Εκδήλωση Συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών/ριών και υποψηφιών διδακτόρων Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ (του Ορέστη Μπεφάνη)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου η εκδήλωση του Συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών/ριών και υποψηφιών διδακτόρων Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, στο Ιστορικό Αρχείο για το βιβλίο “Αρχαιολογία, Έθνος και Φυλή: Αναμέτρηση με το παρελθόν, Αποαποικιοποίηση του μέλλοντος σε Ελλάδα και Ισραήλ” του Γιάννη Χαμηλάκη, καθηγητή Αρχαιολογίας και Νεολληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Brown.

Αρχικά αναφέρθηκε η διαχρονική σχέση του έθνους με τις υλικές αρχαιότητες και την εργαλειοποίηση της αρχαιολογίας για την υποστήριξη του εθνικού αφηγήματος.

Στη συνέχεια συζητήθηκε έντονα η έννοια της κρυπτοαποικίας που έχει κεντρική θέση στο βιβλίο και τονίστηκε ο ρόλος των κρατών της Ελλάδας και του Ισραήλ ως αναχωμάτων, ενώ έγινε και σύνδεση των αποικιοκρατικών βλέψεων που αναπτύσσουν οι κρυπτοαποικίες με την τωρινή γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα.

Αναδείχθηκε επίσης η σημαντική θέση της φυλετικοποίησης στην σχέση της αρχαιολογίας με το έθνος, με ιδιαίτερη μνεία στη στάση ορισμένων φιλελλήνων κατά την επανάσταση του ‘21.

Ακόμα, έγινε αναφορά στις κινητοποιήσεις των φοιτητών στα αμερικάνικα πανεπιστήμια για το Παλαιστινιακό και εκφράστηκαν προσδοκίες για την μελλοντική αποαποικιοποίηση της Παλαιστίνης.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οργανωμένες από τα συνδικαλιστικά όργανα των φοιτητών/τριών, ενισχύουν τόσο το επιστημονικό υπόβαθρο εναντίωσης στις κυρίαρχες αντιλήψεις της αποικιοκρατίας και του οικονομικού και πολιτισμικού ιμπεριαλισμού, όσο, δίνουν έναν τόνο για συγκεκριμένη δράση στο επιστημονικό πεδίο αλλά και στο κίνημα για τη λευτεριά στην Παλαιστίνη.

Ορέστης Μπεφάνης

Πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Μεταπτυχιακών φοιτητών/ριών και υποψήφιων διδακτόρων Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ