Δέσποινα Σπανού για τις εξαγγελίες ΔΕΘ: Τα κόμματα εξουσίας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες αλλά τον λογαριασμό θα τον πληρώσει πάλι ο λαός

Εξαγγελίες ΔΕΘ: Τα κόμματα εξουσίας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες αλλά τον λογαριασμό θα τον πληρώσει πάλι ο λαός

Της Δέσποινας Σπανού

 Η ΔΕΘ ματαιώθηκε αλλά ο Πρωθυπουργός αυτό το Σαββατοκύριακο θα κάνει τις εξαγγελίες για την οικονομία και τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν το επόμενο διάστημα. Θα παρουσιάσει ως συνήθως μια ειδυλλιακή εικόνα για την οικονομία όπως και για τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, η οποία όμως καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

Ειδυλλιακή εικόνα διότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα είναι ότι η ύφεση λόγω πανδημίας είναι περιορισμένη και ότι με τα χρήματα που θα έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο Ανάκαμψης (;) με βάση  τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, τα πάντα θα διορθωθούν και όλα θα πάνε προς το καλύτερο.

Ουδέν ψευδέστερον τούτου

Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας την στήριξη που έχει από τα ΜΜΕ διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι πάνω από  10%, το έλλειμμα θα είναι σε διψήφιο αριθμό και το χρέος έχει ξεπεράσει ήδη το 200%, δηλαδή η νέα κρίση χρέους είναι προ των πυλών. Γνωρίζουμε ότι στα μνημόνια μπήκαμε με χρέος γύρω στο 110-115% και επομένως νέα μνημόνια ακολουθούν. Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό και ήδη έχει ανοίξει την νεοφιλελεύθερη ατζέντα της, αξιοποιώντας την πανδημία με στόχο την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός υπόσχεται και θα επαναλάβει στην ΔΕΘ αναδρομικά και αυξήσεις στους συνταξιούχους, όταν μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη, μειώνουν τους μισθούς  και τις εργοδοτικές εισφορές, άρα μειώνουν τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ.

Προωθούν επίσης την τεράστια μείωση της επικουρικής σύνταξης – καταρχήν- μέσω της μετατροπής του αναδιανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό.

Προβάλλουν τάχα τις παροχές σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων όταν οι Τράπεζες, που έχουν ανακεφαλαιωθεί τόσες φορές, αρνούνται κάθε ρευστότητα.

Προβάλλουν τις παροχές προς μισθωτούς, όταν αποδιαρθρώνουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις και συρρικνώνουν κάθε εργατικό δικαίωμα.

Ήδη έχει κατατεθεί και προωθείται προς ψήφιση  νομοσχέδιο βάσει του οποίου εργαζόμενος που είχε τεθεί σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού, πρέπει να εργάζεται μια ώρα παραπάνω για συμπλήρωση του ωραρίου χωρίς αμοιβή και το δώρο Χριστουγέννων περίπου για 1 εκ. εργαζόμενους,  που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας,  θα υπολογιστεί με βάση  το ποσό της αναστολής( 534 ευρώ) και όχι τον κανονικό μισθό τους.

Συνολικά πάνω από 1 εκ. εργαζόμενοι με βάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην εργασία θα έχουν μείωση των αποδοχών γύρω στους 2 με 4 μισθούς τον χρόνο, χωρίς όμως να μειώνεται το κόστος διαβίωσης, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Με βάση και την αύξηση των κρουσμάτων ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος για χιλιάδες εργαζόμενους, εστιάτορες, καταστηματάρχες, καλλιτέχνες που ήδη έχουν προκηρύξει κινητοποιήσεις για μέσα στον Σεπτέμβρη.

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας που είναι σε διαβούλευση και παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως προστασία των δανειοληπτών είναι η μεγάλη απάτη, διότι θα έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες να μετατραπούν σε ενοικιαστές της κατοικίας τους  και τελικώς να χάσουν και την πρώτη κατοικία, διότι οι προϋποθέσεις που τίθενται (ενοίκιο και επαναγορά σε 12 χρόνια) είναι απαγορευτικές για την συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, άλλωστε και οι δηλώσεις κυβερνητικών και άλλων παραγόντων  (για στρατηγικούς κακοπληρωτές) αποδεικνύουν ότι βασικός στόχος είναι η  αρπαγή και της λαϊκής περιουσίας.

Εξαγγελίες θα κάνει και ο αρχηγός της Αξιωματική Αντιπολίτευσης, ο όποιος όμως επί της ουσίας δεν ασκεί καμία ουσιαστική αντιπολίτευση, εφόσον η πολιτική του κινείται στα ίδια πλαίσια και αποδέχεται τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις λιτότητας και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει και ο ίδιος και ισχύουν μέχρι το 2060.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, η όποια όμως αποκρύπτεται, την ζούμε όμως όλοι στην καθημερινότητα μας και θα την ζήσουμε και το επόμενο διάστημα με χειρότερες συνθήκες, αν δεν αναπτυχτεί ένα πλατύ κίνημα πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων με στόχο την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας, των αντιλαϊκών μέτρων, την αναβάθμιση  των κοινωνικών υποδομών με πρώτη στήριξη της Υγείας και της Παιδείας και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος του λαού.

Οι κινητοποιήσεις που γίνονται ήδη από διάφορους κλάδους, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, όπως και της Θεσσαλονίκης  στις 12/9 από κοινωνικούς φορείς και συνδικάτα μπορεί να αποτελέσουν την νέα αγωνιστική αφετηρία ανατροπής και διεκδίκησης για προστασία δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση στηρίζεται στο ψέμα και στην διαστρέβλωση της αλήθειας αλλά την πραγματική αλήθεια όλοι την γνωρίζουμε, μπορούμε και πρέπει να σκεφτόμαστε, να ενεργούμε και να αγωνιζόμαστε.

*Η Δέσποινα Σπανού είναι υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας