Ένας χρόνος από το φονικό προσφυγικό ναυάγιο της Πύλου: Δυναμώνουμε τους αγώνες μας κατά του ρατσισμού και του εκφασισμού

 

Ένας χρόνος από το φονικό προσφυγικό ναυάγιο της Πύλου: Δυναμώνουμε τους αγώνες μας κατά του ρατσισμού και του εκφασισμού

Όλοι και όλες στην διαδήλωση διαμαρτυρίας, σήμερα 14/6, στις 7μμ στα Προπύλαια

 Έναν χρόνο μετά το τεράστιο προσφυγικό ναυάγιο στην Πύλο, οι ίδιες πολιτικές που οδήγησαν στον θάνατο μέσα σε μία μέρα πάνω από 600 ανθρώπους όχι μόνο δεν έχουν έστω τεθεί σε αμφισβήτηση, αλλά ενισχύονται. Με περίσσιο θράσος, η ΝΔ καμαρώνει μάλιστα εμμέσως για τους θανάτους αυτούς, όπως και για τους 18 πρόσφυγες που απανθρακώθηκαν στον Έβρο, προβάλλοντας σε όλη τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής της εκστρατείας αυτήν την φονική αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική πολιτική ως ένα από τα επιτεύγματα της. Μπολιάζοντας έτσι την κοινωνία με το δηλητήριο του ρατσισμού και ενδυναμώνοντας τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του φασισμού εντός και εκτός του κόμματος της.

 Καμία ποινική ευθύνη δεν αναζητήθηκε για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και τις δυνάμεις της FRONTEX, που με την στάση τους και τις πρακτικές τους συνετέλεσαν στην πρόκληση του ναυαγίου. Αντίθετα, οι μόνοι που παραπέμφθηκαν σε δίκη ήταν πρόσφυγες που κατάφεραν να διασωθούν, μία κατηγορία που, ευτυχώς, αποσύρθηκε από το δικαστήριο που τους δίκασε. Ωστόσο το πολιτικό μήνυμα που επιχειρήθηκε να σταλεί από την κυβέρνηση ήταν σαφές: οι πρόσφυγες όχι μόνο θα αφήνονται αβοήθητοι, αλλά και θα θεωρούνται οι ίδιοι ποινικά υπόλογοι για τον θάνατο τους.

Η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί στην προσπάθεια να ενταθούν τα στρατιωτικά μέτρα αποτροπής των προσφύγων στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα της ΕΕ. Ζητώντας όχι μόνο την ενίσχυση των τειχών που θωρακίζουν την Ευρώπη – Φρούριο απέναντι στα θύματα των πολέμων και της πείνας στον πλανήτη, αλλά και συνδράμοντας έμπρακτα το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να επεκτείνουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που γενούν την μετανάστευση και την προσφυγιά. Ενθαρρύνοντας τον σφαγέα Νετανιάχου στην γενοκτονία που διαπράττει στην Παλαιστίνη και ενισχύοντας το καθεστώς Ζελένσκι για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φέρνοντας πιο κοντά στην Ευρώπη το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου.

Τιμάμε την μνήμη των θυμάτων του φονικού ναυαγίου της Πύλου δυναμώνοντας τους αγώνες μας κατά του ρατσισμού, της ακροδεξιάς, του φασισμού και του πολέμου:

  • Απαιτώντας και παλεύοντας για να ανοίξουν ασφαλείς δίοδοι διέλευσης προς την Ευρώπη για όλα τα θύματα των πολέμων και της φτώχειας, που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των λαών από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Δυναμώνοντας τους αγώνες μας για την κατάργηση του νέου ευρωπαϊκού συμφώνου για την μετανάστευση, που εντείνει την καταστολή και ανοίγει νέες φυλακές για τους πρόσφυγες στην περίμετρο της ΕΕ.
  • Για την κατάργηση της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που «επαναπροωθεί» τους πρόσφυγες στην δήθεν «ασφαλή» Τουρκία χωρίς καν εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Μία συμφωνία που πρώτος υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να υποστηριχθεί στη συνέχεια από όλα τα συστημικά κόμματα ως κύριος άξονας της ελληνικής αντιπροσφυγικής πολιτικής. Για την κατάργηση των συμφωνιών του Δουβλίνου που παγιδεύουν τους πρόσφυγες στις χώρες πρώτης υποδοχής τους.
  • Για την εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης και την ισότιμη πρόσβαση των προσφύγων και μεταναστών στην υγεία, στην παιδεία και στην κοινωνική ζωή, στις χώρες όπου επιλέγουν να ζήσουν.
  • Για ένα μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο ενάντια στους πολέμους που γενούν ή υποθάλπουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.
  • Για μια πολιτική/ κοινωνική ανατροπή που δεν θα σκοτώνει τους ανθρώπους στα σύνορα, ούτε θα διώχνει πια την νεολαία μας από τον τόπο της, αλλά θα συμπεριλαμβάνει όλους και όλες σε ένα σχέδιο παραγωγικού μετασχηματισμού, όπου κανένας άνθρωπος δεν θα είναι αναλώσιμος.

Γραφείο Τύπου 13.6.2023