Παρουσίαση στην ΕΕΛ του βιβλίου του Βασίλη Λιόση “Μισός αιώνας από τη Μεταπολίτευση”

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι εκδόσεις ΚΨΜ σας προσκαλούν

στην παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Λιόση

“Μισός αιώνας από τη Μεταπολίτευση”

την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, στις 7.00 μμ, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

(Γ.Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 7ος όροφος, Αθήνα)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Σούμα Δήμητρα, Κοινωνιολόγος κάτοχος μάστερ Νεότερης Ιστορίας

Στραβελάκης Νίκος, Πανεπιστημιακός, Τμήμα Οικονομικών του ΕΠΚΑ

και ο συγγραφέας.

Συντονίζει ο Χατζηνάκης Μανώλης, φιλόλογος πρ. βουλευτής και αντιπρόεδρος του Φ.Σ. Παρνασσός και χαιρετίζει ο Καρούσος Κώστας, πρόεδρος ΕΕΛ λογοτέχνης – εικαστικός.

Μουσικές παρενθέσεις: Παπαδοπούλου – Τζαβέλλα Νατάσσα τραγούδι και Νάτσιος Άγγελος κιθάρα.

Με τη στήριξη της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών


Έχει περάσει μισός αιώνας από το 1974, δηλαδή από την πτώση της χούντας και τη μετάβαση σε μια κατάσταση αστικοκοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η έννοια της Μεταπολίτευσης έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον. Πώς νοηματοδοτείται, όμως, αυτή η λέξη; Συμφωνούν όλοι στο περιεχόμενο που της δίνουν; Πότε σημειώνεται ο τερματισμός της Μεταπολίτευσης; Πώς περιοδολογούνται αυτά τα 50 χρόνια; Ποιες οικονομικές, πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές τάσεις καταγράφονται στη συγκεκριμένη περίοδο και ποια τα κύρια πολιτικά γεγονότα της;

Σε ερωτήσεις όπως οι παραπάνω επιχειρεί να απαντήσει το βιβλίο-έρευνα του Βασίλη Λιόση. Για την καλύτερη αποτύπωση των τάσεων παρατίθενται εκατοντάδες διαγράμματα και πίνακες που οπτικοποιούν τις διαφαινόμενες τάσεις. Η συζήτηση για τη Μεταπολίτευση έχει ξεκινήσει πολύ πριν τη συμπλήρωση του μισού αιώνα. Οι οπτικές δεν ταυτίζονται. Η δική μας θεώρηση είναι πάντα υπό την οπτική γωνία του κόσμου της εργασίας, της προοδευτικής διανοήσης και των καταπιεσμένων. Αν, λοιπόν, το βιβλίο προκαλέσει έναυσμα συζήτησης σε αυτόν τον κόσμο, τότε κάτι, έστω μικρό, θα έχει επιτύχει.


Βασίλης Λιόσης

Ο Βασίλης Λιόσης γεννήθηκε το 1967 στο Κερατσίνι. Στα φοιτητικά του χρόνια είχε έντονη δραστηριότητα στο φοιτητικό κίνημα της Πάτρας. Εργάζεται ως Μαθηματικός στην δημόσια εκπαίδευση. Είναι κάτοχος μάστερ στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών και εκπόνησε διπλωματική εργασία με τίτλο Η επιστήμη των Μαθηματικών υπό την οπτική του διαλεκτικού υλισμού: Μια οντολογική-γνωσιολογική θεώρηση.

Δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά στο χώρο των ιδιωτικών σχολείων και επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΙΕΛ Πειραιά-Αθήνας (Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών) και της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας).

Πλήθος άρθρων του με πολιτικό και επιστημολογικό περιεχόμενο έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο και το διαδίκτυο.

Από τις εκδόσεις ΚΨΜ κυκλοφορούν τα βιβλία του:

  • Ιμπεριαλισμός και εξάρτηση, Η προσέγγιση του Λένιν, η περίπτωση της Ελλάδας και κριτική του σχήματος της αλληλεξάρτησης (2012),
  • Τα κοινωνικο-πολιτικά μέτωπα στην Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνή (2014)
  • Ζητήματα στρατηγικής και τακτικής (2017)
  • Ναζισμός, τα αίτια γέννησης και γιγάντωσής του (2020)
  • Τέσσερις Διαλέξεις για τη Ρώσικη Επανάσταση (2022)

Επίσης, συμμετείχε στο συλλογικό έργο Οι ιδιωτικοποιήσεις και η πολιτική εξόδου από την κρίση, έκδοση του Συλλόγου διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης «Γιάννης Κορδάτος».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ