Ο ανταγωνισμός των Μεγάλων Δυνάμεων (του Κώστα Λαπαβίτσα)

Ο ανταγωνισμός των Μεγάλων Δυνάμεων

του Κώστα Λαπαβίτσα

Ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανών στρατιωτικών εντάσεων που απειλούν με παγκόσμιο πόλεμο. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η κυρίαρχη δύναμη, η Κίνα είναι η ανερχόμενη οικονομική δύναμη και η Ρωσία είναι μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, με ισχυρή οικονομία. Οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις ανταγωνίζονται για την ηγεμονία και μπαίνουν σταδιακά σε ένα μακάβριο χορό πολέμου.

Τα πρωτεία στην επιθετικότητα έχουν οι ΗΠΑ, πού δεν μπορούν να αποδεχθούν την εμφάνιση ανταγωνιστών. Η Ευρώπη είναι ανύπαρκτη ως ανεξάρτητη δύναμη και ακολουθεί πειθήνια τις ΗΠΑ.

Στη ρίζα της μάχης για την ηγεμονία βρίσκεται ο ανταγωνισμός των μεγάλων βιομηχανικών και χρηματοπιστωτικών εταιρειών για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς.

Ο παγκόσμιος καπιταλισμός για μια ακόμη φορά οδηγεί την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο πόλεμο.

Όσο πιο αδύναμη γίνεται η Ελλάδα στο οικονομικό πεδίο, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται η εξωτερική της πολιτική. Υποτάσσεται στις πλήρως αφερέγγυες ΗΠΑ, ακολουθεί τις ανύπαρκτες Βρυξέλλες, συμμαχεί με το σιωνιστικό Ισραήλ, καλλιεργεί σχέσεις με τη δικτατορία της Αιγύπτου. Πρωτοστατεί στον πόλεμο της Ουκρανίας χωρίς κανένα εθνικό λόγο.

Η χώρα μας χρειάζεται φιλειρηνική πολιτική βασισμένη στην εθνική κυριαρχία. 

Η πραγματική εθνική κυριαρχία μιλάει γλώσσα λαϊκή, πατάει στην οικονομική δύναμη και βασίζεται στη συμμετοχή του λαού στην υπεράσπιση της χώρας του. 

Δεν εξασφαλίζεται αγοράζοντας όπλα από ξένους, καθώς κλείνουν οι εγχώριες βιομηχανίες. 

Είναι αληθινά διεθνιστική γιατί επιδιώκει μια χώρα που είναι ανοιχτή και αλληλέγγυα με τους φτωχούς και καταπιεσμένους, αλλά ελέγχει τα σύνορά της.