Λαϊκή Ενότητα: Όλοι και όλες στις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 12/9

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όλοι, όλες στις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο, 12/9.

Προσυγκέντρωση ΛΑΕ:  5:30μμ συμβολή οδών Αγ. Σοφίας με Εγνατία

και εν συνεχεία πορεία με τα συνδικάτα από άγαλμα Βενιζέλου προς Βελλίδειο.

Να μην πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι και η νεολαία τα βάρη της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης

Εργαζόμενοι/ες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, άνεργοι, αγρότες και επαγγελματίες

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση, που διοργανώνεται αντί της ακυρωθείσας ΔΕΘ, γίνεται εν μέσω έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με ευθύνη της κυβέρνησής του, που επανεκκίνησε την οικονομία και τον τουρισμό, χωρίς να έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής θωράκισης του λαού, ενεργώντας με κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενίσχυσε ουσιαστικά το δημόσιο τομέα της υγείας. Δημιούργησε λίγες ΜΕΘ, έκανε πολύ λίγες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και διέθεσε ελάχιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση του. Δεν αναβάθμισε την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Διάθεσε, όμως, δήθεν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σκανδαλώδη ποσά σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, αξιοποιεί συστηματικά την πανδημία για μία εντεινόμενη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Με συνεχή αντεργατικά μέτρα έχει προκαλέσει μία  μεγάλη καταιγίδα απολύσεων, περικοπής μισθών, ελαστικής απασχόλησης, έξαρσης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και μαζικής φτωχοποίησης, ενώ προωθεί ακόμα και τις απλήρωτες υπερωρίες και την περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων.

Αξιοποιώντας ως «λαγό» την έκθεση Πισσαρίδη, βάζει εκ νέου στο στόχαστρο την κοινωνική ασφάλιση, ιδιαίτερα τις επικουρικές συντάξεις, με στόχο την ιδιωτικοποίηση και εξαέρωσή τους. Με τα χρήματα που θα έρθουν από το ταμείο ανασυγκρότησης της ΕΕ, όταν και εφόσον και με όρους νέας υπερχρέωσης που θα έλθουν, σχεδιάζει την πιο αποτελεσματική προώθηση της νεοφιλελεύθερης αντικοινωνικής ατζέντας της.

Επίσης, η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, με τον προωθούμενο νέο Πτωχευτικό Κώδικα καταργεί οριστικά κι αυτή την ελάχιστη και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις προστασία της πρώτης κατοικίας, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για μαζικές ρευστοποιήσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες και τα κερδοσκοπικά funds.

Ανοίγει τα σχολεία, χωρίς προετοιμασία και μέτρα προστασίας, και αξιοποιεί το αφήγημα της ατομικής ευθύνης μικρών μαθητών και γονιών, για να μην αναλάβει τις ευθύνες της για λήψη όλων των αναγκαίων και αποτελεσματικών μέτρων υγειονομικής θωράκισης μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Ταυτόχρονα, με αφορμή τις επεκτατικές και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο πρακτικές του καθεστώτος Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, αντί να απεγκλωβιστεί από τη μονόπλευρη πρόσδεσή της στους ευρωνατοϊκούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να ασκήσει μία ανεξάρτητη, φιλειρηνική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ανοίγει ένα νέο κύκλο αύξησης στρατιωτικών εξοπλισμών σε βάρος των κοινωνικών πολιτικών και προς όφελος των διεθνών εμπόρων του πολέμου.

Ψήφισε μαζί με το ΚΙΝΑΛ το νόμο – λαιμητόμο για την ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων, επιχειρώντας να ξεμπερδέψει προκαταβολικά με τις κοινωνικές αντιδράσεις στην προσπάθειά της να μεταφέρει τα βάρη κι αυτής της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας.

Παράλληλα, έχει εξαπολύσει μία πρωτοφανή επίθεση στη νεολαία. Εν μέσω πανδημίας, εξαγγέλλει αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, με στόχο να μετατραπούν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε αυταρχικά εκπαιδευτήρια, αλλά και να πεταχτούν δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές εκτός της δημόσιας εκπαίδευσης, στρέφοντάς τους στην ιδιωτική εκπαίδευση και καταδικάζοντάς τους στην ανεργία. Στοχοποιεί  συνεχώς τη νεολαία, για να αποκρύψει την ευθύνη της για την αναζωπύρωση της πανδημίας και τις επιπτώσεις στην οικονομία και την εργασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκεί αποσπασματική κριτική σε δευτερεύουσες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς να αμφισβητεί το βασικό περιεχόμενο και την κατεύθυνσή της, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ συνήθως εφαρμόζει νόμους που είχε ψηφίσει ή μνημονιακές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί ότι μπορεί χωρίς ισχυρές αντιστάσεις να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές, αντιδημοκρατικές πολιτικές της. Ποντάρει στον φόβο και στις δυσκολίες που δημιουργεί η ταυτόχρονη υγειονομική και οικονομική κρίση. Ωστόσο, στο χέρι μας είναι της δώσουμε μία πρώτη αγωνιστική απάντηση με τη μαζική συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 12/9.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, είναι απαραίτητη η ενωτική παρουσία της αριστεράς, των αγωνιζόμενων σωματείων, των κινηματικών δυνάμεων που αντιστέκονται στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Η ΛΑΕ καλεί όλους/ες σε ενωτική, μαζική συμμετοχή σε αυτές τις κινητοποιήσεις και στην ενοποίηση όλων των επιμέρους συγκεντρώσεων σε μία κοινή παλλαϊκή πορεία – διαδήλωση.

Μία τέτοια ενωτική κινητοποίηση μπορεί και πρέπει να είναι η νέα αγωνιστική αφετηρία του εργατικού και λαϊκού κινήματος για την ανατροπή των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Για την επέκταση των μέτρων υγειονομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, για τη δωρεάν χορήγησή τους και κυρίως για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας, με προσωπικό, ΜΕΘ, υγειονομικό εξοπλισμό και αυξημένη δημόσια χρηματοδότηση. Για ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ανακούφισης των εργαζομένων, ανέργων, καλλιτεχνών, μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών. Για νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας και για σεισάχθεια – διαγραφή χρεών στα φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Για να μη μείνει κανείς/μιά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες απροστάτευτος/η και μόνος/η χωρίς σπίτι, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Για ν’ ανοίξουν όλα τα σχολεία και να είναι υγειονομικά ασφαλή, καθαρά, με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας με 15 μαθητές ανά τμήμα. Για υπεράσπιση και αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, για μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων. Για μία εναλλακτική στη λιτότητα πολιτική σε σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ και την Ευρωζώνη, που για άλλη μία φορά με την ουσιαστικά αδιάφορη στάση τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας απόδειξαν ότι δεν μεταρρυθμίζονται, αλλά ανατρέπονται.

Γραφείο Τύπου

Αθήνα  10-9-2020