο πετάει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες μαθητές μέσω του κόφτη της ΕΒΕ, συνεχίζει να δίνει γη και ύδωρ στα κολλέγια και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια την ώρα που η δημόσια και δωρεάν παιδεία διαλύεται μέρα με τη μέρα. Όμως, οι φοιτητές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε καμία προσπάθεια τσακίσματος των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.  Όπως οι φοιτητές έχουν βγει εδώ και μήνες στους δρόμους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απέναντι στη βία και στην καταστολή, έτσι θα κάνουν απέναντι σε κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης κάθε κεκτημένου.

Η υποβάθμιση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα περάσει!

Το Γραφείο Τύπου 27.6.2024