61 Χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη

ΕΞΗΝΤΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΥΓΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ


Το καλύτερο μέρος που μπορεί να πεθάνει κανείς είναι εκεί, όπου πεθαίνουν για τους άλλους. James Barrie
Η εμβληματική προσωπικότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη, ήταν ένας φωτεινός κομήτης, άσβεστος μέχρι και σήμερα, σε μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας της χώρας μας.
Οι αγώνες του για την Ειρήνη, τον αφοπλισμό, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών, συνοδεύονταν από μια ατρόμητη στάση απέναντι στο μετεμφυλιακό κράτος και στο Παλάτι, στις απαγορεύσεις και την αστυνομική βία, στο παρακράτος που είχε απλώσει παντού τα επικίνδυνα πλοκάμια του.

Ήταν πηγή έμπνευσης και ελπίδας για τον ταλαιπωρημένο λαό, γι αυτό και η στυγνή δολοφονία του, στις 22 Μάη του 1963, όχι μόνον δεν ανέκοψε τη δυναμική του κινήματος ειρήνης, αλλά έγινε και η αφορμή της ίδρυσης της Νεολαίας Λαμπράκηδων, που άπλωσε τις ιδέες και τα ιδανικά της σε πλατιές μάζες, και «έθρεψε» τη γενιά του Πολυτεχνείου. Κλόνισε την κυβέρνηση Καραμανλή και το Παλάτι, έθεσε τη δικαστική εξουσία προ των ευθυνών της, ανάδειξε την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα της ελεύθερης δημοσιογραφίας, αποκάλυψε το ρόλο της αστυνομίας και τη συνεργασία της με το παρακράτος.

Σήμερα, 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του, η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, προσδένεται όλο και πιο πολύ στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, παραχωρώντας όλο και περισσότερο έδαφός της στις δολοφονικές βάσεις του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία με εξοπλισμούς, οικονομική και επιχειρησιακή ενίσχυση, επιχειρώντας όλο και περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις και συνεργασίες με το Ισραήλ, την ώρα μάλιστα, που οι Παλαιστίνιοι υφίστανται επίθεση γενοκτονίας από τη δολοφονική κυβέρνηση του Νετανιάχου.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να εργασθούμε, ειδικά οι αριστερές δυνάμεις, για τη συγκρότηση και ανάπτυξη ενός πλατιού αντιπολεμικού, φιλειρηνικού, αντινατοϊκού κινήματος, ενάντια στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό. Να αγωνιστούμε για να αποτραπεί οποιαδήποτε εμπλοκή, άμεση ή έμμεση, της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή.

Για την έξοδο της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, μια πολεμική μηχανή που διαλύει κράτη, καταδυναστεύει λαούς και αποσταθεροποιεί περιοχές και τη διάλυσή του. Για την απεμπλοκή της Ελλάδας από κάθε πολεμική σύρραξη που συμβαίνει στην Ευρώπη και από τη συνένοχη στάση της στις δολοφονικές επιθέσεις του Νεντανιάχου απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό. Για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από τη χώρα.

Σήμερα όσο ποτέ, οφείλουμε να τιμάμε τον Λαμπράκη και τους Λαμπράκηδες, τους ανεκπλήρωτους αγώνες των νέων στην Ελλάδα, συνεχίζοντας το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης που χάραξε, της ανιδιοτέλειας και της προσφοράς στο συλλογικό και όχι στο ατομικό.

ΛΑΕ-ΑΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ