6 Απρίλη: Ημέρα Πανευρωπαϊκής δράσης για το δικαίωμα στη στέγαση.

Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών
6 Απρίλη: Ημέρα Πανευρωπαϊκής δράσης για το δικαίωμα στη στέγαση.


Στις 6 Απρίλη ενώνουμε τη φωνή μας με δεκάδες κινήματα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος από 27/3 έως 7/4 σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις οργανώνονται κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Δράσης για το δικαίωμα στην στέγη και την πόλη (The European Action Coalition for the Right to Housing and to the City) στην οποία συμμαχία συμμετέχει και η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών.
Εκατομμύρια άνθρωποι είτε είναι άστεγοι, είτε στεγάζονται κάτω από άθλιες και επισφαλείς συνθήκες. Η ραγδαία άνοδος των ενοικίων, η ενεργειακή φτώχεια, η ακρίβεια των ειδών πρώτης ανάγκης, οι πλειστηριασμοί και η έλλειψη κοινωνικών πολιτικών για τη στέγαση, καθιστούν όλο και δυσκολότερη την εύρεση αξιοπρεπούς κατοικίας.
Η κρίση αυτή δεν είναι τυχαία. Η εμπορευματοποίηση της ανάγκης της στέγασης όπως και άλλων κοινωνικών αγαθών (ενέργεια, υγεία, παιδεία, κ.λπ) γιγαντώνει την στεγαστική επισφάλεια, δημιουργώντας ζώνες άθλιας διαβίωσης (γκέτο), πόλεις μέσα στις πόλεις, χωρίς καμία διέξοδο στο δημόσιο χώρο για εκατομμύρια εξαθλιωμένους. Έξω από αυτά τα γκέτο όπου θα ανθεί ο «αστικός εξευγενισμός» και η τουριστικοποίηση, δεν θα χωράει κανείς και καμία από εμάς.
Όμως η αξιοπρεπής στέγαση είναι ένα από τα βασικότερα δικαιώματα μας, το προαπαιτούμενο για αξιοπρεπή ζωή. Η μάχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι αγώνες ενάντια στις εξώσεις και ενάντια στην ακρίβεια και την κερδοσκοπία πάνω στα βασικά αγαθά, η αποτροπή του ξεπουλήματος στους κερδοσκόπους των ελεύθερων χώρων χρειάζονται την ενεργή συμμετοχή όλων μας.
Η Ενωτική πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών σας καλεί να αγωνιστούμε μαζί ενάντια σε αυτό το δυστοπικό μέλλον. Απευθυνόμαστε στον κάθε ένα και στην κάθε μια από εμάς, στις συλλογικότητες, τα κινήματα και τους φορείς που έχουν τις ίδιες με εμάς ανησυχίες.