Απερίφραστη καταδίκη της ακραία αυταρχικής επιχείρησης εκκένωσης της Rosa Nera στο Λόφο Καστέλι Χανίων

Απερίφραστη καταδίκη της ακραία αυταρχικής επιχείρησης εκκένωσης της Rosa Nera στο Λόφο Καστέλι Χανίων

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά καταγγέλλει την εκκένωση τηςκατάληψης Rosa Nera στο λόφο Καστέλι στα Χανιά με στρατιά πάνοπλων αστυνομικών ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και Ασφάλειας. Η αστυνομία προχώρησε σε μια βίαιη επιχείρηση και σε συλλήψεις μέσαστο κτήριο στο Λόφο Καστέλι που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης καιέχει, συνεπώς, το χαρακτήρα του ασύλου. Η διοίκηση του Πολυτεχνείου έχει παραχωρήσει το χώρο για 25έτη προς επιχειρηματική εκμετάλλευση σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, στην εταιρεία Belvedere που σκοπεύει να αξιοποιήσει το κτήριο ως ξενοδοχείο.
Πρόκειται για μία ακόμη προκλητική κίνηση καταστολής στο χώρο της νεολαίας και των πανεπιστημίων από την κυβέρνηση, που έχει βαλθεί να καταστείλει κάθε δραστηριότητα κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής δράσης. Θέλουν να νομιμοποιήσουν και να κανονικοποιήσουν την καταστολή και τον αυταρχισμό, τη μηδενική ανοχή στους χώρου που ζει, συζητά και κοινωνικοποιείται η νεολαία.
Αλλά τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται με αυτές τις ενέργειες είναι κρυστάλλινα. Εδώ και χρόνια η ΝΔ και οι τοπικοί της παράγοντες στα Χανιά έχουν βάλει στο μάτι τα ιστορικά κτήρια του Πολυτεχνείου για«επενδυτική αξιοποίηση». Χρησιμοποιούν την αστυνομία και τον
κατασταλτικό μηχανισμό, για να νομιμοποιήσουν την παρουσία της στους χώρους των πανεπιστημίου, αλλά και με σκοπό να ξεπουλήσουν τα κτήρια που εκκενώνουν σε ιδιώτες μεγαθήρια του τουρισμού και του real estate για ξενοδοχεία και Airbnb.
Τα σχέδιά τους είναι αντίθετα με τη βούληση της κοινωνίας των Χανίων.
Σε μια πόλη που οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι φοιτητές και φοιτήτριες υποφέρουν από την άκρατη τουριστικοποίηση, την ασυγκράτητη άνοδο των τιμών ακινήτων, ενοικίων και του κόστους ζωής και στέγασης, αντί να είναι πρώτο μέλημα η κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, χώροι ασύλου εκκενώνονται από τα ΜΑΤ για να γίνουν ξενοδοχεία.
Καταγγέλλουμε τον επικίνδυνο αυταρχισμό της κυβέρνησης και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας. Να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες.

Το Γραφείο Τύπου 2.4.2023