Για την αύξηση των δημοτικών τελών από τη νέα δημοτική αρχή Λαμίας

Παρέμβαση Πολιτών Για Τη Λαμία

Δ.Τ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης φτωχοποίησης του ελληνικού λαού από τις μνημονιακές και “μεταμνημονιακές” κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσα από τις άγριες περικοπές εισοδημάτων από τη μια πλευρά και του αυξανόμενου κύματος ακρίβειας από την άλλη, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Πανουργιάς Παπαϊωάννου επέλεξε να επιβαρύνει στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο παραπέρα την τσέπη των δημοτών με τις αποφάσεις για οριζόντια αύξηση των Δημοτικών Τελών (καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού) κατά 20% και οριζόντια αύξηση των Αρδευτικών Τελών κατά 70% οι οποίες ψηφίστηκαν, μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας! Σε έναν Δήμο μάλιστα που πλήττεται αναλογικά περισσότερο από πολλούς άλλους από την ανεργία, την παραγωγική υποβάθμιση και τη συνακόλουθη μείωση του πληθυσμού, αλλά που ταυτόχρονα είναι στις πρώτες θέσεις της φοροεισπρακτικής πολιτικής διατηρώντας ήδη έναν υψηλότατο συντελεστή Δημοτικών Τελών 1,83 (σήμερα και 2,2 με την αύξηση του 20%) σε σχέση με το 1,4 και 1,5 των περισσότερων δήμων της χώρας!
Η αιτιολόγηση αυτής της κατάφωρα αντιλαϊκής και φορομπηχτικής απόφασης ήταν ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού του Δήμου, που στενάζει βέβαια, όπως όλοι οι Δήμοι της Χώρας, από τη μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων των ΟΤΑ από το κεντρικό Κράτος, καθώς και από τη διαχρονική άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική των τελευταίων πολλών χρόνων.
Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης αντιτάχθηκε σθεναρά στις παραπάνω αυξήσεις, καταγγέλλοντας τον Δήμαρχο και τη δημοτική πλειοψηφία για εξαπάτηση των δημοτών μόλις 6 μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές με την εφαρμογή μιας άδικης φορομπηχτικής πολιτικής οριζόντιας αύξησης των Τελών που επιβαρύνει παραπέρα την ήδη δυσμενέστατη κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Αντιπρότεινε δε ένα ριζικά διαφορετικό, απόλυτα ρεαλιστικό σχέδιο που συνίσταται στα παρακάτω:
1.Καμιά αύξηση του οικιακού συντελεστή των Δημοτικών Τελών – καμιά αύξηση σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
2.Αύξηση του συντελεστή μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις εντός του Δήμου, των οποίων η δραστηριότητα είναι αφενός κερδοφόρα και αφετέρου συνεπάγεται και προϋποθέτει τη χρησιμοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του Δήμου πολύ περισσότερο από τα απλά νοικοκυριά. Τέτοιες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν π.χ τις βιομηχανικές μονάδες, τα υποκαταστήματα πολυεθνικών εταιριών, τραπεζών, εταιριών κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρικού ρεύματος, μεγάλες αλυσίδες super market.
3.Μείωση ή/και απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη (με βάση την παρ.3 του αρ.202 του Ν.3463) για τις πρώτες κατοικίες αδύναμων-ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως: άποροι, άτομα που λαμβάνουν ΚΕΑ, μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια, μονογονεϊκές οικογένειες, άγαμοι ή/και χήροι/ες που ζουν μόνοι τους, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τρίτεκνοι-πολύτεκνοι με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.
4.Καμιά αύξηση Αρδευτικών Τελών, είσπραξη από μεγαλο-οφειλέτες και μεγαλογαιοκτήμονες
5.Δυναμική διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία για επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων των ΟΤΑ, κατάργηση του Τέλους ταφής απορριμμάτων, κατάργηση των μνημονιακών νόμων για τους Δήμους, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις Δημοτικές υπηρεσίες.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ