Ημέρα μνήμης των Ελλήνων του Πόντου

Ημέρα μνήμης των Ελλήνων του Πόντου

Πέρασαν 105 χρόνια από τη 19η Μάη του 1919

Σήμερα 19 Μάη του 2024 είναι ημέρα μνήμης των Ελλήνων του Πόντου και οφείλουμε ως Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, να αποτίσουμε φόρο τιμής, αφού 353.000 σφαγιάστηκαν, ενώ χιλιάδες άλλοι εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.

Είναι χρέος όλων, όσοι αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, τη φιλία και την καλή γειτονία των λαών, να θεωρούμε ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν και εκτέλεσαν τη σφαγή των Ελλήνων Ποντίων αποτελεί μία πράξη, που δεν χωρίζει αλλά ενώνει τους δύο γειτονικούς λαούς.

Με σεβασμό λοιπόν στον Ποντιακό Ελληνισμό απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αναγκαιότητα και για αυτό οφείλει να επανατοποθετηθεί.

 Άλλωστε Γενοκτονία ορίζεται ως η σκόπιμη θανάτωση ατόμων που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φυλετική, πολιτική ή πολιτιστική ομάδα, με την πρόθεση των δολοφόνων να την αφανίσουν και ο όρος γενοκτονία είναι αυτός που αποδίδεται στις περιπτώσεις του Ποντιακού Ελληνισμού, των Αρμενίων, των Ασσυρίων αλλά και των Εβραίων που αφάνισε ο Χίτλερ.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αλλοιώνει την ιστορία και τα θύματα των θηριωδιών ζητούν δικαίωση, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Δυστυχώς και σήμερα Γενοκτονίες Λαών συνεχίζονται με χαρακτηριστικό παράδειγμα την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, που πραγματοποιείται τους τελευταίους 8 μήνες στη λωρίδα της Γάζας από την Ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή σε όλο τον πλανήτη και στη χώρα μας γίνονται μεγαλειώδεις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστίνιων, που δολοφονούνται από το κράτος Ισραήλ, ενώ οι κατά τ’ άλλα «δημοκρατικές» κυβερνήσεις της ΕΕ, προχωρούν σε αυταρχισμό και καταστολή εναντίον διαδηλωτών, σε συλλήψεις και απαγορεύσεις εισόδου στις χώρες τους, αλλά ακόμη και συμμετοχής σε διαδικτυακές εμφανίσεις, σε ακαδημαϊκούς και πολιτικούς που επιδιώκουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, και να διακηρύξουν το αυτονόητο: Nα σταματήσει η σφαγή στη Γάζα.

Όχι άλλες Γενοκτονίες!

Το Γραφείο Τύπου 19.05.2024

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ