Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης για την “Εγνατία Οδό”: Ένας ακόμα οδικός άξονας παραδίδεται στα ιδιωτικά συμφέροντα

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη 29/3/2024

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ: ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΝΕΕΣ ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ 

Στα πλαίσια της απόλυτης συνέπειας με την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. υλοποιεί την εκποίηση-ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, υπογράφεται σήμερα το απόγευμα η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για 35 χρόνια σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ-EGIS).

Μετά από ένα δεκαετή «διαγωνισμό», τον οποίο υπηρέτησαν διαχρονικά ΟΛΕΣ οι μνημονιακές κυβερνήσεις κι αφού επένδυσε το δημόσιο, δηλαδή ο φορολογούμενος λαός, 7 δις για την κατασκευή της οδού, αφού την «προίκισαν» με δεκατρείς μετωπικούς και άλλους δεκατρείς πλευρικούς σταθμούς διοδίων, που θα χαρατσώνουν εσαεί τους μετακινούμενους, και επιπλέον αύξησαν και τα διόδια για να διασφαλίσουν μεγαλύτερα έσοδα στους νέους «ιδιοκτήτες», αφού ξεπλήρωσαν από τις εισπράξεις των διοδίων τρία χρόνια πριν τη λήξη τους όλα τα δάνεια στην Τρ. Πειραιώς και έδωσαν και επιπλέον 40 εκατ. ευρώ, ώστε οι αγοραστές να την πάρουν χωρίς καθόλου υποχρεώσεις, αφού μείωσαν το προσωπικό της για να μειώσουν και το λειτουργικό κόστος, «κατάφεραν» επιτέλους να την κάνουν ελκυστική για τα ιδιωτικά συμφέροντα, και, μετά από αλλεπάλληλους άκαρπους διαγωνισμούς, την παραχώρησαν, για 35 χρόνια, σε μια εξαιρετική κατά τη γνώμη τους τιμή, γεγονός για το οποίο κομπάζουν κιόλας, αντί να ντρέπονται.

Μάλιστα χθες υπόγραψαν νέα αύξηση των διοδίων (ένας από τους όρους για να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης) και από 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο που ίσχυε έως σήμερα, θα αυξηθούν στα 0,04 ευρώ, για να φτάσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια στα 0,065 ευρώ, ενώ άμεσα θα καταργηθούν οι ισχύουσες δωρεάν μετακινήσεις για τις τοπικές κοινωνίες και τους άνεργους που χρησιμοποιούν την Εγνατία Οδό!

Σ΄ αυτήν την άγρια εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων οδηγεί η λογική των παραχωρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των «επενδύσεων» των ιδιωτικών συμφερόντων.

Αξίζει να αναφέρουμε συνοπτικά, ότι η Εγνατία Οδός συνιστά ένα μεγάλης γεωπολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σημασίας οδικό άξονα, αφού μέσω αυτής γίνονται όλες οι υπεραστικές μεταφορές της Βόρειας Ελλάδας και οι συνοριακές συνδέσεις της χώρας με τα γειτονικά Βαλκανικά κράτη. Πρόκειται για 900 περίπου χιλιόμετρα κατασκευασμένων αυτοκινητοδρόμων (40% της Ελλάδας), 110 χιλ/τρα σηράγγων, 50 χιλ/τρα γεφυρών.

Δυστυχώς, παρά τους μακροχρόνιους αγώνες του Συλλόγου Εργαζομένων στην «Εγνατία Οδός ΑΕ», και παρά τις συνεχείς προσπάθειές τους όλα αυτά τα χρόνια, δε συγκροτήθηκε ένα μεγάλο μέτωπο, πρωτίστως των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διαχρονικά ιδιωτικοποιούνται, με τη συμμετοχή παράλληλα ενός μεγάλου κοινωνικού ρεύματος, ικανού να προστατεύσει τα κοινωνικά αγαθά και το δημόσιο πλούτο, ώστε αυτά να αξιοποιούνται για την εφαρμογή μιας άλλης, εναλλακτικής πολιτικής, με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ποτέ όμως δεν είναι αργά, επειδή, αν αυτός ο κόσμος όπως τον διαμορφώνουν οι πολιτικές τους είναι βάρβαρος, εκμεταλλευτικός και αδιέξοδος για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, παράλληλα ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ, για τον οποίο αξίζει να αγωνιστούμε!

Το Γραφείο Τύπου