Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά αποχαιρετά τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Φέρτη

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά αποχαιρετά τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Φέρτη

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 86 ετών ο Γιάννης Φέρτης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς, που σημάδεψε με το ταλέντο και τις ερμηνείες του το ελληνικό θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο επί 65 χρόνια. Ο Γιάννης Φέρτης διέθετε όλα τα προσόντα ενός μεγάλου ηθοποιού, ταλέντο, εξαιρετική φωνή, που χρωμάτιζε τους ρόλους του, παιδεία.

Μαθητής του Καρόλου Κουν, διακρίθηκε αμέσως για το ταλέντο του και σε ηλικία 21 ετών συμπρωταγωνίστησε με την Μελίνα Μερκούρη στο «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τενεσί Ουίλιαμς και από τότε είχε μια ανοδική πορεία για έξι δεκαετίες.

Ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους έργων αρχαίων Ελλήνων τραγικών ποιητών, όπως Αισχύλο «Ορέστεια και Πέρσες», Σοφοκλή «Οιδίποδα επί Κολονώ», Ευριπίδη «Βάκχες και Άλκηστη» αλλά και νεότερους, όπως Σαίξπηρ, Ίψεν, Μπρεχτ, Τσέχωφ, Ουάϊλντ, Πιραντέλο, Ουίλιαμς, Όσμπορν, Γκολντόνι, Σάϊμον, Στρίνμπεργκ, Μπύχνερ, Καμπανέλλη και άλλους.

Βραβεύθηκε πολλές φορές για το έργο του, το 2003 με το βραβείο ερμηνείας «Αιμίλιος Βεάκης» και με το θεατρικό Βραβείο Κοινού το 2007 και το 2018.

Συμμετείχε σε περίπου 30 κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων, στην ταινία «Σκλάβοι στα δεσμά τους», που από την ερμηνεία του κέρδισε το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στην ταινία «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, η οποία απέσπασε 25 διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Γραφείο Τύπου 15 Απριλίου 2024 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ