Λαϊκή Ενότητα για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη : Κατάργηση κάθε προστασίας πρώτης κατοικίας και μαζική αρπαγή λαϊκών κατοικιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαγγελίες Μητσοτάκη για δήθεν προστασία πρώτης κατοικίας:

Κατάργηση κάθε προστασίας της, εναρκτήριο σάλπισμα για τη μαζική αρπαγή λαϊκών κατοικιών

Η κυβέρνηση με απαίτηση των δανειστών και εντολή του Eurogroup, εν μέσω πανδημίας και κρίσης και μάλιστα ως προϋπόθεση για τη λήψη του ποσού «οικονομικής στήριξης» για την αντιμετώπισης του Covid-19, καταργεί οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας και δίνει μέσω των προωθούμενων αλλαγών του Πτωχευτικού κώδικα το πράσινο φως για μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες και τα αδηφάγα επενδυτικά funds.

Η κυβέρνηση – και πρώτα απ’ όλα ο Πρωθυπουργός – καθώς και τα ΜΜΕ της κυβερνητικής «αυλής» πλασάρουν ξεδιάντροπα τις νέες διατάξεις για το δικαίωμα μίσθωσης και επαναπόκτησης της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη ως δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας. Όμως, όχι απλώς δεν προστατεύεται η κύρια κατοικία των οφειλετών, αντίθετα παραδίδεται βορά στους ιδιώτες και αφαιρείται βίαια, με μετατροπή του οφειλέτη σε μισθωτή του ίδιου του σπιτιού του. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των οφειλετών δεν απολαμβάνουν απολύτως καμίας δυνατότητας και περιόδου χάριτος με τη δαμόκλειο σπάθη του πλειστηριασμού να επικρέμεται ανά πάσα στιγμή.

Σε πολύ λίγες περιπτώσεις ευάλωτων ομάδων, όπου πληρούνται αυστηρά και ιδιαίτερα περιοριστικά εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, δίνεται η δυνατότητα στο οφειλέτη να ζητήσει να μετατραπεί σε μισθωτή της κατοικίας του, που έχει εκποιηθεί και μεταβιβαστεί σε ιδιωτικό fund (Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης), έχοντας το δικαίωμα να επαναγοράσει το ακίνητό του μετά τη λήξη της μίσθωσης. Η μίσθωση αυτή διαρκεί για 12 έτη ενώ τα καταβαλλόμενα μισθώματα στον ιδιωτικό Φορέα δεν μειώνουν αναλόγως το τίμημα επαναγοράς του ακινήτου, παρά μόνο στις ελάχιστες περιπτώσεις που προβλέπεται επίδομα για μέρος του ενοικίου!

Εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο των μισθωμάτων για την διάρκεια της μίσθωσης, τότε θα δικαιούται να ζητήσει την μεταβίβαση της κυριότητας της κύριας κατοικίας στον ίδιο ή τους νόμιμους διαδόχους του έναντι τιμήματος επαναγοράς.  Μάλιστα, σε περίπτωση που το δικαίωμα αυτό ασκηθεί πριν την συμβατική λήξη της μίσθωσης, τότε επιπλέον του ανωτέρω τιμήματος επαναγοράς ο οφειλέτης θα οφείλει να καταβάλει στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης την τρέχουσα αξία των μισθωμάτων που οφείλονται μέχρι τη λήξη της 12ετούς μισθωτικής περιόδου! Πέραν των άλλων, η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και σκέτη κοροϊδία αφού είναι στην πράξη αδύνατο να υπάρξει για τον οφειλέτη δυνατότητα επαναγοράς ακινήτου σε μόλις 12 χρόνια από την κατάσταση αφερεγγυότητάς του.

Είναι, λοιπόν, πρόδηλο ότι καμία προστασία της κατοικίας δεν προβλέπεται για τους οφειλέτες, αντίθετα τα λαϊκά στρώματα μετατρέπονται σε μισθωτές στο σπίτι τους, και εάν θελήσουν να επαναποκτήσουν την κύρια κατοικία τους θα την πληρώσουν δύο και τρεις φορές στα ιδιωτικά κοράκια που στήνουν μπίζνες πάνω στη φτωχοποίηση των εργαζομένων.

Τα εκτρωματικά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ένα ακόμη δείγμα της ανάλγητης, νεοφιλελεύθερης επίθεσης στα λαϊκά στρώματα στην οποία έχει επιδοθεί. Απροκάλυπτα εντείνει τα αντιλαϊκά μέτρα εν μέσω πανδημίας και υγειονομικής κρίσης, όταν με δικές της ευθύνες, η φτωχοποίηση και η ανεργία αυξάνονται δραματικά.

Να μην επιτρέψουμε χιλιάδες οφειλέτες και οικογένειες να βρεθούν στο δρόμο και στην απόγνωση! Η Λαϊκή Ενότητα, χρόνια τώρα αγωνίζεται στην πρώτη γραμμή ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων, των δανειστών και των δήθεν «εταίρων» της ΕΕ που παραδίδουν τη λαϊκή κατοικία βορά στο τραπεζικό και ιδιωτικό κεφάλαιο της αγοράς ακινήτων.

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων μπορεί να λυθεί σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και από αυτή που κινήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που είχε προωθήσει μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με παράλληλες διώξεις όσων αγωνίστηκαν για την αποτροπή τους. Αφενός με πλήρη νομοθετική προστασία του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας και αφετέρου με γενναίες ρυθμίσεις αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων και βαθειά ή πλήρη διαγραφή τους (σεισάχθεια) στις περιπτώσεις των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών και των καταστραμμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σήμερα, χρειάζεται  αγώνας ακόμη πιο μαζικός και αποφασιστικός για να μην περάσουν τα σχέδια για μαζική αρπαγή πρώτης κατοικίας. Καλούμε σε συστράτευση τους χιλιάδες υπερχρεωμένους και φτωχοποιημένους δανειολήπτες, τους αγωνιστές του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, τις επιτροπές και συλλογικότητες κατοίκων, τις πολιτικές δυνάμεις και τον κόσμο της αριστεράς και του αγώνα για ένα πλατύ μέτωπο προστασίας της λαϊκής κατοικίας.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

2/9/2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ