Κώστας Νικολάου: Εμπαιγμός των συνταξιούχων η «τροπολογία Βρούτση» για τα αναδρομικά

Εμπαιγμός των συνταξιούχων η «τροπολογία Βρούτση» για τα αναδρομικά

Ταπεινωτική και ανήθικη είναι η τροπολογία Βρούτση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Πέραν από τα ψεύδη ότι τάχα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων και πως δήθεν επιστρέφει σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά (11 μηνών) που επιδίκασε το ΣτΕ, οι πρακτικές της τροπολογίας αυτής θυμίζουν άλλες μαύρες εποχές, αφού μέσο αυτής οι συνταξιούχοι άλλα ποσά θα λάβουν και άλλα θα φαίνεται ότι πήραν!  

Αναλυτικότερα, με την εν λόγο τροπολογία, παρερμηνεύονται οι αποφάσεις του ΣτΕ, και (με ασάφειες) εξαιρούνται τα ποσά των δώρων και των επικουρικών. Όμως με πλήρη σαφήνεια ορίζεται ότι « με την καταβολή των ως άνω σημαντικών ποσών η οποία αφορά το σύνολο των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, οι αξιώσεις των συνταξιούχων για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων άδειας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως την δημοσίευση του ν. 43887/2016, αποσβέννυνται.»!! Δηλαδή, από την μια δεν χορηγούνται τα ποσά των επικουρικών και των δώρων, από την άλλη θα φαίνεται ότι καταβλήθηκαν και αποσβέστηκαν!

Επιπτώσεις

Συνέπειες από την τροπολογία που αφορά τους συνταξιούχους που δεν προέβηκαν σε αγωγές, μπορούν να συνοψιστούν στις εξής:

  • 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ, οι οποίοι είχαν περικοπές μόνο των δώρων και δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για ποσά έως 733 ευρώ, (σύμφωνα με την τροπολογία) δεν θα λάβουν τίποτα, αλλά και οι οφειλές θα αποσβηστούν!
  • 700.000 συνταξιούχοι, με επικουρική σύνταξη κάτω των 200 ευρώ, οι οποίοι είχαν περικοπές μόνο των δώρων και που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για ποσά έως 340 ευρώ, (με την τροπολογία) δεν θα λάβουν τίποτα, αλλά και οι οφειλές θα αποσβηστούν!
  • Περίπου 900.000 με 1.000.000 συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ και επικουρική άνω των 200 ευρώ, οι οποίοι πέραν από τις περικοπές των δώρων είχαν μειώσεις από 50 έως και πάνω 550 ευρώ (μηνιαίως) για την κύρια και από 2 έως και πάνω 160 ευρώ για την επικουρική και δικαιώθηκαν από το ΣτΕ, θα λάβουν μόνο τα ποσά που αντιστοιχούν στην κύρια σύνταξη. Δεν θα λάβουν τα ποσά που αντιστοιχούν στην επικουρική και στα δώρα. Τους παρακρατούν δηλαδή από 1.100 έως και άνω των 3.000 ευρώ!

Συνοπτικά, από τα 3,9 δις ευρώ που επιδίκασε το ΣτΕ και θα έπρεπε να επιστραφούν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους επιστρέφονται μόνο 1,4 δις ευρύ και μονο σε 900.000 συνταξιούχους!

Αδικήματα

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας ελέγχεται τουλάχιστον ηθικά, αν όχι και ποινικά, σχετικά με αδικήματα για ζημίες που υπέστησαν οι συνταξιούχοι από την απώλεια μεγάλων χρηματικών ποσών, αφού:

α) Ο κ. Βρούτσης με παρελκυστικές τακτικές και ψεύτικες διαβεβαιώσεις ότι θα εφάρμοζε τις αποφάσεις του ΣτΕ σε όλους, ανεξάρτητα των αγωγών, απέτρεψε τους συνταξιούχους από προσφυγές οι οποίοι έχασαν πολύτιμο χρόνο από το δικαίωμα αυτό (παραγραφή). Τι στιγμή μάλιστα που οι αγωγές αυτές είχαν και χαμηλό κόστος μόλις των 50 ευρώ!

β) Ακόμα και μετά την απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείου εργασίας συνεχίζει τα ίδια ψεύδη και με διοχετευμένες πληροφορίες καθησυχάζει τους συνταξιούχους να μην προσφύγουν σε αγωγές, αφού έτσι και αλλιώς τα ίδια ποσά θα δοθούν σε όλους!

Αναδρομικά των συνταξιούχων, με βάση την απόφαση του ΣτΕ

Στους πίνακες που ακολουθούν είναι τα ποσά που δικαιούνται 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Έως 733 ευρώ για τις κύριας συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και από 1.283 ευρώ έως 6.618 για συντάξεις των άνω των 1.000 έως 3.500 ευρώ. Επιπλέον  (1.250.000 συνταξιούχοι επικουρικής) όσων οι συντάξεις ήταν κάτω των 200 ευρώ δικαιούνται έως 340 ευρώ και έως 2.418 ευρώ για συντάξεις των 700 ευρώ.

Χορηγούμενα ποσά με βάση την τροπολογία

 Στον πίνακα που ακολουθεί είναι τα ποσά που θα χορηγηθούν σύμφωνα με την τροπολογία (χωρίς των δώρων και των επικουρικών)  και τα οποία αφορούν περί τους 900.000 με 1.000.000 συνταξιούχους, όσων δηλαδή οι συντάξεις ήταν πάνω από 1.000 ευρώ.

Αύγουστος  2020

 Νικολάου Κώστας

Συνταξιούχος τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ