Για μια πραγματική αντιπολίτευση (του Δημήτρη Στρατούλη)

ΠΗΓΗ: ΕφΣυν

Για μια πραγματική αντιπολίτευση

Δημήτρης Στρατούλης*

Στις ευρωεκλογές συμμετέχουμε στην πλατιά Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25/Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, που συγκρότησαν το ΜέΡΑ25, η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, η Ανταγωνιστική Αριστερά, ριζοσπάστες/σες οικολόγοι και ανένταχτοι/ες αγωνιστές της Αριστεράς και των κινημάτων. Εκλογικός στόχος μας είναι η εκπροσώπησή μας στην Ευρωβουλή. Είναι μια δύσκολη πολιτική μάχη, αλλά τη δίνουμε με αισιοδοξία απευθυνόμενοι για εκλογική στήριξή μας:

● Σε όσους/ες απείχαν στις βουλευτικές εκλογές, αλλά τώρα κατανοούν ότι αυτό ήταν σε βάρος των συμφερόντων τους.

● Σε όσους/ες αντιλαμβάνονται ότι τα συλλογικά συμφέροντά τους εκπροσωπούνται πολιτικά καλύτερα από μας (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι αγρότες, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, νέοι/ες, που εργάζονται στην επισφάλεια ή ξενιτεύτηκαν-αναγκάστηκαν στα χρόνια των μνημονίων, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού).

● Στα μέλη και φίλους αριστερών οργανώσεων, που δεν κατεβάζουν ψηφοδέλτια στις ευρωεκλογές, αλλά δίνουν κοινούς αγώνες μαζί μας και εκτιμούν τη συνέπεια και την προσφορά μας.

● Σε όσους/ες εξακολουθούν να αγωνίζονται και αναζητούν πολιτική έκφραση.

● Σε όσους/ες θέλουν μια ενωμένη, πλουραλιστική, ισχυρή και ανυπότακτη Αριστερά, που να είναι η δύναμη, απαντοχή και ελπίδα του λαού και της νεολαίας.

Ζητάμε από όλους αυτούς/ές να συμπαραταχθούν μαζί μας και να μας στηρίξουν εκλογικά για να εκπροσωπηθούμε στην Ευρωβουλή, γιατί:

1. Θα ακούγεται στο Ευρωκοινοβούλιο δυνατά η φωνή του λαού και των κοινωνικών κινημάτων της χώρας μας. Πολλά θέματα, σχετιζόμενα με τα κοινωνικά κινήματα και τα πολιτικοκοινωνικά μέτωπα, έχουν αναδειχθεί μέσω του Ευρωκοινοβουλίου (υποκλοπές, Τέμπη κ.λπ.).

2. Θα συντονιζόμαστε με κοινωνικά κινήματα και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς στην Ευρώπη, όχι για να αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αυτή έχει οικοδομηθεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλούσιων και των ισχυρών και δεν αλλάζει, αλλά για αντιστάσεις και νίκες απέναντι στις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές, περιβαλλοντοκτόνες, αντιδημοκρατικές πολιτικές της, στη στρατιωτικοποίησή της και στην εμπλοκή της σε πολέμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

3. Θα αποκαλύπτουμε σε διευρυμένο ακροατήριο όσα δεν αφήνουν τον ελληνικό και τους άλλους λαούς να μάθουν για τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα που υπηρετούν οι πολιτικές της Ε.Ε. Θα ξεσκεπάζουμε τους ολιγάρχες και την άπληστη κεφαλαιοκρατία.

4. Με άλλες δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς θα είμαστε στο Ευρωκοινοβούλιο και στους δρόμους των αγώνων ο πραγματικός αντίπαλος της Ακροδεξιάς και του φασισμού, που ξανασηκώνουν κεφάλι στην Ευρώπη.

5. Θα ασκούμε πραγματική πολιτική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, σε συνθήκες που η απουσία αντιπολίτευσης αφήνει ανεξέλεγκτη την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και στην Ευρώπη, με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα.

6. Θα προωθούμε αποτελεσματικότερα τον σταθερό στόχο μας για διεύρυνση της συνεργασίας μας και με τις άλλες δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να συγκροτήσουμε έναν ισχυρό αριστερό πόλο αντιπολίτευσης, που θα στηρίζει τους κοινωνικούς αγώνες, θα προβάλλει μια ελπιδοφόρα φιλολαϊκή εναλλακτική πρόταση και θα είναι το στήριγμα και η ελπίδα του λαού και της νεολαίας.

7. Θα διεκδικούμε μαζί με τον λαό και τα κινήματα λύσεις στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα (ακρίβεια, λαϊκή στέγη, μισθοί/συντάξεις, περιβάλλον, δικαιώματα, ειρήνη κ.λπ.), γιατί οι προτάσεις μας είναι υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.

8. Οι πολιτικές και κινηματικές δυνάμεις, που στηρίζουμε την ενωτική πρωτοβουλία μας, έχουμε δώσει εξετάσεις συνέπειας στον λαό και πολιτικής ανυπακοής στο κατεστημένο (2015, μετά κ.λπ.).

9. Υποψήφιοι/ες ευρωβουλευτές/τριές μας είναι ενεργοί πολίτες καταξιωμένοι στους κοινωνικούς χώρους, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και αθλητισμό, στους αγώνες για τα εργασιακά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου. Επίσης, μαχητικοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς, αλλά και πρώην βουλευτές, που δεν συνυπογράψανε και δεν εφαρμόσανε τη μνημονιακή συνθηκολόγηση το 2015.

10. Έχουμε απέναντί μας το οικονομικό-πολιτικό κατεστημένο, τους ντόπιους και ξένους ολιγάρχες, που ενοχλούνται από τη δράση μας. Γι’ αυτό μας πολεμούν με πλήρη αποκλεισμό από τα ΜΜΕ που ελέγχουν, με αυταρχισμό (απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας Γιάνη Βαρουφάκη στη Γερμανία), με διαστρέβλωση και συκοφάντηση των θέσεών μας.

Για αυτούς τους λόγους, καλούμε τον λαό και τη νεολαία να αναδείξουν στις ευρωεκλογές ισχυρή την Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25/Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά. Για πραγματική αντιπολίτευση. Για να πάνε τα πράγματα αλλιώς!

* Γραμματέας Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά