Οι “ψεκασμένοι” δεν χρειάζονται καταστολή, αλλά παιδεία και σωστά μηνύματα. Του Σπύρου Γουδέβενου

Οι “ψεκασμένοι” δεν χρειάζονται καταστολή, αλλά παιδεία και σωστά μηνύματα.

Του Σπύρου Γουδέβενου

Στη Δικαιοσύνη παραπέμπονται με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναφορές που αφορούν σε “θεωρίες συνωμοσίας” για τον κορονοϊό, οι οποίες αναρτήθηκαν τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε μικρά site και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι συγκεκριμένες αναρτήσεις αναφέρουν ότι η Covid-19 είναι “παραμύθι” επί της ουσίας και εκτός των άλλων παροτρύνουν τον κόσμο να αρνείται να δεχτεί πρόστιμα και κυρώσεις και να μην εφαρμόζει τα μέτρα για περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει ο καταξιωμένος Αχαιός, και πρώην Δήμαρχος του Αιγίου, Γιώργος Περπής, σε σημερινό του σχόλιο στο facebook, μιλώντας για την παραπάνω κίνηση Χρυσοχοϊδη, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ … ΕΚΤΡΕΦΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ !, επισημαίνοντας εύστοχα, ότι είναι στα όρια του φασισμού η ποινικοποίηση της εκφοράς ακόμα και εντελών λάθος απόψεων , μιλώντας για τις ψεκασμένες θεωρίες του στυλ., “Κορονοϊός δεν υπάρχει”.
Ξεκαθαρίζω ότι η Αριστερά τιμώντας τον εαυτό της, σε καμία έκφανση της δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη μιας πανδημίας, εξαιτίας ενός ιού που μέχρι σήμερα προκαλεί θανάτους, και ενός ιού που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακο ή εμβόλιο (ακόμα). Επιστήμη και Αριστερά πάντα τα “πήγαιναν καλά”, και οφείλουμε ως άνθρωποι της να αντιπαλεύουμε δημόσια ανυπόστατες θεωρίες περί ‘απάτης του κορονοϊού” που όλες αυτές καταλήγουν στην δημόσια πρόταση να εκτεθούμε χωρίς καμία προφύλαξη στον ιό βάζοντας την δική μας ζωή και αυτές των επαφών μας σε κίνδυνο. Αντίθετα σε όλο τον κόσμο αυτές οι “ψεκασμένες” θεωρίες στηρίζονται οργανωμένα από την απανταχού ακροδεξιά, γνήσιο οπαδό των αμόρφωτων μαζών.
Από την άλλη η παραδοχή της ύπαρξης της πανδημίας με τίποτα δεν υποχρεώνει την Αριστερά να αποτελεί τον χειροκροτητή της διαχείρισης της πανδημίας από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, τύπου Μητσοτάκη. Αντίθετα οφείλει να εκθέτει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα που έχουν ξεχαρβαλώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, που αφήνει απροστάτευτους τους εργάτες στους χώρους εργασίας απέναντι στον ιό, που εξυπηρετούν συμφέροντα εφοπλιστών παίζοντας με την Δημόσια Υγεία (λ.χ. αύξηση της πληρότητας στα πλοία εν μέσω έξαρσης του ιού). Επίσης θα πρέπει να αναγνωρίζουμε, ότι σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας κοινής γνώμης γοητεύεται από τις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό, γιατί το lock down προκάλεσε ανεργία, επιπλέον φτώχεια, γιατί το Κεφάλαιο από την πρώτη μέρα της κρίσης μέχρι σήμερα πέρασε την χασούρα στις δυνάμεις της εργασίας. Θέσεις εργασίας χάθηκαν, όχι εκατομμυριούχοι!
Γυρίζοντας στην απόφαση Χρυσοχοΐδη, να πω ότι καταρχάς καθιστά ευθεία παρέμβαση στη ΔικαιοσύνηΑπό πότε οι δικαστικοί λειτουργοί παίρνουν εντολές; Παρόλα αυτά από το πρωί που διατυπώθηκε η συγκεκριμένη προτροπή βρήκε υποστήριξη και σε προοδευτικό κόσμο, και αυτό έγινε διότι η απήχηση των “ψεκασμένων” θεωριών περί “ανυπαρξίας του κορονοϊού” , φαίνεται να εκφράζουν σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης (όχι πλειοψηφική ευτυχώς).
Και εδώ πρέπει να προσέξουμε οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας…..Αν έχουν απήχηση οι ψεκασμένες θεωρίες, δεν οφείλονται στο “λογικό στήσιμο” αυτών των θεωριών (γελάμε συνέχεια αυτές τις μέρες με την σύνδεση του κορονοϊού με το 5G, με την ταύτιση των μέτρων προστασίας με μέτρα κατά της Ορθοδοξίας, κτλ), αλλά στο ότι βρίσκουν γόνιμο έδαφος σε μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, που το καπιταλιστικό σύστημα και στην χώρα μας (ακούς Κικίλια;;, ακούς Χαρδαλιά;;) της έμαθε να σκέφτεται “απλοϊκά”, να μην παιδεύεται για την αναζήτηση της όποιας αλήθειας, να δέχεται άκριτα απόψεις άλλων, απλά γιατί ακούγονται λογικές. Δεν γίνεται τόσα χρόνια το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα να ταυτίζει την πληροφορία με την γνώση, να απομακρύνει εκατομμύρια ανθρώπους από την αναζήτηση της δεύτερης, με το να εμποδίζει την επαφή με τα βιβλία,  να στέκεται απέναντι στην πραγματική  (όχι της virtual μέσω social media) αλληλεπίδραση του ατόμου με την κοινωνία, να πολεμά  της συλλογική δράση που σε γεμίζει πραγματική εμπειρία, και το 2020 να έρχεται ο Μητσοτάκης, και ο Χρυσοχοΐδης και να απορούν για την απήχηση της άποψης ότι οι κινέζικες μάσκες του ενός λεπτού του ευρώ έχουν εντός τους τσιπάκι…..
 
Τέλος το έχω επισημάνει πολλές φορές αυτές τις μέρες και δεν θα το αναλύσω και εδώ, ότι οι πολίτες μίας χώρας εκπαιδεύονται (καλώς ή κακώς για μένα) από τα μηνύματα που περνά η ηγεσία της χώρας τους. Όταν λες σαν οργανωμένη Πολιτεία εσύ μόνιμε κάτοικε της χώρας περιορίσου ενώ δεν υπάρχει διασπορά του ιού τον Μάιου, και την ίδια ώρα επιτρέπεις την έλευση 1.000.000 τουριστών από χώρες που ο ιός είναι ακόμα σε έξαρση χωρίς τεστ δεν σε παίρνει σοβαρά ο “νέος της χώρας” που σήμερα Τσιόδρας και Χαρδαλιάς προσπάθησαν να τον συγκινήσουν. Το ότι δεν έχουμε λεφτά για να γίνουν τεστ σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα, την ίδια ώρα που “πετάς” 20 εκ. ευρώ για αστείες καμπάνιες ενημέρωσης, χιλιάδες ευρώ για αστείους Περιπάτους στην Αθήνα, κτλ ακούγεται τουλάχιστον εξοργιστικό.
Η άποψη σαν “σκέτο άποψη” δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να ποινικοποιηθεί, ειδάλλως οδηγούμαστε σε επικίνδυνους δρόμους. Γιατί άποψη είναι ότι μπορούμε και εκτός ΕΕ, ότι ο σοσιαλισμός είναι το μόνο δίκαιο σύστημα που μπορεί να διέπει μία κοινωνία, άποψη είναι ότι όλα δεν αξιολογούνται με μέτρο το κέρδος.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ