Σύντομο σχόλιο για την καθοριστική σημασία της επιστολικής ψήφου (του Νίκου Βρυώνη)

Σύντομο σχόλιο για την καθοριστική σημασία της επιστολικής ψήφου

Καμία ψήφος χαμένη. Ενόχλησε τους – Για μια πραγματική αντιπολίτευση

Οι επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου θα έχουν ένα πρόσθετο, εκλογικό, πολιτικό και ερευνητικό ενδιαφέρον. Θα είναι η πρώτη φορά που στην χώρα μας θα εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος.

Δυο παρατηρήσεις πριν μπούμε στη ουσία του θέματος. Η διαχείριση της επιστολικής ψήφου είχε μια διπλή ήττα για την κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ. Η πρώτη ήττα αφορά την χαμηλή  συμμετοχή από το εξωτερικό πέραν της Ευρώπης.  Η  δεύτερη ήττα αφορά την απαράδεκτη , αντιδημοκρατική προσπάθεια από την μεριά του κόμματος της ΝΔ, με την χρήση προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν  με επιστολική ψήφος.  Εδώ ταιριάζει η λαϊκή έκφραση , «ο λύκος την τρίχα αλλάζει, το χούι δεν το αλλάζει».

Θα ξεκινήσουμε με μια παραδοχή , που μένει να αποδειχθεί με τα αποτελέσματα των εκλογών, ότι η δήλωση -πρόθεση συμμετοχής με επιστολική ψήφος δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον όσων δήλωσαν με αποτέλεσμα πιθανόν να έχουμε αυξημένη συμμετοχή σε απολύτους αριθμούς και σε ποσοστά.

Για αναλυτικούς λόγους θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την επιστολική ψήφο εσωτερικού και εξωτερικού. Στο σύνολο της επιστολικής ψήφου που είναι 202556,  οι επιστολικές ψήφοι εσωτερικού ανέρχονται σε  153322 και οι επιστολικές ψήφοι εξωτερικού σε 49234.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οι χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών ήταν η Γερμανία με 9.578, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9.090, οι ΗΠΑ με 3.857, το Βέλγιο με 3.491, η Ολλανδία με 3.119 και η Κύπρος με 2.808.

Ενδιαφέρον στατιστικό και πολιτικό στοιχείο , στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 οι ψήφοι από το εξωτερικό ήταν 17365 ενώ όπως προαναφέραμε η δηλώσεις για επιστολική ψήφος για τις επικείμενες ευρωεκλογές είναι 49234.  Το ΜεΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ  στις εκλογές του Ιουνίου 2023  πήρε 2072 ψήφους (12,01%) . Ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε αριθμό και ποσοστό , που δείχνει τις δυνατότητες και με δεδομένο ότι η εκλογική επιτυχία της ενωτικής πρωτοβουλίας-Μερα25/Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά από ότι φαίνεται θα κριθεί στο νήμα, μια ανάλογη εκλογική επίδοση μπορεί να φανεί καθοριστική για το συνολικό αποτέλεσμα, στο βαθμό που η συντριπτική πλειοψηφία της επιστολικής ψήφου αφορά κατοίκους της Ευρώπης.

(Να προσθέσουμε εδώ ότι στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται δεν συμμετέχουν και δεν καταγράφονται οι Έλληνες του εξωτερικού).

Η ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Από τις 153322 επιστολικές ψήφους του εσωτερικού δεν έχουμε στατιστικά και ποιοτικά  στοιχεία , το πόσοι από αυτούς που δήλωσαν δεν είχαν ψηφίσει και για ποιους λόγους στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι μεγάλος αριθμός θα είναι πολίτες μεγάλης ηλικίας και εργαζόμενοι που αδυνατούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Αν ισχύει αυτή η υπόθεση και με δεδομένο ( όπως δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών) ότι οι πολιτικές δυνάμεις που απαρτίζουν την ενωτική πρωτοβουλία έχουν αναλογικά αυξημένη  εκλογική επιρροή σε νεαρές ηλικίες, άρα και σε εποχιακούς εργαζόμενους  , μπορεί ένα υψηλό ποσοστό να βοηθήσει στον εκλογικό στόχο.

Με βάση τα παραπάνω , αυτονόητο ότι ισχύει, δεν χαρίζουμε ,καμία ψήφος χαμένη. Η μάχη πρέπει να  δοθεί παντού.

Νίκος Βρυώνης

Μέλος Π.Σ. ΛΑΕ -ΑΑ