Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου: Για την στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των τοπικών μικρών και πολύ μικρών  επιχειρήσεων και των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της πανδημίας

13/9/2020

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ  

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕ.ΣΥ.Π. κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΑΝΤΖΟ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΠΑΝ. ΝΙΚΑ

 

ΘΕΜΑ: «Τι θα πράξει η Περιφέρεια για την στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των τοπικών μικρών και πολύ μικρών  επιχειρήσεων και των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού;»

 κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη,

Διαβάσαμε ότι στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, ανοίγει η πλατφόρμα, για την κατάθεση δικαιολογητικών από ελεύθερους επαγγελματίες και τοπικές  επιχειρήσεις που επλήγησαν απ την επιδημία , προκειμένου να λάβουν επιδότηση από 5 έως 50 χιλιάδες ευρώ , να σταθούν όρθιες και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Τα χρήματα του προγράμματος ύψους 150.000.000 ευρώ, είναι κοινοτικά που διεκδίκησε και πήρε η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας λαμβάνοντας την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να  μην θεωρηθούν κρατική ενίσχυση.

Ομοίως σχέδιο συνολικά 160 εκατ. ευρώ για την ενεργό στήριξη τοπικών επιχειρήσεων και εργαζομένων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού θέτει σε εφαρμογή η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας πρόκειται για ένα σχέδιο «άμεσης δράσης», με γρήγορες και απλές διαδικασίες, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών, που είδαν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται λόγω του COVID-19, αλλά και των εργαζομένων που απώλεσαν εισόδημα λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνταν.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, «μετά την ενίσχυση με 80 εκατ. ευρώ των επενδύσεων υφισταμένων και νέων επιχειρήσεων, μέσω των προγραμμάτων «Επανεπενδύω» και «Επενδύω στη Θεσσαλία», μετά τη στήριξη με 50 εκατ. ευρώ των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, λόγω της πανδημίας του covid-19, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει ανάσα ρευστότητας με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ενισχύοντας το κεφάλαιο κίνησης μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό διατίθενται για τον σκοπό αυτό 30.000.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014- 2020 και της δράσης «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Θεσσαλία».

Η χρηματοδότηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας «καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ. Το όριο επιχορήγησης είναι από 5.000 ευρώ κατ’ ελάχιστο έως 50.000 ευρώ μέγιστο. Δηλαδή δεν μπορούν να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις με έξοδα κάτω από 10.000 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις με έξοδα πάνω από 100.000 ευρώ θα επιδοτηθούν με 50.000 ευρώ. Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό (50%) προκύπτουν από το άθροισμα: των αγορών εμπορευμάτων χρήσης, των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών, του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση και του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους».

Βέβαια αυτά τα ποσά δεν καλύπτουν το σύνολο των απωλειών είναι όμως μια σημαντική ανάσα ρευστότητας για τις τοπικές οικονομίες και την τοπική κοινωνία.

Κατόπιν όλων  αυτών κ. Περιφερειάρχη  σας ρωτάμε:

  1. Γιατί δεν έχετε πράξει στην Πελοπόννησο ότι έχουν πράξει οι συνάδελφοι σας Περιφερειάρχες Δ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας; Στην Πελοπόννησο  δεν έχουμε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί;  
  2. Σκέπτεστε να ακολουθήσετε τα παραδείγματα της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας με τι χρονοδιάγραμμα και με τι τρόπο  ;  

 

Οι επερωτώντες περιφερειακοί σύμβουλοι

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ